Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebojte se darovat krev

6. 05. 2009 | Nemoci
Chtěli byste udělat něco prospěšného pro ostatní, ale nezbývá vám na to čas a vlastně ani síly. Máme pro vás jednoduchou radu: staňte se dárcem krve. Nebude vás to nic stát, a ještě vás bude na srdci hřát pomyšlení, že jste zachránili život někoho jiného. Lékaři by bez dárců krve zmohli mnohem méně – tuto vzácnou tekutinu totiž nejde ničím nahradit.

Možná si položíte otázku, proč si nechat dobrovolně pouštět žilou. Odpověď je prostá: Proč ne? Vždyť nikdy nevíte, kdy sami budete krev od dárců potřebovat. V následujícím článku vás provedeme krok za krokem odběrem krve, abyste  poznali, že se opravdu není čeho obávat.

Bezpečnost především

Než se rozhodnete darovat krev, musíte si zodpovědět základní otázku: Jsem zdravý natolik, že mohu darovat krev? Nejde ovšem o vaši bezpečnost jako o bezpečnost ostatních. Pro příklad: Odebraná krev se sice testuje na přítomnost známek infekce žloutenky typu B a C, viru HIV a syfilisu, darujete-li ale krev ihned po nákaze, testy by ji nemusely zjistit. Pokud se vás tedy při pohovoru před odběrem krve zeptají na nějakou nepříjemnou skutečnost - například pohlavní styk s cizincem - nesnažte se ji zamlčet. Mohli byste nejen ohrozit příjemce krve, ale zároveň si teoreticky i právně „zavařit". Svým podpisem před darováním krve totiž stvrzujete, že jste poskytli všechny potřebné informace o svém zdravotním stavu. „V praxi by Nebojte se darovat krevovšem asi bylo obtížné prokázat přímou souvislost s poškozením příjemce i úmysl dárce," říká Petr Turek, primář transfuzního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Se všemi případnými rizikovými faktory vás seznámí na „transfúzce", kde vás také vás upozorní na to, v jakých případech byste neměli darovat krev s ohledem na své zdraví: při stavech zesláblosti, nervovém vypětí (třeba kvůli práci či studiu), při nízkém či vysokém tlaku, problémech se srdcem, ale i rekonvalescenci. Poslední podmínkou pro dárcovství je věk: musí vám být mezi 18 a 65 lety. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát a muži pětkrát ročně.

Začíná se prohlídkou

Samotného odběru krve se nemusíte nijak bát. Možná jste sice slyšeli mýty, že se při něm můžete něčím nakazit, že musíte jít nalačno, že velmi bolí, anebo že si darováním krve můžete způsobit leukémii. Tyto informace nejsou pravdivé. „Dárce při odběru nemůže být ničím nakažen, protože veškerý materiál je na jedno použití. Na odběr není třeba chodit zcela nalačno, naopak lehká, netučná snídaně a dostatek tekutin snižují výskyt poodběrových komplikací," zdůrazňuje primář Petr Turek. A bolest? Stejná jako při jakémkoli jiném vpichu jehlou. A mezi odběry krve a leukémií nebyl nikdy prokázán ani náznak souvislosti.

Den před návštěvou transfuzní stanice nepijte alkohol, včetně piva. Před každým odběrem vám sestřičky odeberou malý vzorek krve, z něhož hned zjistí, zda vám v krvi nechybí nějaké složky - máte-li například dostatek červených krvinek nebo neprobíhá-li ve vašem organismu skrytě nějaké onemocnění. Během čekání na výsledek vás prohlédne lékař - mimo jiné vám změří tlak a tep. Vyplníte dotazník dárce krve, dáte si zdarma teplý či studený nápoj a lehkou snídani v podobě sušenky nebo pečiva.

Nikam nespěchejte

Pokud je krevní obraz v pořádku, jdete na sál, kde je obvykle tři až šest Nebojte se darovat krevpolohovatelných křesel. O všechny dárce  se tu stará několik sestřiček. Při odběru 450 mililitrů krve sedíte nebo ležíte a sestra s vámi celou dobu komunikuje. Na přání dostanete napít a přibližně čtvrthodinka s jehlou v paži vám rychle uběhne. Po odběru nikam nespěchejte a raději ještě chvíli zůstaňte na lůžku či křesle. Přílišná „uhoněnost" a nervozita vám může způsobit nevolnost, mdlobu a výjimečně kolaps. Organismus je po odběru zesláblý, takže se můžete nějaký čas cítit bez energie. Proto se co nejdříve najezte a hodně pijte. Většina transfuzních oddělení nabízí po odběru zdarma občerstvení, a k tomu přidává i drobné potravinové dárky od sponzorů.

Někdy se může na místě vpichu vytvořit modřina, zejména v případě, že si jej nedostatečně stlačíte přilepeným vatovým tampónem. Bílou „ozdobu" přilepenou náplastí si na ruce ponechte minimálně čtvrt hodiny, ale při delší době nic nezkazíte. Výjimečně se může na místě objevit krvácení, raději tedy neriskujte potřísnění oblečení. Po odběru se jeden den vyvarujte námahy. Nesportujte ani nezvedejte nic těžkého. Omezte i aktivity, které vyžadují soustředění: při řízení dávejte zvýšený pozor a zkoušky raději odložte na jindy.

Separace destiček

Ještě před ochodem domů si vyžádejte od sester potvrzení o darování krve. To uplatníte u svého zaměstnavatele jako nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, které se počítá 24 hodin od nástupu cesty k odběru. K tomu si vyžádejte potvrzení na odpis z daní. Jedním odběrem si totiž můžete snížit daňový základ o 2000 korun. V rámci reformy veřejných financí vedou politici diskuse o tom, že tato výhoda byla zrušena, ale i když ke změně dojde, nezačne platit dřív než od příštího roku.

Výhodou také je, že některé zdravotní pojišťovny dávají svým pojištěncům za darování krve vitamínové doplňky stravy ve formě tablet. Zeptejte se v transfuzní stanici, zda se tato výhoda týká i vás: pokud ano, dostanete je přímo zde.

autor: Jan Puci

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví , společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

 
Zdroj: časopis Rodina a zdraví

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi jsem dvakrát darovala krev, ale bylo mi potom ještě špatně čtvrt roku. Takže mi moji iniciativu syn rozmluvil.
Obrázek uživatelky
profil
Jak to všechno dlouho trvá, když jdu darovat krev poprvé? Hodinu?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chodím dávat krev také několik roku a v poslední době mám stejný pocit jako ,,VerkaH,,. Jsem z Brna a když se objednávám- na pozvánku bych čekala marně- tak si připadám jak obtížný hmyz. A to samozřejmě daruji zdarma , né za peníze. Tak jsem po dlouhé době udělala pauzu. Naposledy jsem byla 29.12.2008 a schválně ,jsem zvědavá zda pozvánka dojde či ne.
Obrázek uživatelky
profil
ráda bych krev dávala, ale bohužel nemůžu ze zdravotního stavu. Žíly mám na to jak stvořené
Obrázek uživatelky
profil
dávám krev již několik let. Poslední dobou se musím tak trochu vnucovat. Naposledy jsem byla v listopadu, zkusila jsem se neobjednat k dalšímu odběru a výsledkem je marné čekání......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles