Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Laserová operace křečových žil je šetrná a téměř bezbolestná

22. 02. 2012 | Nemoci
Podle odhadů až třetinu obyvatel České republiky trápí křečové žíly (varixy). A to muže i ženy, i když v dámské populaci je výskyt tohoto onemocnění častější. Jde jednak o estetický problém, ale stejně tak o zdravotní.

Pacienti se potýkají s tlakem a napětím v končetinách, svěděním, otoky i bolestí. Pokud problém není léčen, může vést k zánětu žil či k jiným komplikacím. V poslední době se stále více prosazuje moderní a šetrný způsob léčby křečových žil, a to jejich zatavení laserem.

křečové žílyVarixy vznikají, jestliže se v povrchových žilách na nohou přestanou řádně uzavírat jednocestné chlopně a propouštějí krev nazpět. Žíly se tím protáhnou, vyboulí a ztloustnou.

„Základní příčinou vzniku křečových žil je vrozená menší pevnost cévní stěny, která  umožňuje postupné rozšíření až zvlnění žíly,“ říká cévní chirurg Petr Štiegler.

Kromě genetických dispozic vznik onemocnění také ovlivňuje časté sezení nebo stání, nadváha, hormonální vlivy a kombinace zátěžových momentů v těhotenství, po úrazech a zánětech.

Žíla se zataví a sama vstřebá

V léčbě varixů se používá několik terapeutických postupů. Jde jednak o konzervativní léčbu, kdy se kombinuje užívání léků s používáním punčoch, ovšem to nevede k odstranění křečových žil. Radikálnějším řešením je pak operace křečových žil. Běžné je chirurgické odstranění, a to díky své vysoké účinnosti. V poslední době ale bývá nahrazováno skleroterapií, při níž lékaři uzavřou postiženou menší žílu tak, že jí napustí speciální látkou. Stále více se ovšem prosazuje laserové ošetření. Provádí se v v šetrné  a krátkodobé celkové nebo ve  speciální místní anestezii. „Do poškozené křečové  žíly se zavede buď vpichem, anebo z maličké kožní ranky laserové vlákno a žíla je v poškozeném úseku uzavřena neboli zatavena,“ popisuje cévní chirurg s tím, že takto ošetřená žíla se později v těle sama vstřebá.  „Vlastní uzávěr  žíly laserem  trvá jen 2-3 minuty v závislosti  na délce  ošetřovaného  žilního  úseku, celý  výkon včetně  přípravy cca 30-40 minut,“ shrnuje Štiegler.

Celou operaci lékaři provádí pod kontrolou ultrazvukového přístroje, ostatně pomocí barevného ultrazvuku také úplně na začátku určí, zda je tento způsob zákroku pro pacienta vhodný.

Skvělé výsledky a téměř bez bolesti

křečové žílyLaserová operace má oproti té klasické mnoho výhod. Jde o velmi šetrný ambulantní zákrok, který nebolí a má jen minimum možných pooperačních komplikací. Pacientům stačí nosit kompresní punčochy jen zhruba 2 týdny, oproti 6 týdnům po běžném chirurgickém zákroku. „Při operaci se netvoří žádné větší krevní výrony a celkový estetický výsledek je velmi dobrý,“ konstatuje Petr Štiegler. Pacienti mohou  po  výkonu prakticky  okamžitě  chodit,  nejsou  omezeni  při běžných pohybových  a pracovních aktivitách,  výkon  nevyžaduje  pracovní neschopnost.

Zdroj: Perfect clinic

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jen najít odvahu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také mám křečáky které sice nebolí, ale nohy moc pěkně nevypadají. Nemohu se nějak odhodlat něco s tím udělat.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle