Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na očkování proti klíšťové encefalitidě je nejvyšší čas:

4. 05. 2010 | Nemoci

Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ říkaly naše babičky. Dnes by první část přísloví mohla znít „Kdo není očkovaný...“ Infikovaná klíšťata, která přenášejí klíšťovou encefalitidu, se vyskytují od jara do podzimu a rizikových oblastí je v České republice čím dál tím víc. Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá mozek a mozkové blány a může skončit trvalými následky či dokonce úmrtím.


Kde dávat největší pozor


Mezi nejrizikovanější oblasti u nás patří jižní Čechy a podhůří Šumavy, povodí Dyje, Svitavy, Svratky i Jihlavy, Plzeňsko, Opavsko, okolí Prahy, Brna a Bruntálu, přičemž nemoc se z venkova neustále přibližuje i k obyvatelům měst,“ varuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.,. I mimo tato území se však vyskytují infikovaná klíšťata, která mohou roznášet původce virové encefalitidy.


Příznaky podobné chřipce střídá krutá bolest hlavy


klisteInkubační doba po přisátí klíštěte je bez příznaků a může trvat až měsíc. Onemocnění obvykle probíhá ve dvou fázích – nejprve se projevuje příznaky klasické chřipky (bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolest svalů a kloubů). Tyto potíže po několika dnech samy odezní a pro některé pacienty tím nemoc končí.


Nezřídka však nemoc po 1-2 týdnech přechází do druhé fáze, která začíná nástupem velmi silných bolestí hlavy a horečkami. Později se přidává pocit nevolnosti a zvracení. Příznakem poškození centrálního nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tato fáze trvá asi 2-3 týdny. Asi na čtvrtině pacientů zanechá onemocnění trvalé následky, jako jsou obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace či spánku a deprese.


Objeví-li se do několika týdnů od přisátí klíštěte horečnaté onemocnění nebo příznaky chřipky, vždy je nutné navštívit ordinaci praktického lékaře, který odebere vzorek krve a zašle jej na vyšetření, které odhalí klíšťovou encefalitidu už v první fázi onemocnění.


Očkování je účinnou pomocí


ockovaniNejúčinnější ochranou před klíšťovou encefalitidou je očkování. Očkovat je možné kdykoliv během roku, nejen před začátkem klíšťové sezóny. S vakcinací by něměli váhat lidé, kteří žijí v oblastech se zvýšeným výskytem viru klíšťové encefalitidy, případně pracující v zemědělství či hospodářství nebo cestující do oblastí s vyšším rizikem výskytu (např. na dovolené - nejčastěji dojde k nákaze na procházkách, sportu v přírodě, sbírání hub či lesních plodů a zahradničení).


„V roce 2008 bylo proočkováno 17 % obyvatel, o rok později již o jeden procentní bod méně. Nejnižší proočkovanost je ve východních Čechách a severní Moravě, naopak nejrozšířenější je vakcinace v jižních Čechách, které patří mezi nejvíc rizikové oblasti (30 % obyvatel v roce 2009). Nejčastěji lidé nechávají naočkovat děti, ve věkové kategorii 4–19 let je vakcínou chráněna asi třetina populace. Riziko závažného průběhu infekce a trvalých následků však stoupá s věkem, proočkovanost by se proto měla zvýšit zejména u střední a starší generace,“ doplňuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.,.


Zdroj: Očkovací centrum.cz


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem měla před několika lety boreliozu a klíště jsem neměla, asi to prý bylo od komára. Navíc jsem neměla ani typické červené kolečko od kousnutí.
Obrázek uživatelky
profil
Je fakt,že číhají tu potvůrky všude, hlavně v trávě. Prohlížíme děti i sebe denně a když jsme dělávali výlety s klienty, tak to byl každovečerní rituál.
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky slyšela jsem že toto onemocnění nepřenáší jen klíšťata, ale mohou tuto nemoc infikovat i komáři tak nevím.
Obrázek uživatelky
profil
Já opravdu nevím, dcera měla v dětství meningokok a zápal mozkových blan a klíště jsme žádné nenašli.
Obrázek uživatelky
profil
Doufám, že v Krkonoších jich moc nechytnem...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles