Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nestyďte se se svým mužem mluvit o problémech s prostatou

16. 11. 2011 | Nemoci
Zvětšení prostaty stále patří mezi témata, o kterých se muži stydí mluvit.  Přitom v padesáti letech trpí tímto onemocněním téměř třetina mužů a s narůstajícím věkem se toto číslo stále zvyšuje až na neuvěřitelných devadesát procent. Pomozte tedy svému muži o tomto problému mluvit.

Co je to prostata

Prostata neboli předstojná žláza je pohlavní žláza umístěná mezi konečníkem a stydkou kostí, jejíž sekret tvoří většinu ejakulátu a zvyšuje životaschopnost spermií.
Prostata je ale známa hlavně jako žláza, která způsobuje problémy mužům středního a vyššího věku. Do puberty má mužská prostata velikost hrášku, poté v souvislosti s pravidelným uvolňováním mužských pohlavních hormonů postupně roste. Ve středním věku často dosáhne takové velikosti, kdy útlakem na močovou trubici a močový měchýř začne působit známé potíže s močením a v průběhu dalšího života se může postupně zvětšit až na neuvěřitelný destinásobek. Pokud stav není vhodně a včas řešen, dochází ke zhoršování obtíží a poškozování funkce močového měchýře. V krajním případě může dojít až k úplné zástavě močení.

rostlina BrusinkaZvětšení prostaty

„Jakmile prostata dosáhne určité velikosti, mohou se objevit první obtíže s močením. Nejčastějí se jedná o nově vzniklé močení v noci, častější močení i přes den, později časté nutkání, driblující až přerušovaný proud, bolestivé močení, únik moči a velmi varující příznak krvácení do moči. Počáteční obtíže zejména limitují pacienta společensky, ovšem při pokorčilém onemocnění může dojít k trvalému poškození funkce močového měchýře a v krajním případě i nastat život ohrožující situace. Při nezhoubném zvětšení prostaty (benigní hyperplazie prostaty – BHP) dochází k útlaku močové trubice a močového měchýře zvětšenou žlázou, což způsobuje překážku odtoku moči a dráždění stěny močového měchýře,“ popsal problém MUDr. Jan Pokorný z urologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a  FN Královské Vinohrady.

jak na prostatuStejně jako u ostatních nemocí i v tomto případě platí, že čím dříve pacient přijde, tím lépe. V prvé fázi onemocnění navíc většinou je možné nasadit preparáty na přírodní bázi, které zpomalují zvětšování prostaty. Teprve při neúspěchu při léčbě medikamenty nebo komplikacích může následovat chirurgická léčba.

 „Při potížích jednoznačně doporučuji navštívit lékaře specialistu, při žádosti o preventivní prohlídku je možné kontaktovat praktického lékaře. Po vyloučení nádoru prostaty je možné po dohodě s lékařem nebo lékárníkem úspěšně řešit počáteční obtíže užíváním volně prodejných preparátů, jejichž užívání nevyžaduje pravidelné návštěvy lékaře. Řada preparátů může působit i jako prevence dalšímu zvětšování prostaty, “ vysvětluje MUDr. Pokorný.

„Důležité je, nedělat z problémů s prostatou tabu, protože přehlížení problémů s prostatou může vést až k zástavě močení, opakovaným zánětům, selhání ledvin, krvácení a riziku přehlédnutí případné rakoviny v časném stádiu“, vysvětluje MUDr. Pokorný.


Zdroj: Prostalan Quattro


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !