Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mladým kuřákům hrozí roztroušená skleróza

31. 03. 2009 | Nemoci

Že kouření zvyšuje riziko vzniku velkého množství chorob, víme dnes všichni. Onemocnění plic, kornatění tepen nebo rakovina plic jsou klasické příklady nemocí, kterých by se měli kuřáci obávat. Zatímco se však tyto choroby objeví zpravidla až po mnoha letech usilovného kouření, vědci nyní objevili nemoc, na kterou si mohou „zadělat“ právě mladí začínající kuřáci. Jedná se o roztroušenou sklerózu, nevyléčitelné onemocnění nervového systému.

Kouření nejvíc škodí mladým lidem

Lidé, kteří začínají kouřit před dovršením sedmnáctého roku věku, mají vyšší riziko vzniku roztroušené sklerózy. Tvrdí to vědci na základě výsledků studie, v rámci které bylo sledováno 87 lidí s touto chorobou. Pacienti byli rozděleni do tří skupin – nekuřáci, kuřáci, kteří začali kouřit před 17. rokem věku, a kuřáci, kteří začali kouřit v sedmnácti letech nebo později. V rámci studie byla sledována také kontrolní skupina 435 zdravých dobrovolníků.

Nebezpečí cigaretyUkázalo se, že kuřáci mají 2,7krát vyšší pravděpodobnost, že onemocní roztroušenou sklerózou, v porovnání s nekuřáky. Kupodivu se zvýšené riziko týká pouze těch kuřáků, kteří si svou závislost začali pěstovat dříve, než oslavili 17. narozeniny. Při srovnání skupiny pacientů s roztroušenou sklerózou a zdravých kontrolních jedinců se ukázalo, že mezi nemocnými je 32 % kuřáků, kteří s kouřením začali před 17. rokem věku. Naopak mezi zdravými kontrolami bylo těchto „časných kuřáků“ pouze 19 %.

Roztroušená skleróza může být částečně dědičná

Příčiny vzniku roztroušené sklerózy nejsou dosud přesně známé, uvažuje se však o dědičných predispozicích. Lidé, jejichž blízcí příbuzní onemocněli roztroušenou sklerózou, mají vyšší riziko, že se u nich tato nemoc také rozvine. Protože však asi 80 % pacientů s roztroušenou sklerózou nemá stejně postižené blízké příbuzné, je nasnadě, že genetika nemůže za vše. Dalším spouštěčem roztroušené sklerózy mohou být škodlivé vlivy vnějšího prostředí, například právě zmíněné kouření. Přestože nově objevená souvislost mezi kouřením v mladém věku a roztroušenou sklerózou je zajímavá, nedokáže také vysvětlit vše. Záhadná zůstává například skutečnost, že ženy onemocní roztroušenou sklerózou dvakrát častěji než muži.


Zdroj: Stop kouření.cz

Tereza Benešová
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tie následky môžu byť hrozné
Obrázek uživatelky
profil
Může být i dědičná
Obrázek uživatelky
profil
Může být i dědičná
Obrázek uživatelky
profil
Může být i dědičná
Obrázek uživatelky
profil
Mohou mít mladí kuřáci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle