Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Menstruační bolesti

30. 01. 2010 | Nemoci

Každá z nás zná ten pocit: cítíme se slabé, všechno nás bolí, do ničeho se nám nechce a navíc se přidají křeče v břiše. Co bychom daly za to, aby zmizely?


Proč máme menstruaci?

Přibližně jedenkrát za 28 dní tělo ženy v reprodukčním věku vykazuje určité změny. Organismus ženy se vlastně připravuje na budoucí možné otěhotnění. Každý měsíc se děložní sliznice mění tak, aby se v ní, v případě otěhotnění, se mohlo uhnízdit oplodněné vajíčko. Pokud k oplodnění nedojde, sliznice se odloučí a v podobě menstruačního krvácení vyjde pochvou z těla ven.


Obtíže při menstruaci

Kromě tělesných bolestí se můžeme potýkat i s celkovou rozladěností. „Nic doma, nic nám po chuti“ dalo by se velmi jednoduše shrnout naše tělesné rozpoložení. Naši blízcí i kolegové se náhle mohou stát našimi nepřáteli, dráždí nás na nich úplně všechno. A přitom jsme to my, které jsou obyčejně protivné.

Zkusme příště, než se na někoho utrhneme, se nejdříve nadechnout a říct si: „Klid, to jsou jenom moje rozhozené hormony.“ Nemusí hned na nás každý poznat, v jaké fázi se nachází náš cyklus.

Některá z nás ve „svých dnech“ trpí méně, některá více. Někdo o nich takřka ani neví, ale většinu z nás první dva až tři periody pěkně potrápí.

Bolestivá menstruace (odborně dysmenorea) postihuje především dívky do 24 let, po porodu obvykle mizí, ale některá z nás nemá pokoj až do klimakteria.


Menstruační bolesti 

Projevují se křečemi v podbřišku, přicházejí ve vlnách a mohou být provázeny bolestmi v bederní krajině, nevolností s nucením na zvracení a dokonce i zvracením. Křeče jsou způsobovány děložními stahy a jsou spojeny s vysokou hladinou prostaglandinů - látek podobných hormonům. Nezdravá výživa a nedostatek pohybu obtíže ještě zhoršují. 


Jak mohu bolesti zmírnit?

Můžete vyzkoušet i změnu jídelníčku. V týdnu před očekávanou menstruací věnujte mimořádnou pozornost zdravé výživě. Můžete tak předejít nerovnováze prostaglandinů v děložní stěně. Jezte potravu bohatou na esenciální mastné kyseliny, vápník, hořčík, zinek a vitaminy B, C a E. Pijte hodně tekutin a jezte denně zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny, abyste zabránily zácpě. Vyhýbejte se pokrmům z bílé mouky, cukru a nasycených (živočišných) tuků.


Léky

Většina z nás si nemůže dovolit být tři dny z měsíce „mimo provoz“. Pokud nejsou bolesti opravdu mimořádné a nevyžadují pozornost lékaře, můžeme si pomoci některými z analgetik.

 

Víte, že:

Při narození máme úplný a definitivní počet vajíček. Během života tělo uvolní asi 500 zralých vajíček.

Dvojčata se rodí jednou na 80 porodů.

Trojčata
 se rodí přibližně jednou na 6400 porodů.

Čtyřčata jsou ještě vzácnější - 1 na 512 000 porodů.

Paterčat se dočkáme s pravděpodobností 1 ku 40 milionům

 

Zdroj: Valetol

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chvalabohu moje su znesitelné
Obrázek uživatelky
profil
Ja mávam bolesti aj ked pred pôrodom som mávala veľké museli mi dávať každý mesiac injekciu teraz po pôrode mi pomáha alchimilka alebo myší chvostík.
Obrázek uživatelky
profil
Dríve jsem je také mívala, ale nyní již s nimi problémy nemám. Všechno pomine.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles