Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nedejte křečím šanci, bojujte s nimi s úsměvem na tváři....

17. 10. 2009 | Nemoci
Stává se vám, že vás během cvičení, které by mělo člověku pomáhat, chytnou křeče? Nebo v křečích protrpíte pravidelně nebo nepravidelně pár dní v měsíci? Lámaly jste si hlavu, čím by to tak mohlo být? Každou svou myšlenku jste však brzy utnuly a s křečemi se smířily? To je ale chyba!

 

Váš organismus funguje jako celek. Pokud tedy něco není úplně v pořádku, ihned se to nějakým způsobem projeví. Svalové křeče jsou typickým příznakem nedostatku hořčíku v těle. Svou přítomností totiž podmiňuje aktivitu několik set enzymů, jejichž úlohou je výměna energie ve vašich buňkách- převážně svalových a nervových. Proto se jeho nedostatek projeví v podobě svalových křečí, které jsou zároveň doprovázeny bolestmi hlavy, nervozitou, úzkostmi nebo skleslou náladou. Hořčík svým působením pomáhá uvolňovat napětí nejen fyzické, ale i psychické. Celkově zklidňuje organismus a působí příznivě na srdeční činnost. Tím, že hořčík podporuje správný tok krve, pomáhá tak předcházet bolestem hlavy, nebo je alespoň zmírňuje.

 

Hořčík, neboli magnesium, působí na spojení nervů a svalů, umožňuje tak smršťování a povolování svalů, pomáhá uvolňovat energii (štěpením nukleové kyseliny ATP na ADP). Jestliže svaly postrádají dostatečné množství hořčíku, stáhnou se, což může vyústit v křeče.

Tento zázračný prvek pozitivně působí nejen během zvýšené zátěže, ale i po ní. Hořčík se totiž podílí na regeneraci svalstva, které je unavené cvičením, včetně svalu srdečního. Díky němu se tělo z únavy dříve zotaví a je pak schopné dalšího výkonu.

Zároveň je vědecky potvrzena myšlenka, že hořčík snižuje křeče související s menstruací. Na křeče zapůsobily relaxační účinky magnesia, jehož předností je rozšiřování cév, a tak dochází k lepšímu průtoku krve. Podpora kardiovaskulárního systému je další z významných předností hořčíku. Pokud vás provází nejen během vašich dní pocity deprese, skleslosti, jste podrážděná a přecitlivělá, hořčík pomůže i zde. Působí silně antidepresivně a pozitivně ovlivňuje naše emoce.

 

Hořčík by se měl obzvláště doplňovat tehdy, pokud zažíváte stresující situace. Ať už se jedná o „pozitivní stres“ (svatba, výhra v loterii), nebo o stres negativní (strach ze zkoušky, pracovní stres). To totiž dochází k nadměrné spotřebě hořčíku, tělo se připravuje k boji a hořčík je nadměrně vylučován. Jsou známy pokusy na krysách, které byly stresovány - v jejich moči bylo vyloučeno až 20x více hořčíku, než je v běžných situacích. Proto by se mělo v těchto situacích dbát na to, aby byl hořčík dostatečně doplňován.

 

Doporučená denní dávka pro dospělé a mladistvé je 270-400 mg pro muže a 280-300 mg pro ženy, pro děti ve věku 7-10 let = 170 mg, 4-6 let = 120mg, 1-3 roků = 40-80 mg. Těhotné ženy by měly denně přijmout 320-400 mg, ženy kojící až 450 mg. Hořčík získáte jak z potravin, tak i díky potravinovým doplňkům. Nejúčinnější možností je kombinace obého, tedy potravin s vysokým obsahem hořčíku i doplňků.

Ve stravě ho najdete v celozrnných obilninách, v banánech, mandlích, ořechách, v listové zelenině- hlavně špenát, v rýži a v olejnatých semenech (např. slunečnice, seznam), ale i v kakau a čokoládě.


Zdroj: PRO.MED.CS Praha a.s

Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Křeče mají mít dostatek hořčíku, takže alepoň víme, v čem je. Myslela jsem si, že pivaři křečemi netrpí, ale není to pravda. Právě opak je pravdou.
Obrázek uživatelky
profil
opravdu to chce hořčík
Obrázek uživatelky
profil
je supr jist orechy cokoladu, banany...s pocitem, ze to delam pro sve zdravi. A psychologie ma taky vyznam.
Obrázek uživatelky
profil
Hořčík užívám, poctivě cičím, v rámci svého zdravotního stavu, ale křečí se nezbavím. Na každého zabírá něco jiného a ne každý si může dovolit dělat všechno. Takže rada dobrá, ale pouze pro některé. Je složité vyhovět lidem všem, ale hodně zajímavého jsem se dozvěděla.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek, docela se mi hodí....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles