Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčba inkontinence

12. 01. 2010 | Nemoci

Inkontinence je stav, kdy člověk není schopen sám vědomě regulovat odchod moči (případně stolice) z těla. Problém inkontinence není záležitostí pouze starší generace. Na celém světě má problém s inkontinencí moči mnoho pacientů všech věkových kategorií, včetně dětí. Nejčastěji se týká žen, během svého života se s inkontinencí setká každá druhá.


Pacientky trápí několik typů inkontinence moči, ale nejčastější je stresová inkontinence. V České republice je jí postiženo více než 350 000 žen! K úniku moči stačí jen kýchnutí, zakašlání, smích, zvednutí břemene nebo jakákoliv sportovní aktivita, při které se zvýší nitrobřišní tlak. Nesprávně si stresovou inkontinenci pacientky spojují s psychickým stresem. Nekontrolovaný odchod moči však způsobuje zvýšená pohyblivost hrdla měchýře a močové trubice, nebo nedostatečná činnost vnitřního svěrače.
Urgentní inkontinence je druhou nejčastější formou nekontrolovaného unik-mociúniku moči.

Pacientky často pociťují náhlé neovladatelné nucení na močení a musí okamžitě vyhledat toaletu. V některých případech trpí pacientky smíšenou inkontinencí, což je kombinace stresové a urgentní inkontinence.
Reflexivní inkontinence je stav, kdy dochází k reflexivnímu vyprazdňování jako u kojence. Tento druh inkontinence může být příznakem neurologického onemocnění nebo důsledkem poranění mozku či míchy.


Příčiny inkontinence

Močový měchýř je dutý svalový orgán. Mění svůj tvar podle množství tekutiny, která se v něm právě nachází. Měchýř dokáže pojmout až půl litru tekutiny. Jeho vyprázdnění je složitý proces, do kterého se zapojují nervy, dolní část bederní míchy a svalovina močového měchýře. Při vyprazdňování se stahují stěny měchýře a uvolňuje se zevní svěrač. Právě činnost tohoto kruhového svalu, který se nachází pod močovým měchýřem, je člověk
schopen vědomě ovládat.

Správná funkce pánevního dna je výsledkem vyvážené funkce tří částí: svalů, pojivové tkáně a nervů, které fungují jako jeden dynamický celek. Nejčastější příčinou inkontinence je ochabnutí svalstva pánevního dna, nebo
pojivové tkáně, čímž se močová trubice uvolní ze své původní polohy a umožní moči odtékat i při mírném zvýšení nitrobřišního tlaku. Druhou možnou příčinou je nedostatečnost svěrače močové trubice.


Proč inkontinence trápí hlavně ženy?

Hlavními důvody nefunkčního pánevního dna, a tím i inkontinence, jsou změny způsobené například těžkými porody nebo obezitou. Stresová inkontinence se tedy netýká pouze starších generací žen, kterým se snižuje v období menopauzy hladina ženského hormonu estrogenu. U mladších žen způsobují ochabnutí svalů a tkání kolem močové trubice častá těhotenství, těžké porody a porody plodů s porodní váhou vyšší než 4000 gramů, nebo operativní odstranění dělohy. Dalšími rizikovými faktory jsou také chronický kašel při astmatu a nepřiměřená fyzická námaha.


Mám inkontinenci moči – co teď?

zena-cviciZpočátku může být inkontinence vnímána jako ojedinělý problém s nepatrným množstvím uniklé moči. Postupně se však močová trubice více uvolňuje nebo více ochabuje svěrač a úniky jsou častější s větším množstvím moči. Ženy musí začít nosit inkontinenční vložky, omezují pitný režim a s rostoucími obtížemi si veškeré aktivity plánují podle dostupnosti toalet. Většinou se začnou vyhýbat společenskému a kulturnímu životu, sportu a sexu. Pokud se nechtěný únik moči stává pro ženu hygienickým i sociálním problémem, měla by jej řešit, neboť každá žena bez ohledu na věk nebo své postavení má právo na kontinenci – tedy schopnost udržet moč!


Metody léčby

Existuje několik metod léčby inkontinence. První volbou léčby a prevence zhoršování stavu je posilování svalů pánevního dna, tzv. Kegelovo cvičení. Pokud jsou však svaly výrazně ochablé, nemá už cvičení žádaný efekt. U žen v menopauze částečně pomáhá medikamentózní léčba léky obsahujícími ženský hormon estrogen, který se zavádí do pochvy formou tablet, čípků nebo krémů. Právě stresovou inkontinenci lze s velmi velkou úspěšností řešit miniinvazivními chirurgickými metodami.


Zdroj: Inkontinence.com


Simbelmine

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ani lékař nechce věřit tomu, co říkáte. Hlavně, že se netýká jich samotných.
Obrázek uživatelky
profil
mám poškozenou páteř a každé kýchnutí a zakašlaní je fakt loteriíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles