Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Meningokok má políčeno na děti a teenagery

1. 09. 2009 | Nemoci

Začátek školního roku představuje u dětí a mladistvých zvýšené riziko nákazy invazivním meningokokem. Státní zdravotní eviduje ročně kolem 100 případů tohoto onemocnění, až deset procent z nich končí úmrtím nemocného.

Letos bylo dosud registrováno celkem 41 případů, osm z nich tedy 19,5 procenta, skončilo úmrtím pacienta. Příznivé podmínky pro šíření onemocnění vytváří uzavřené prostory. U malých dětí ve školkách může k rozvoji onemocnění přispět jejich velmi těsný kontakt nebo nový kolektiv. U teenagerů zase fyzické a psychické vyčerpání, které je dáno stylem jejich života – například ponocováním.

lekariInvazivní meningokoková onemocnění se přenáší kapénkovým způsobem, v hlenech nebo slinách bacilonosičů, či nakažených pacientů. Bacilonosičů, u kterých se bakterie přirozeně nachází v nose či krku, aniž by nemoc propukla, je zhruba 10 procent.

Školní třídy, mateřské školky, prostory zájmových kroužků či diskotéky, všechna tato místa vytváří příznivé podmínky pro přenos meningokokových onemocnění. Kýchnutí, líbáním nebo pouhým pitím z lahve od nosiče nákazy. Meningokok pak dokáže svou oběť ohrozit na životě během několika málo hodin,“ říká lékařka Pavla Křížo, vedoucí Národní referenční laboratoře v Praze.

Nemoc se rozeznává od jiných horečnatých chorob jen velmi obtížně. Pacient má horečku, je mu nevolno, může i zvracet, bolí ho hlava. Pokud nemocný nereaguje na léky proti teplotě jako jindy, je schvácené a případně se na kůži začíná objevovat červené tečky, je nutné okamžitě vyhledat lékaře. Lékaři varují, během tohoto onemocnění hrají důležitou roli i minuty.

Nejlepší prevencí proti invazivním meningokokovým onemocněním séroskupiny C je očkování,“ říká Křížová. Očkovat se mohou děti od dvou měsíců, adolescenti i dospělí. Konjugovaná vakcína zaručí dlouholetou ochranu, až na 10 let. Očkovací látka proti invazivnímu meningokokovému onemocnění séroskupiny C se pohybuje v cenovém rozmezí od 750 Kč do 900 korun. Některé zdravotní pojišťovny v ČR na ni přispívají. Proti meningokokům séroskupiny B univerzálně účinná očkovací látka zatím neexistuje.

Zdroj: SOS

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tam je najmenej imunity predsa
Obrázek uživatelky
profil
Určitě kdo na to má, tak je dobré se nechat přeočkovat proti meningokovi, i když v současné době není očování proti skupině B. Tato nemoc je tak agresivní, že dokáže člověka zničit během krátké doby.
Obrázek uživatelky
profil
Takže na ten zabijácký "B" vakcina není ,je jen na ty co nejsou tak agresivní.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles