Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nadýmání může souviset s alergickou rýmou

30. 07. 2009 | Nemoci
Bolavé břicho, nechuť k jídlu, nadýmání. Tyto pocity se nemusejí objevit jen při přejedení. Mohou souviset i s alergiemi.

Alergická onemocnění postihují řadu orgánů a sliznic. Někdy se vyskytují jednotlivě, někdy se u jednoho pacienta sdružují. Jeden člověk má pouze alergickou rýmu a zánět spojivek, jiný astma, další ekzém, kopřivku a ještě někdo jiný třeba potravinovou alergii. U řady pacientů ale nacházíme několik alergických onemocnění současně – ekzém, astma a potravinovou alergii, astma a alergickou rýmu a potravinovou alergii. Všechny kombinace jsou možné, a navíc se mohou během života různě měnit.

Projevy potravinové alergie jsou velice různorodé. Patří s k nim kopřivka a otoky, atopický ekzém, anafylaxe, alergický zánět jícnu a žaludku, záněty střev a konečníku, astma a orální alergický syndrom. Posledně jmenované onemocnění je nejčastější u dospělých s pylovou alergií.

Nadýmání jako příznak alergie?


Nadýmání může souviset s alergickou rýmouPo kontaktu s potravinovým alergenem dochází k otoku rtů, svědění patra, otoku hrtanu, úst, hltanu. Příznaky se mohou také rozšířit na zažívací trakt – zvracení, nadýmání, průjem, někdy se přidávají i celkové příznaky, jako je kopřivka, otoky, rýma, astma, vzácně otok hrtanové příklopky a anafylaktický šok. V pylové sezoně bývají tyto příznaky intenzivnější.

Podkladem je reakce na alergen, který se vyskytuje jak v pylu, tak i v dané potravině. K takovýmto nejznámějším sdruženým alergickým reakcím patří rekce na břízovité a jablko, lískový ořech, rajče, ale i peckoviny, kiwi, fazole, hrách, pažitku a celer, další skupinou jsou celer, anýz, fenykl, koriandr, kmín a pyl jarních stromů nebo pelyňku, dále pyl trav a rajské jablíčko a obiloviny, dále latex a banán, avokádo, kaštan, kiwi.

Plné břicho i nos


Při konzumaci těchto potravin mohou mít pacienti výše popsané zažívací obtíže včetně nadýmání a současně mohou trpět alergickou rýmou na uvedené vzdušné alergeny. Souvislost mezi alergickou rýmou a nadýmáním tedy existuje, někdy je však při neznalosti všech těchto zkřížených reakcí obtížné ji odhalit.

Zdroj: Bez - alergie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !