Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty a fakta o očkování proti chřipce

20. 09. 2009 | Nemoci

1) Očkování má význam jen pro oslabené jedince a seniory. U zdravých lidí si organismus dokáže sám poradit s chřipkovým virem.

Chřipka není rýma. Je to virové onemocnění, na které každý rok v ČR umírá 2 tisíce lidí. Pokud se objeví nový virus, úmrtnost se dramaticky zvyšuje. Tím, že každoročně onemocní asi 10 % populace (nejvíce přitom lidé právě v produktivním věku), způsobuje
i „běžná“ chřipka obrovské ekonomické škody. Navíc ten, kdo je očkován, nechrání pouze sám sebe, ale i své okolí, protože nemůže chřipku na nikoho přenést. Je tedy vhodné pro všechny, kdo mají ve svém okolí děti, těhotné ženy, starší osoby a osoby trpící nějakou chronickou nemocí.

2) Vakcíny jsou účinné jen proti chřipkovým virům, které byly rozšířené v předchozím roce, ne proti virům, kterými onemocní lidé v následující sezóně.

Jedná se o naprosto mylnou informaci. Světová zdravotnická organizace (WHO) vytipuje dle epidemiologických studií každý rok viry, které budou v dané sezoně způsobovat epidemii chřipky. Výrobci poté vyrábějí očkovací látky dle předepsaného složení. V posledních 10 letech byla vždy WHO v oblasti vytipování těchto virů velmi přesná.

ockovani3) Po vakcinaci se u lidí objeví ještě horší průběh chřipky, než kdyby nebyli    očkovaní.

Současné očkovací látky jsou zcela bezpečné a obsahují pouze části viru (rozbitý virus), který nemůže nikdy člověka nakazit. Pokud existují případy, kdy někdo onemocněl brzy po očkování, nedostal chřipku z očkovací látky, ale byl nakažený již v době očkování nebo bezprostředně poté - dříve, než si tělo mohlo vytvořit protilátky (to trvá asi 10 dnů). Chřipku by tedy dostal stejně, bez ohledu na očkování.
Toto mylné tvrzení může mít základ v nerozlišování termínů „chřipka“, „nachlazení“, „viróza“, které mohou mít na první pohled podobné příznaky, ale jedná se o jiné choroby. Asi stejně nelogicky by znělo, kdyby se člověk pokousaný psem bránil očkování proti vzteklině, protože se bojí, že by „vzteklina měla po očkování ještě horší průběh“.

4) Za očkování se nevyplatí utrácet peníze. Stačí se zásobit volně prodejnými léky.

Cena vakcín proti sezónní chřipce je velmi příznivá – pohybuje se okolo 300 Kč včetně aplikace. Kromě zdravotního efektu má významný účinek i z hlediska ekonomického, a to jak pro očkovaného jedince, tak pro jeho zaměstnavatele i stát (časté pracovní neschopnosti, využívání zdravotní péče).  

lekar-ockuje5) S epidemií sezónní chřipky každoročně zápasí celá Evropa a nakonec se s touto situací všichni bez problému vypořádají. Očkování je tedy zbytečné.

Bohužel není pravda, že se „všichni bez problémů vypořádají“. Na chřipku jen v České republice umírá více než 2 tisíce lidí a jsou mezi nimi často děti a těhotné ženy. Pro srovnání – na silnicích umírá ročně okolo jednoho tisíce lidí. Znamená to, že každý z nás má dvakrát větší pravděpodobnost, že zemře na chřipku než při autonehodě na silnici. Dalším důležitým aspektem chřipkového onemocnění je, že jím v době epidemie (pandemie) onemocní obrovské množství lidí, čímž vznikají vysoké hospodářské škody.

6) Vakcíny proti chřipkovému viru nejsou dostatečně dlouho testovány a sporná je jejich bezpečnost a nežádoucí účinky.

Očkovací látky jsou testovány naprosto stejně jako jiné léky a každoročně podléhají složitému registračnímu řízení. Pokud by se přesto objevily závažné nežádoucí účinky, byla by daná vakcína okamžitě stažena z distribuce. Nežádoucí účinky jsou velmi malé
a projevují se řádově jen u několika procent očkovaných.  

7) Očkování proti chřipce není vhodné pro děti a těhotné ženy.

Podobný názor donedávna přetrvával i mezi odbornou veřejností. V poslední době se ukazuje, že z očkování děti velmi profitují. Ve světě se běžně očkují děti od 6 měsíců věku. Vzhledem k vyvíjejícímu se imunitnímu systému jsou však děti, na rozdíl od dospělých, očkovány dvakrát za sezonu. Očkování těhotných žen se velmi doporučuje, protože byla v této skupině populace prokázána vysoká úmrtnost na chřipku.

Zdroj: Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Simbelmine
ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Myslím si, že ohrožené skupiny, tedy málo odolní lidé by měli být očkovái zdarma, také astarší skupiny lidí. V průměrném věku zatím nepovažuji očkování proti chřipce za tolik důležité. Myslím si, že na očkování je dost času až ve stáří.
Obrázek uživatelky
profil
Zkrátka jsou dva tábory jeden pro a druhý proti.
Obrázek uživatelky
profil
I já mám ve svém okolí lidi, kteří se nechali očkovat a následně poté onemocněli krutou chřipkou. Já tak často nemocná nebývám tak mi to příjde zbytečné. Ale slyšela jsem, že opravdu kdo jde na to očkování musí být absolutně v pořádku bez jakéhokoli nachlazení, jinak, že potom se mu nemoc projeví v plné síle....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles