Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nachlazení - na co si dát pozor a jak v létě nenachladnout

11. 07. 2012 | Nemoci
Nachlazení je nepříjemnou komplikací nejen v zimních, ale také v letních měsících. Jak předcházet této nepříjemné situaci, kdy nás bolí doslova „celý člověk“? Na to vám odpoví následující řádky. Poznejte letní nachlazení od toho klasického a naučte se jej správně léčit.

Jak se liší letní nachlazení od nachlazení sezónního?


Nachlazení je obecný pojem, kterým rozumíme zánětlivé onemocnění horních či dolních dýchacích cest v různém rozsahu. Letní nachlazení se výrazněji neliší od klasického sezónního – nejčastěji se tedy jedná o virový zánět sliznic horních cest dýchacích.

Nachlazení - rýmaNa rozdíl od sezónního nachlazení nedochází však v letních měsících k rozsáhlejším epidemiím a také škála virů způsobujících tyto obtíže je poněkud odlišná (málokdy se jedná o virus chřipky), to však nemá zásadní vliv na průběh onemocnění či jeho léčbu.

Klasické projevy nachlazení jistě všichni známe – rýma, kašel, bolesti v krku, zvýšená teplota, bolesti hlavy, kloubů, svalů, častěji může být v letních měsících provázeno zánětem spojivek.

Tomu odpovídá i léčba – nejdůležitější je klidový režim bez fyzické či psychické zátěže a vydatný pitný režim – pravidelně rozložený do celého dne. Teplotu srážíme pomocí běžně dostupných léků, pokud překročí 38° C či při výraznějších bolestech.

Při bolestech v krku můžeme použít kloktadla s dezinfekčním a analgetickým účinkem, při kašli můžeme pomocí léků též usnadnit odkašlávání a rozpouštění hlenu z dýchacích cest. To znamená, že onemocnění je třeba především „vyležet“ a v případě klasického průběhu u jinak zdravého člověka nemá smysl v prvních dnech navštěvovat lékaře.

Na co si dát při nachlazení pozor?


Výše zmíněné platí pro klasické virózy. Jinak je tomu například u angíny, která nás může také potkat kdykoliv během roku a kterou často provázejí vyšší horečky, silná bolest v krku a obtížné polykání kvůli zduřelým krčním mandlím. Ta je naopak nejčastěji bakteriálního původu, a proto léčba musí být antibiotická. Je tedy potřeba navštívit praktického lékaře.

NachlazeníPo přechození angíny bez antibiotické léčby hrozí následné postižení kloubů, ledvin či srdce. I běžná viróza může být, zvláště při nedodržení léčebného režimu, komplikována následným bakteriálním zánětem podrážděné sliznice.

 „Chřipkovými“ příznaky může začínat i řada vážnějších onemocnění. Při delším trvání vysokých horeček, provázených například křečemi, krutými bolestmi hlavy, tuhnutím šíje či jinými nestandardními příznaky je potřeba ihned vyhledat lékaře.

Zvláště v létě musíme myslet i na onemocnění jako jsou Lymeská borelióza či klíšťová meningoencefalitida. Odlišit je třeba také projevy způsobené alergií nebo astmatem, které se můžou objevit v jakémkoliv věku a imitovat příznaky virózy (rýma, kašel, zánět spojivek).

Prevence nachlazení


Ke zvýšené vnímavosti k infekcím vede například prudké střídání teplot, dehydratace, fyzické či psychické vyčerpání. Z toho vyplývají i preventivní opatření. Negativní vliv nadměrného užívání klimatizací je již dobře znám, teplotní rozdíl klimatizovaného prostoru by neměl být větší než 5° C oproti okolnímu vzduchu a změny teplot by měly být postupné.

Též není vhodné ve velkých vedrech vypít naráz množství ledového nápoje. Základním pravidlem je dodržovat dostatečný a pravidelný pitný režim a pokud možno se vyhnout přímému kontaktu s nemocným.

Autor: MUDr. Matouš Biskup
rezident v oboru Všeobecné praktické lékařství
Centrum individuální péče při VFN


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Letní rýma je často z klimatizace, v obchodech, v autě, v kanceláři. Já to řeším tak, že si stříkám do nosu mořskou vodu jako prevenci a dávam to i dětem, i pro miminka je přípravek s mořskou vodou (Quixx Baby), takže mořskou vodu může užívat celá rodine. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Koukám, že echinaceové kapky jsou hodně rozšířené. Určitě také mohu doporučit užívání. Lepší je brát preventivně na posílení imunity, ale rozhodně pomůžou i v době když na Vás leze nějaký bacil. To mám odzkoušené echinaceové kapky přímo z výtažku kořene, zaberou celkem rychle a je to lepší než si dávat nějakou chemii.
Obrázek uživatelky
profil
Holky souhlasím s Vámi, protože také užívám echinaceové kapky od Imunitu jsou nejlepší a nejsilnější. kupuji ty z toho výtažku kořene. Teď na podzim jsou kapky součástí mého jídelníčku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také užívám na posílení imunity echinaceové kapky s ženšenem a hlívou od Imunit. Jsou super, protože díky nim opravdu nejsem nemocná ani v létě ani v zimě Smajlík Také mi hodně pomohly na ekzém, kterým jsem trpěla.
Obrázek uživatelky
profil
Já mohu za sebe doporučit echinaceové kapky s ženšenem a hlívou od imunitu. Mohou se užívat preventivně na posílení imunity, ale i v době kdy to nachlazení na nás už útočí. Díky výtažku z kořene se rychle dostanete zpátky do formy Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles