Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nevoníte si? Možná trpíte bromidrofobií

11. 02. 2010 | Nemoci
Přílišný důraz na čistotu může vést k přesvědčení, že i přirozená vůně pokožky lidského těla je něco, za co bychom se měli stydět. To vede až k nezdravému nutkání přirozené pachy přehnaně odstraňovat nebo maskovat. A vězte, že se už může jednat o psychickou poruchu. Jako taková se ale dá také léčit.

Bez deodorantu ani krok

Reklama útočící ze všech stran nás nabádá, že nejsprávnější je vonět po mýdle, šamponu a deodorantu. Samozřejmě, že obvyklé používání těchto prostředků je na místě. Může ale dojíti k situaci, kdy někteří lidé začnou považovat svůj přirozený tělesný pach za něco špatného či nenormálního. Za něco, co je třeba za každou cenu odstraňovat.


Přehnaná hygiena je, když...

Sprchování, mytí vlasů, užívání deodorantu, holení, čištění zubů a používání parfému je součást normálního udržování zdravé hygieny. U nemoci zvané bromidrofobie, tedy strach z vlastního pachu, je tomu ale jinak. Lidem trpícím bromidrofobií nestačí jedna sprcha denně, do vany se uchylují třeba i vícekrát. Doba očisty se přitom postupně prodlužuje, protože mohou mít pocit, že ještě nejsou dostatečně čistí. Někteří například poškozují svoji pokožku nadměrným drhnutím a přílišným používáním vysušujících kosmetických produktů. To ale člověku může dělat postupně ze života peklo. Pro ženy trpící bromidrofobií je tak například období menstruace doslova utrpením.


Obsedantně-kompulzivní porucha, nebo bromidrofobie?

Bromidrofobie může být spojena s takzvanou obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD), která se projevuje pocitem nutkání provádět opakovaně určitou činnost. Jednou z těchto činností může být i mytí. Ta je zde ale v roli takzvané kompulze, tedy jakéhosi uvolnění stresující obsedantní myšlenky. Takto nemocný člověk může například trpět utkvělou představou (obsesí), že by mohl spadnout pod vlak, kterým denně jezdí do práce. Aby tuto úzkost vykompenzoval, stanoví si určitý rituál: například že když si ráno pětkrát umyje ruce, nic se mu nestane.

U bromidrofobie je rozdíl v tom, že lidé mytím "jen" chtějí odstranit svůj tělesný pach. Rozdíl ale může být nepatrný a rozeznat ho může jen odborník.


Pomoci může psychoterapeut

Protože bromidrofobie může negativně zasahovat do vykonávání běžných denních činností a časem se její projevy zhoršují, je třeba ji léčit. Pomocí může být kognitivně-behaviorální terapie, při níž se lidé učí zdravému přemýšlení o normálním fungování lidského těla včetně produkce jeho přirozených pachů. Další pomocí v léčbě mohou být účinné relaxační techniky a takzvaná systemická desenzitizace. Při ní se lidé postižení bromidrofobií učí tolerovat vlastní pach. Pokud máte podobné obtíže, které vás v životě omezují, neváhejte vyhledat odborníka.

 

Zdroj: Psychické-zdraví.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Znám lidi,kteří se po směně ani neumyjí,ale hlavně,že na sebe nastříkají něco z Avonu,něco z Oriflane a pod.a myslí si,jak hezky voní.Přitom stačí voda a mýdlo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka