Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O srdci slyšíte stále - uvědomujete si, jak je důležité?

28. 05. 2008 | Nemoci
Prevence jako základ zdraví a dlouhověkosti není ničím novým. V některých oblastech dodržujeme zásady prevence, aniž bychom si to uvědomovali. Například sportovci se před tréninkem nebo zápasem rozcvičují, aby snížili riziko zranění; všichni se v zimě teple oblékáme, abychom se vyhnuli nachlazení, a čistíme si zuby, aby byly návštěvy u zubního lékaře pokud možno jen „prevencí“.

Pokud se ale máme chránit před tím, co může přijít za dvacet nebo třicet let, naše obezřetnost se snižuje. Právě do této oblasti patří preventivní opatření zmenšující riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, které nepatří k ničemu vzácnému. Právě naopak – podle dat Světové zdravotnické organizace umírá na nemoci srdce a cév téměř polovina Evropanů (48 %).

Srdce je důležitéZákladní rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění jsou všeobecně známy – vysoký cholesterol a krevní tlak, nezdravý životní styl spočívající ve špatně sestaveném jídelníčku, nedostatku pohybu a kouření, cukrovka, stres a obezita. Právě v jejich ovlivnění spočívá prevence vzniku srdečně-cévních onemocnění.




Vysoký cholesterol

Zvýšená hladina celkového cholesterolu a „špatného“ LDL cholesterolu v krvi patří k významným příčinám srdečně-cévních onemocnění.
Vyšší hladina cholesterolu může být způsobena genetickou zátěží, ale často závisí také na naší životosprávě. Jedná se tedy o tzv. ovlivnitelný rizikový faktor, jehož snížení máme z velké části ve svých rukou!

Vysoký krevní tlak (hypertenze)

Vysoký krevní tlak může být příčinou aterosklerózy, kterou také dále zhoršuje.
Stejně jako vysoký cholesterol i hypertenze patří k faktorům, které můžeme ovlivnit svým životním stylem. Nefarmakologická léčba hypertenze zahrnuje v případě nadváhy a obezity snížení tělesné hmotnosti, dále pak dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny, snížení celkového příjmu tuků, zejména nasycených, omezení příjmu soli, snížení nadměrné konzumace alkoholu, dostatečnou tělesnou aktivitu a nekouření.


Srdce je důležitéNezdravý životní styl

Riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění ovlivňuje v oblasti životního stylu hlavně celkový energetický příjem, složení a množství tuků ve stravě, pohybové aktivity a kouření.
Energetický příjem (v podobě jídla a nápojů) by měl odpovídat energetickému výdeji formou práce a pohybu. Přitom platí, že jeho výše se stanovuje nejlépe individuálně s přihlédnutím k věku, pohlaví, fyzické zátěži a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Je ale třeba zdůraznit, že důležitá je nejen energetická hodnota naší stravy, ale také její složení.
Tuky by měly tvořit 30 až 35 % denního příjmu energie.

Dalším způsobem, jak snížit riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, je dostatečná pohybová aktivita, která je významným ochranným faktorem proti ateroskleróze.

Kouření patří k nejdůležitějším, snadno ovlivnitelným faktorům aterosklerózy a ischemické choroby srdeční. Z hlediska srdečně-cévního systému přitom neexistuje „bezpečná“ dávka cigaret, a i jedna cigareta denně zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu na dvojnásobek. A nebezpečné je také pasivní kouření.

Srdce je důležitéObezita

Obezita je závažným zdravotním problémem zvyšujícím riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, který je příčinou vzniku dalších rizikových faktorů – vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Srdce pro nás pracuje celý náš život a na tom, jak se o něj staráme, záleží, jakou práci pro nás bude odvádět. Dodržováním zásad zdravého životního stylu a snahou o snížení vlivu rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění proto prodlužujeme svůj aktivní život.



Autor: Prof. MUDr. Michael Aschermann, DrSc., FESC
předseda České kardiologické společnosti


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to náš život
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle