Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Má váš partner depresi? Zjistěte to!

2. 01. 2010 | Nemoci
Deprese je potenciálně nebezpečné onemocnění, které dokáže znepříjemnit život na dlouhou dobu a někdy i ohrožuje na životě – to když se přidají myšlenky na sebevraždu, či dokonce pokus o ni. Člověk stižený depresí přitom často na své onemocnění nemá náhled nebo nemá v rámci nemoci sílu a chuť se léčit. Proto je velmi důležitá pomoc okolí, zejména toho nejbližšího.

Na depresi u partnera nás může upozornit několik varovných příznaků. Mezi hlavní příznaky patří pokleslá nebo smutná nálada a snížení zájmu o okolní dění či pokles příjemných prožitků. Člověk s depresí bývá stále posmutnělý, snižuje se jeho zájem o okolí, daleko méně se raduje nebo se neraduje vůbec, je těžké až nemožné ho rozveselit.


I únava může ukazovat na depresi

Deprese se často projevuje ještě dalšími, takzvanými vedlejšími příznaky. Patří k nim zvýšená únavnost – postižený by nejraději nevstával z postele nebo prostě opravdu nevstává, a to ani kvůli vykonání základních potřeb, jako jsou návštěva WC či konzumace stravy. Dalším příznakem bývá porucha chuti k jídlu. Člověk s depresí buď může jíst méně než obvykle, nebo se naopak může začít přejídat.


V pět ráno se probudím a…

Často se objevuje nespavost, hlavně brzké probuzení, třeba v pět ráno; nebo naopak zvýšená spavost spojená s neschopností vstát a zapojit se do normálního denního režimu. Člověk s depresí se také často obviňuje, má pocit, že je nemožný, že nedokáže nic zvládnout, i kdyby se sebevíc snažil, a přestává si věřit, že by vůbec cokoli dokázal. K tomu se může přidat porucha soustředění, roztěkanost a nerozhodnost či celkový neklid, nebo naopak zpomalenost.


Vstávání se smrtí?

K nejvážnějším příznakům deprese patří myšlenky na smrt, na sebevraždupokus o sebevraždu. Pozor na to, když smutný, otupělý člověk začne naznačovat, že ho život nebaví a že by ho rád ukončil. Ještě závažnější je, když začne přemýšlet, jak by to provedl. V takovém případě je nejvyšší čas přivolat lékaře, aby se deprese začala řešit. Neplatí zde, že pes, který štěká, nekouše – i u těch nejapatičtějších pacientů s depresí v tomto případě nebývá daleko do slov k činům.

Zbystřit byste však měli, už když vašeho blízkého začne ovládat smutek bez jasné příčiny či když smutek přetrvává nezvykle dlouho a nemírní se a/nebo pokud se ke smutné náladě přidají změny chování popsané výše. Deprese se dá léčit, a čím dříve je diagnostikována, tím větší naděje je na zlepšení stavu a vyléčení.


Zdroj: Psychické-zdraví.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pravda,antidepresiva jsou svinstvo,ale někdy můžou i zachránit život.Ale je lépe když pomohou bylinky.
Obrázek uživatelky
profil
Určitě se na lidech viditelně neobjeví. Ale je zajímavé, že když člověk chodí smutný, všimnu si toho ve vlastní rodině. Zakázali jsme jít synovi na střední školu, kterou chtěl on sám. Chodila
jsem za ním, proč je tak smutný, než mi došlo, že jsem mu zakázala školu velice daleko od našeho bydliště. Bylo to z finančních důvodů. Takže jsem
mu školu povolila a bylo po smutku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles