Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Menopauza a zdravotní rizika

13. 06. 2009 | Nemoci
Nedávný průzkum prokázal, že více než 58 % českých žen je v souvislosti s menopauzou znepokojeno akutními fyzickými příznaky, jako jsou například návaly horka a nespavost. Zatímco o těchto symptomech menopauzy ženy často vědí, již méně si jich uvědomuje příznaky, které mají vliv například na zdraví srdce.  Mnoho žen o menopauzálních komplikacích nerado mluví, a to nejen se svými blízkými, ale také s odborníky.

„České ženy se v souvislosti s menopauzou nejvíce obávají akutních fyzických a psychických symptomů, jako jsou např. změny nálady, na dlouhodobá rizika ale zapomínají. Akutní fyzické problémy se na prvním místě umístily i ve Velké Británii, Francii a Polsku, kde průzkum na toto téma také proběhl,“ uvedla Mgr. Markéta Kořenská, která tento průzkum na konci roku 2008 uskutečnila.

Menopauza mimo jiné ovlivňuje zdraví srdce a vznik osteoporózy. Průzkum bohužel ukázal, že ženy na tyto dlouhodobé „neviditelné“ příznaky, které v období menopauzy rostou a mohou být z dlouhodobého hlediska příčinou zdravotních problémů, zapomínají. Jen 22 % z více než 300 menopauzálních žen uvedlo, že se obává nemocí srdce, na která umírá 16x více žen než na Menopauza za deset minutobávanější rakovinu prsu,  pouze 11 % si pak uvědomuje možné zdravotní komplikace související se zvýšenou hladinou cholesterolu. Dlouhodobě zvýšená hladina cholesterolu může vést k tomu, že se cholesterol ukládá v cévních stěnách, zužuje průtok krve a zatěžuje srdečně-cévní systém.

„Mnoho žen neví, že by se mělo s ohledem na blížící se menopauzu začít aktivně připravovat již přibližně od svých 40. narozenin. Pokud tuto informaci mají, často si nejsou jisté, jak životní styl správně upravit a co v něm přesně změnit,“ říká Margareta Iliopulosová, DiS., nutriční terapeutka z bezplatné Informační linky 800 175 324.

 „Obecně lze doporučit, aby ženy v předmenopauzálním a menopauzálním věku hlavně dodržovaly pitný režim, konzumovaly dostatečné množství vlákniny a kvalitních bílkovin  a rozhodně omezily přísun živočišných tuků ve prospěch rostlinných. V tomto věku řeší vedle problémů s nadváhou mnoho žen také vyšší hladinu cholesterolu,“ radí Margareta Iliopulosová, DiS.

Čtěte také:
Jak na menopauzu v kuchyni?
Menopauza vystaví ženám účet za jejich dosavadní životní styl
 
Zdroj: Menopauza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vždy celá zrudnu, takže jsem přestala chodit do společnosti.
Obrázek uživatelky
profil
V menopauze se právě nacházím a mívám dost velké návaly horka, je to dost nepříjemné. Užívám nějaké preparáty, na zklidnění.
Obrázek uživatelky
profil
tyto problémy trápily taky pomalu od 30.Mám umělý přechod,ale občas se ještě návaly objeví.Ale stačí přírodní přípravky .Dědičné to u nás není.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles