Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Má vaše dítě rizikovou zdravotní indikaci? Pak by mělo být očkováno proti pneumokokům!

27. 09. 2009 | Nemoci

Ministerstvo zdravotnictví a odborné lékařské společnosti pravidelně aktualizují relativně širokou skupinu tzv. rizikových zdravotních indikací. Takto zařazené děti jsou ze zákona povinovány podstoupit bezplatné očkování proti některým nebezpečným infekcím, vůči kterým se zatím plošně neočkuje, například proti pneumokokovým nákazám. Pokud si myslíte, že by váš potomek mohl do takové skupiny patřit, informujte se u jeho praktického lékaře a s očkováním rozhodně neváhejte.

 

Každoročně je zveřejňován přesný seznam nemocí, proti kterým se u nás ze zákona povinně očkuje. V tzv. očkovacím kalendáři zjistíte, v jakém věku a proti čemu budou vaše děti povinně očkovány. Existují ale také vakcíny, které z různých důvodů zatím nejsou součástí běžného, celoplošného systému očkování, přestože jsou účinné proti nebezpečným infekcím.

Jednou z nich je sedmivalentní vakcína proti pneumokokovým nákazám, která chrání proti většině nebezpečných onemocnění, jež tyto bakterie způsobují. Platí to nejen pro nejzávažnější zápaly mozkových blan a těžké záněty plic, snižuje i riziko velmi častých zánětů středního ucha. Zákonnou povinnost být bezplatně očkovány touto vakcínou mají všechny děti s tzv. rizikovými zdravotními indikacemi. Možná vás překvapí, že do této skupiny byly nově zařazeny i děti s porodní hmotností pod 1 500 gramů (!)

 

Kdo má být bezplatně očkován?

Lékaři popisují některé zdravotní indikace, které zvyšují rizika pro dětské pacienty. Různá, někdy i banální onemocnění u nich mohou probíhat těžce, děti mohou být častěji nemocné a zdravotní systémy na jejich péči vynakládají ohromné prostředky. Do skupiny s tzv. rizikovou zdravotní indikací patří například děti po transplantacích, s chronickým plicním onemocněním, dále s narušenou imunitou nebo s chorobami sleziny. Její významnou část tvoří také děti po opakovaných zánětech středního ucha a po zápalu mozkových blan. „Tyto děti si jednoduše zaslouží zvýšenou péči. V rámci prevence mají nárok být zdarma očkovány proti pneumokokové infekci. Ve znění vyhlášky číslo 65/2009 byla jako jediná zavedena do systému povinného očkování dětí s rizikovými zdravotními indikacemi vakcinace sedmivalentní pneumokokovou vakcínou. Březnovou aktualizací této vyhlášky na ni mají nárok i děti, které při porodu vážily méně než 1,5 kilogramu,“ upozorňuje předseda České pediatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČPS ČLS JEP), prof. MUDr. Jan Janda, CSc.

 

Proč pneumokok

Pneumokoková onemocnění jsou mimořádně záludná. V poslední době jejich výskyt v naší populaci významně stoupá. Na otázku proč tomu tak je zatím nemáme jasnou odpověď. Jedna z teorií říká, že zvýšený výskyt pneumokokových nákaz může souviset se zavedením celoplošné vakcinace proti invazivním hemofilům před několika lety: „Je možné, že pozici hemofilů, u kterých si mimochodem výsledky povinného očkování nemůžeme vynachválit, obsadily pneumokoky. Například u dětí mladších dvou let se ve Španělsku a Německu vyskytují invazivní pneumokokové infekce v rozmezí 14-90 případů na 100 000 za rok. Hlavní problémy těchto nákaz vidím ve dvou rovinách. Jednak stojí za většinou komplikovaných zánětů středního ucha (otitid) u dětí a vzhledem k jejich četnosti je třeba na léčbu vynaložit značné finanční prostředky. Děti samozřejmě nejsou v naprosté většině případů otitidou způsobenou pneumokoky ohroženy na životě, mohou ale infekci přenést na seniory v rodinách. Zánět plic naopak v tomto věkovém období představuje závažnou komplikaci, včetně možnosti úmrtí.“ Profesor Janda dále uvádí, že na jednotkách intenzivní péče se v poslední době ve zvýšené míře objevují pacienti s pneumokokovými záněty plic komplikovanými pohrudničním výpotkem (tekutinou vytvořenou při zánětu): „Výpotek musí být odstraněn hrudní drenáží a někdy se přesto vytvoří na povrchu plíce jakýsi šedavý blanitý ‘obal‘ – pak vzniká riziko, že ten bude bránit normálnímu růstu plíce a musí být chirurgicky odstraněn.  Taková léčba je drahá, s nejistým výsledkem a ještě ke všemu ohrožuje dětské pacienty tím, že se může takto chronicky postižená plíce nedostatečně vyvinout.“  Další velkou hrozbou jsou zápaly mozkových blan (meningitidy). V zemích, kde se očkuje proti hemofilům, jsou dnes pneumokoky vůbec nejčastější příčinou této život ohrožující choroby. Bohužel platí, že i při široké dostupnosti antibiotik mají dnes pneumokokové meningitidy až 20% úmrtnost a přeživší mají až ve 25 % trvalé následky (!)

 

Informujte se u dětských lékařů

Co tedy z uvedeného vyplývá? Pokud spadá vaše dítě do skupiny tzv. rizikových zdravotních indikací nebo mělo nízkou porodní váhu, neváhejte a informujte se u vašich dětských praktických lékařů o možnosti bezplatného očkování proti záludným pneumokokovým infekcím, určitě se vám to vyplatí. V tomto kontextu je jistě zajímavá informace, že v Poslanecké sněmovně byl nedávno předložen návrh zákona o zavedení celoplošného bezplatného očkování proti pneumokokům pro všechny děti, tak, jak je tomu v řadě vyspělých evropských zemí. O návrhu by měli poslanci hlasovat na podzim, uvidíme, nakolik je pro ně zdraví dětí důležité a jestli kromě obecných proklamací budou schopni pro naše nejmenší udělat i něco konkrétního.

 

Autor: Mgr. Marta Duspivová (Štěpánková)

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moje vnučka má sníženou imunitu, takže asi bude muset mít nařízené nějaké speciální očkování. Stejně bere tablety, takže uvidíme, jestli bude lepší po zdravotní stránce, či nikoliv. Mohlo by jí to prospět, aby byla zdravější.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles