Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčba neplodnosti není jen miminko ze zkumavky

3. 05. 2010 | Nemoci

I když se situace postupně lepší, stále existuje okolo léčby neplodnosti mnoho mýtů. Jedním z nich je přesvědčení, že s příchodem do centra reprodukční medicíny pacienty automaticky čeká „miminko ze zkumavky,“ tedy zařazení do programu IVF (in vitro fertilizace).


Není to pravda. 40 % párů dokážou lékaři pomoci mnohem jednodušším, méně stresujícím a i finančně méně náročným způsobem. U žen často pomůže úprava hormonálních poměrů. I tato léčba je ovšem opředena řadou bludů.  Zbytečně.


tehotna-maminkaDva roky jsme se s manželem neúspěšně snažili o miminko. Lékař pak zjistil, že nemám ovulaci. Předepsal mi hormonální léčbu a ta ihned zabrala. Ještě ten měsíc jsem otěhotněla,“ popisuje Simona. Anovulace, tedy stav, kdy vaječníky neuvolňují vajíčka, patří k jedné z nejčastějších příčin neplodnosti u žen. Lékaři ji diagnostikují zhruba u pětiny pacientek. Léčba obvykle skutečně netrvá dlouho a je snadná. Nepředstavují ovšem hormony pro tělo přílišnou zátěž a nezpůsobují mnoho negativních vedlejších účinků?


Vedlejší účinky jsou opravdu vzácné. Platí to i pro tolik obávané přibývání na váze. Často mé pacientky mají zájem o tzv. „přírodní léčbu“. Řada hormonálních léků je to nejpřírodnější, co existuje. Jsou to přímo hormony, které vznikají v ženském těle. To je další argument, proč je zbytečné se hormonální léčby bát,“ vysvětluje MUDr. Jan Šulc.


Hormonální léčba se netýká jen anovulace. Mnoho neplodných žen se potýká se špatnou funkcí štítné žlázy nebo má vyšší hladinu prolaktinu. I v těchto případech je pomoc poměrně snadná a úspěšnost léčby vysoká.
Inseminace pomůže 10 % párů.   Mezi další minimálně invazivní a při tom velmi účinné metody léčby patří intrauterinní inseminace (IUI).


Lékaři ji využívají mj. tehdy, jestliže změny hlenu v děložním čípku brání průniku spermií do dělohy. Pomoci může i při lehčích poruchách plodnosti na straně muže. „Jde o jednoduchý zcela nebolestivý výkon, který nemá prakticky žádná rizika a pacientku nijak neomezuje. Nejprve sledujeme ovulaci a v ideální čas aplikujeme laboratorně upravené, „vylepšené“, spermie tenkou trubičkou přímo do dělohy. Tento výkon lze po stránce nepříjemných pocitů srovnat s běžným vyšetřením u gynekologa a nejsou po něm třeba žádná omezení,“ popisuje Šulc.


Vliv psychiky, životospráva, cvičení…


tehotna-zenaEfektivitu dalších léčebných postupů nelze tak jednoduše změřit, ovšem i ty ročně pomáhají nezanedbatelnému procentu párů. Někdy ovšem brání spontánnímu početí miminka psychický blok. V takových případech může pomoci sám fakt, že se pár vůbec léčit začne. „O miminko jsme s manželem usilovali 2 roky. Nechávali jsme všemu volný průběh, nijak jsme nepospíchali. Ale pak začala pracovat psychika a my se obrátili na odborníky. Než skončilo první kolo vyšetření, byla jsem těhotná. Zcela spontánně,“ líčí jedna z pacientek.


Podle lékaře Šulce nejde o nijak výjimečnou situaci, spíše naopak. Navíc mezi psychikou a léčbou neplodnosti jde o oboustranný vztah. Existuje psychicky podmíněná neplodnost a naopak, problémy s otěhotněním se mohou podílet na vzniku psychických problémů. Pomoc profesionálního psychologa potřebuje jen menšina párů, ale je správné tuto možnost nepouštět ze zřetele. Mezi další „banální“ cesty za miminkem patří rehabilitační cvičení pro ženy podle metody léčitelky Ludmily Mojžíšové. Mužům v případech lehké poruchy plodnosti může pomoci úprava životního stylu, tedy omezení stresu, zařazení vyvážené stravy s dostatkem vitaminů a stopových prvků, konec kouřeni.


Teprve pokud selžou jednodušší metody léčby či pokud jsou diagnostikovány opravdu vážné poruchy, například kompletní neprůchodnost vejcovodů, závažná endometrióza či  těžce snížená plodnost muže, lékaři doporučují program IVF.


Zdroj: Gest.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také jsem se potýkala s anovulací a také jsem otěhotněla týden po nasazení horm. léků na úpravu. Smajlík dnes mám skoro dvouletou dcerku a doufám že časem přibude bráška, nebo sestřička Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka