Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nepleťte si chřipku a nachlazení

5. 02. 2010 | Nemoci

Obě onemocnění jsou virové infekce dýchacího ústrojí, které mají cosi společné, ale jinak mnoho odlišného. Nachlazení představuje nejobyčejnější z respiračních onemocnění a mnohem závažnější chřipka se vyznačuje vysokou nakažlivostí.


Co mají společné?


1. vyvolávají je viry (miniaturní mikroorganizmy volně se pohybující v ovzduší), které napadají sliznici dýchacích cest a nepříznivě ovlivňují i buňky imunitního systému
2. neúčinkují na ně antibiotika, ani nezkrátí průběh nemocí
3. k náchylnosti k těmto onemocněním přispívá snížená imunita ze znečištěného životního prostředí, stresu, nedostatku spánku a pohybu, nevyvážené stravy, alkoholu a kouření
4. při oslabení organismu můžou přerůst v zánět průdušek, angínu či zánět srdce, které si již léčbu antibiotiky vyžádají (nejčastější smrtelnou komplikací chřipky je např. bakteriální zápal plic)


Nachlazení


nemocna-zenaVyvíjí se postupně a projevuje se ucpaným nosem, kýcháním, rýmou, bolestmi v krku a lehce zvýšenou teplotou. K uzdravení vám postačí obvykle týden. Máte-li v pořádku imunitní systém, mohou vás příznaky trápit jen 3 - 4 dny.


Chřipka - influenza

Anglický název má původ v lékařské pověře z počátku existence medicíny. Za příčinu nemoci totiž označovala nepříznivé astrologické vlivy – influences. Je pro ni typický prudký začátek s inkubační dobou 18–48 hodin. Teplota náhle vzroste leckdy až na 41° C, dostaví se zimnice, malátnost, nechutenství, bolest kloubů a svalů, silná bolest hlavy a suchý dráždivý kašel. Během 2 týdnů onemocní většinou 10 – 40 % populace v dané oblasti.


Chřipku způsobuje geneticky nestabilní vir z rodu Orthomyxoviridae, takže různě mění své vlastnosti. V současnosti se šíří mnohem rychleji díky cestovnímu ruchu a letecké dopravě. Po světě kolují tři základní chřipkové viry: A, B a C. Typ A vyvolává nejtěžší epidemie a pandemie, jeho subtypy se označují vždy písmeny H a N (zkratky názvů povrchových bílkovin – hemaglutininu a neuraminidázy) a číslem obou písmen a každoročně se objevují v jiné variantě. Typ B je velmi podobný typu A v mírnější formě.


Typ C
je nejmírnější a vyskytuje se především u dětí. Chřipkový virus se přenáší vzdušnou cestou drobnými kapénkami sekretů dýchacích cest a kvůli jeho schopnosti přežít i několik hodin na kontaminovaných předmětech je nutné velmi dbát na hygienu. Nevíte, po kom saháte na kliku, madlo u eskalátoru, sluchátko telefonu nebo třeba na počítačovou myš.


Efektivní léčba


nemocNejdůležitější je oběma nemocem předcházet prevencí, spočívající v cíleném posilování imunitního systému, zvýšení odolnosti organismu dostatečným přísunem vitaminů, stopových prvků a minerálů, probiotik a zdravým životním stylem - správnou výživou, otužováním a vydatným pohybem. Při prvních příznacích nemocí vám pomůže snížit vysokou teplotu Priessnitzův obklad, nižší teploty pak náš nejznámější lék – Acylpyrin.


Při léčbě u obou onemocnění dbejte na dostatek čerstvého vzduchu. Místnost, v níž pobýváte, by měla mít ve dne teplotu 22 °C a v noci 17–18 °C. Pozor na příliš suchý vzduch a určitě nezapomeňte na dostatečný příjem tekutin. Chřipku nikdy nepřecházejte vzhledem k možným komplikacím. I když se obvykle léčí 10 dní, únava, která ji provází, přetrvává mnohdy i několik týdnů.


Zdroj: Acylpyrin.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je důležité posilovat imunitu. Jím zdravě a snažím se do sebe dostat co nejvíce vitamínů, ale i tam mě to občas položilo. Po loňském roce kdy jsem prodělala šílenou chřipku jsem dostala doporučení od lékařky na echinacové kapky od Imunitu. Opravdu jsou super. Od té doby mám klid jak s nachlazením tak i chřipkou. Jsou opravdu účinné díky výtažku z kořene. Mohu jen doporučit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles