Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto přeje nákaze virovou hepatitidou C

5. 08. 2009 | Nemoci
Před infekčními nemocemi bychom se měli mít na pozoru celý rok. Nepolevovat ve své ostražitosti se tak vyplatí i při letní pohodě a krásném slunečném počasí.

Epidemie žloutenka typu A (virové hepatitidy typu A) se v létě 2008 šířila v České republice závratnou rychlostí. Na tomto rychlém vzestupu se podepsaly především hygienické podmínky ve skupinách, ve kterých se žloutenka rozšířila. Léto se všude dostupným ovocem, které bylo ne pokaždé správně omyté, letní cestování i známosti na tom jistě také měly svůj podíl.

Hrozí nám v létě také větší riziko, že se nakazíme i céčkem?


U žloutenky typu C je ale situace trochu jiná. Je to onemocnění, které se přenáší hlavně krví a tělesnými sekrety. Nenakazíte se tedy pouhým dotykem, céčko není na rozdíl od áčka nemocí špinavých rukou. Přesto ale existují situace, kdy na nás může v létě číhat nebezpečí.

Pozor na poranění...


Léto přeje nákaze virovou hepatitidou CV létě se nám snadno může stát, že se poraníme: můžeme se náhodou pořezat při sportu, turistice nebo při práci na zahradě. Pohozené stříkačky, o které by se nakazily děti hrající si v parku nebo na pískovišti, sice nejsou zdaleka tak časté, jak se traduje, jistě ale stojí za to dbát na to, aby si děti hrály v čistém a bezpečném prostředí. I v případě, že si v parku rádi zahrajete třeba frisbee, nepobíhejte za svým létajícím talířem naboso, pokud si opravdu nejste jisti, že se nacházíte na bezpečném místě.

...ale především na letní známosti


Sex s neznámým partnerem patří co se týče přenosu "céčka", ale i dalších pohlavně přenosných nemocí mezi ty nejrizikovější aktivity. Kondom sice nikdy neposkytuje stoprocentní ochranu, jeho použití ale může riziko infekce minimalizovat, a proto bychom na něj v podobné situaci rozhodně neměli zapomínat. Spolehlivou ochranu však poskytuje jedině partnerská věrnost. Pamatujte, že nikdo nemá napsáno na čele, jestli v jeho krvi kolují nebezpečné viry, nebo je zdravý. Nemocného s virovou hepatitidou či jiným přenosným onemocněním je možné poznat až v pokročilejších stadiích.

Ale pozor, nakazit se můžeme i při líbání. Sliny totiž mohou obsahovat sice velmi malé množství krve, to ale může být k přenosu nákazy postačující.

Nebezpečí může číhat i na letní party


Nebývá úplnou výjimkou, že mladí lidé rádi zkoušejí nebezpečné věci a experimentují s drogami. K tomu mohou svádět i letní party, dovolená a pocit, že je třeba se odvázat a vyzkoušet něco nového. Vždy bychom si ale měli být vědomi nebezpečí s těmito experimenty spojeným. Rizikové je především nitrožilní užívání drog, největší nebezpečí se skrývá v používání společných jehel a stříkaček nebo jiného "nádobíčka", s pomocí kterého byla droga připravena.

Zdroj: Virová hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Stále s nimi bojujeme, úspěšně, či neúspěšně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles