Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léky, které pomáhají

14. 07. 2008 | Nemoci
Léky nám pomáhají, ale také mohou zabíjet. Řidiči dobře ví, že s alkoholem nesmí usednout za volant, protože alkohol snižuje jejich schopnosti.
Stejně tak ale mohou působit i léky. Nesedejte proto při požití některžch léků za volant. Hrozí, že se léky promění ve smrtící látku!


Léky na uklidnění a spaní
Tyto léky mohou způsobit značné omezení při řízení auta i při obsluze různých strojů. Snižují totiž pozornost. Mějte na paměti, že v některých případech přetrvává působení léku až do druhého dne, tedy nikoliv jen několik hodin po požití.

Léky na vysoký krevní tlak
Lidé, kteří trpí vysokým krevním tlakem, musí denně užívat antihypertonika. Častokrát jim po jejich užití klesne krevní tlak natolik, že se cítí malátní nebo mají závratě.

Oční kapky
Opatrnost je namístě u všech druhů očních kapek, které způsobují rozšíření zorniček. Pokud půjdete k očnímu lékaři a ten vám kvůli vyšetření aplikuje oční kapky, způsobí to, že oko bude několik hodin extrémně citlivé na světlo a s tím je třeba dopředu počítat.

Léky, které pomáhajíInzulin
Diabetici se mohou kvůli svým lékům dostat do stavu, kdy budou mít sníženou hladinu cukru, což způsobuje zmatené stavy, třes, nebo zhoršení vidění. Na druhou stranu-právě tyto léky umožňují diabetikům usednout za volant. Diabetik, který umí v pravý čas rozeznat příznaky sníženého cukru, může bez obav řídit.

Psychofarmaka:
Do této skupiny patří antidepresivně působící léky, neuroleptika(proti psychózám) prostředky na uklidnění (trankvilizery) a silně působící prášky na spaní (benzodiazepiny). Při užívání těchto léků buďte velmi opatrní. Pití alkoholu při všech lécích z řady psychofarmak toto riziko ještě znásobuje.

Léky na bolesti

Zpravidla jsou to látky s obsahem morfinu, proti nemocem z nachlazení, a přípravky proti kašli s obsahem kodeinu. Kodein a morfin jsou látky, které často vyvolávají únavu a malátnost. I v lécích proti kašli se mohou vyskytovat účinné látky, které omezují řidičovo vnímání. Proto si vždy přečtěte pozorně návod na užívání léků, které právě berete.

Léky s obsahem alkoholu
Kapky proti nachlazení, léky na posílení imunity, kapky proti kašli - téměř všechny obsahují alkohol. V kombinaci s jinými léky např. s prášky na spaní se účinky alkoholu a medikamentů na spaní mohou znásobit.

Léky proti záchvatům
Antiepiletika mohou vzhledem ke svým vedlejším účinkům ovlivnit schopnost řídit auto. Nebezpečné jsou i změny v dávkování.

Jiné látky:

Nepříjemnosti mohou způsobit ale i preparáty na potlačení nevolnosti při cestování, některé léky na potlačení chuti k jídlu, proti žaludečním a střevním problémům a některé léky při Parkinsonově nemoci.

Pozor na kombinaci léků a potravin:
Při bolesti často sáhneme po své tišící tabletce, a pak se divíme, že lék nezabírá.
Proč se účinky některých léků neprojeví? Když bereme léky, víme, že nesmíme pít alkohol. Ale mnohdy i naoko neškodné potraviny nebo nápoje se nesnáší s některými léky.

Léky, které pomáhajíDiuretika:
Prostředky odvádějící z organizmu vodu podporují vylučování vody u organizmu našimi ledvinami. Tyto prostředky však odvádějí také pro nás cenný stopový prvek-draslík. Mlsání lékořice tento účinek ještě mnohonásobně znásobí. Ta totiž obsahuje lékořicový cukr, který rovněž draslík váže. A organismus to pak vyhodnotí jako deficit tohoto prvku. Může dokonce dojít k srdečnímu infarktu.

Vysoký tlak - tablety a grapefruit:
Grepy zvyšují koncentraci blokátorů vysokého tlaku v krvi. Jíte-li je, lék působí až o 30 procent silněji, což má za následek bušení srdce a extrémní pokles tlaku.

Železo versus čaj:
Třísloviny v černém čaji a kávě silně vážou železo. Tělo jej vyloučí mnohem dříve, než ho stačí využít.

Srážlivost krve kontra listová zelenina
Vitamín K v zelí, kapustě, špenátu, brokolici nebo v produktech ze sójových bobů může snadno nepříznivě ovlivnit srážlivost krve. Pokud berete lék na ovlivnění srážlivosti, musíte se těchto druhů zeleniny načas vzdát. Oslabují totiž působení předmětných léků a zvyšují dokonce riziko infarktu, trombózy a bohužel i mozkové mrtvice.


Antibiotika a mléko:
Vápník obsažený v různé míře v mléce a v mléčných produktech (sýry, tvaroh a plnotučné jogurty) zbraňuje vstřebávání látek z některých antibiotik. Měli byste se proto 2 hodiny před použitím léků raději vzdát mléčných výrobků.

Antidepresiva - salám a vejce
Mnohé látky, které mají za úkol tlumit a pozitivně ovlivňovat psychiku, blokují odbourávání látky tiramin, která velmi zvyšuje krevní tlak. Vyskytuje se v potravinách bohatých na bílkoviny, jako je trvanlivý salám, maso, vejce, sýry a marinované rybičky. Zvýšený krevní tlak pak může způsobit úporné bolesti hlavy.

Analgetika kontra vláknina
Vláknina, např. v müsli nebo v celozrnném pečivu výrazně oslabuje účinek analgetik a téměř znemožňuje jejich účinné vstřebání organismem. Léky potom nezabírají. Lékaři proto doporučují mezi příjmem analgetických léků a potravin s obsahem vlákniny nebo jiných balastních látek udělat asopň dvouhodinovou přestávku.

Léky pro seniory
Dožíváme se stále vyššího věku, ale jaká je kvalita našeho života? Jistě znáte ve svém okolí někoho, kdo se stará o nemohoucího starého člověka. Až polovina lidí starších 80 ti let nesejde se schodů, neobejde blok, téměř třetina je ročně hospitalizována. Možná za to může někdy i nevhodný lék.
Jisté léky působí jinak na seniory a jinak na mladší pacienty. Ve stáří se organismus mění, látková výměna je pomalejší, a odbourávání léků trvá delší dobu. Většina seniorů bere několik druhů léků na nejrůznější nemoci a ty pak reagují mezi sebou. Tolik chemie v těle vyvolá další potíže. Nežádoucí účinky, kter¨é má v jisté míře každý lék, se mohou násobit, a bývají často příčinou hospitalizace.
Proto by měl být lékař informován o tom, které léky i doplňky stravy už má senior předepsány.


Kačice – čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !