Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Může nespavost člověku "vyhovovat"?

15. 08. 2009 | Nemoci
V dnešní uspěchané době dává mnoho lidí před kvalitním spánkem přednost plnění svých povinností. Tváří se přitom, jako by jim vyhovovalo spát třeba jen tři nebo čtyři hodiny denně. Je to ale opravdu tak? A jaká rizika při dlouhodobém nedostatku spánku hrozí?

I císařpán spal málo…


Traduje se, že už císař František Josef I. spal pouze asi čtyři hodiny denně a každé ráno vstával už v půl páté, aby vyřídil osobní korespondenci. V současné době jsou dlouhodobým nedostatkem spánku postiženi zejména špičkoví manažeři a lidé pracující na směny.

Velkou roli v tom hraje zejména stres a náročná duševní práce, při níž se nedokáže člověk odpoutat od svých pracovních problémů a musí na ně myslet i na úkor spánku. Dlouhodobá nespavost je navíc problémem spíše žen, zejména v období menopauzy. Výskyt nespavosti také výrazně stoupá s věkem.

Může nespavost člověku Při obrácení fyziologického cyklu den = bdění, noc = spánek je tělo daleko více unaveno. Je to způsobeno tím, že naše vnitřní hodiny jsou seřízeny nejvíce podle cyklu světlo–tma a při jeho otočení se rozladí. To má potom za následek buď nedostatek spánku, nebo jeho různé poruchy.

Obecně se má za to, že nejvhodnější délka spánku je u dospělého člověka asi sedm hodin. Jak při pravidelném delším, ale i kratším spánku si lidské tělo nedokáže tolik odpočinout a to pak s sebou přináší různá rizika zdravotních komplikací.

Rizika dlouhodobé nespavosti


Vlivem poruch spánku dochází ke zvýšenému vyplavování stresových hormonů a ke změnám krevního tlaku a srdeční akce, zvyšuje se hladina cholesterolu. Pokud se nespavost neléčí, dochází k prohlubování dopadu ostatních nemocí na organizmus člověka. Mezi nejčastější následky dlouhodobé nespavosti patří:

    * 2x vyšší výskyt ischemické choroby srdeční,
    * 2x vyšší výskyt onemocnění trávicího traktu,
    * 2x vyšší výskyt onemocnění páteře,
    * 3x více souběžných bolestí hlavy,
    * 4x více depresí, oslabení imunity.

Pokud naopak stojíte o posílení imunity, pak vězte, že spánek má příznivý vliv nejen na průběh infekcí, ale také na pooperační stavy a hojivé procesy. Nedostatek spánku působí na tyto postupy přesně naopak. Navíc únava z nedostatku pravidelného spánku nebo pokles pozornosti zaviní 20–30 % všech silničních nehod. Je proto velmi důležité, aby se poruchy spánku včas zachytily a začaly léčit.

Zdroj: Dobrý spánek.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tak jako všechno má vliv na naš zdraví, je to i spánek. Vzhledem k uspěchané době spánek není kvalitní asi u veliké skupiny lidí, takže jsou
s ním spojeny i různé zdravotní problémy.
Obrázek uživatelky
profil
Někdy ano ale pak se nějak nemohu dospatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
přesně jako jáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já bych spala přes den a večer a v noci jsem čilá..asi jsemtaková noční můraSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tou trpí skoro všechny moje kamarádky, kterým je víc než 50 let. Ale co dělat? Těch rad už jeden slyšel moc.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka