Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obezita - (ne)viditelný strašák každé generace

8. 04. 2010 | Nemoci

V České republice přibývá lidí, kteří mají problémy s nadváhou. Nadbytečné kilogramy trápí podle posledního průzkumu každého třetího Čecha, obezita trápí každého pátého. Odborníci o obezitě hovoří jako o epidemii nového tisíciletí a varují, že nadbytečná kila mohou odstartovat závažné zdravotní problémy.


S rostoucí váhou se zvyšuje i zdravotní zátěž pro celý organizmus. Dlouhodobá nadváha a především obezita vede při delším trvání k nevratnému poškození zdraví. Cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, ateroskleróza, bolesti zad, artróza kolenních kloubů, neplodnost, některé typy nádorů – to je jen část nemocí, za kterými může stát nadváha a obezita. Lidé s nadbytečnými kily rovněž častěji trpí depresemi, významněji je ohrožuje infarkt myokardu či cévní mozková příhoda, které souvisí s aterosklerózou, tedy zúžením cév uloženými tukovými látkami.


tloustkaProblematika nadváhy a obezity by se rozhodně neměla podceňovat. Lidé si totiž neuvědomují, že s růstem tělesné váhy se zvyšuje náchylnost k řadě onemocnění,“ upozorňuje prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc.,Zdravotní rizika stoupají již od BMI 25. Rizika řady onemocnění, která mají vztah k obezitě, včetně cukrovky, pak dále ostře stoupají od hodnoty 27 a 30. Morbidní obezita, tedy BMI nad 40, je kvalifikována jako závažné onemocnění. Osoby s tímto stupněm nadváhy se většinou nedožijí šedesáti let.“


Obézní mají ve srovnání s lidmi s normální hmotností:


• 5x větší riziko vzniku vysokého krevního tlaku,
• o více než 50 % vyšší riziko úmrtí převážně na kardiovaskulární onemocnění,
• 1,8x vyšší riziko vzniku karcinomu dělohy,
• 7x vyšší riziko vzniku cukrovky, více než 90 x stoupá riziko u osob s BMI nad 35,
• mladí muži s těžkou obezitou mají 12x větší riziko úmrtí než jejich vrstevníci s normální váhou,
•  v průměru 2x delší pracovní neschopnost pro nemoc a dvojnásobně častější invaliditu u obézních žen.


obezitaObecně rozšířený názor, že obézní lidé jsou spokojení, většinou neplatí. Například dětem přináší obezita řadu psychických problémů. Redukce tělesné hmotnosti může obézním pacientům s metabolickými a oběhovými potížemi pomoci snížit potřebné dávky léků a výrazně prodloužit délku jejich života. Každý shozený kilogram snižuje i riziko vzniku komplikací plynoucích z aterosklerotických změn cév.


Obezita vzniká nepoměrem mezi příjmem a výdejem energie, tedy nedodržováním Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. „Nadváha a obezita se stávají na celém světě jedním z největších socioekonomických problémů. Náklady jednotlivých zemí spojené s její léčbou i léčbou zdravotních komplikací způsobených přebytečnými kily stále narůstají,“. Na světě trpí nadváhou 1,6 miliardy lidí starších 15 let, z toho 400 milionů lidí trpí obezitou. Prognózy říkají, že v roce 2015 by mohlo být na světě 2,3 miliardy dospělých s nadváhou a více než 700 milionů lidí trpících obezitou. S nadváhou se potýká navíc až 20 milionů dětí starších pěti let.


Zdroj: Žij zdravě.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
potravinové dopňky jsou naši pomocníci...zlepšete si trávení a kila jdou dolů...zlepší se psychika...a jde to...
Emulips-kapky na trávení přijatých tuků a Emulips Slim na pomoc od uložených tuků...
(www.emulips.estranky.cz) zkušenosti...
Obrázek uživatelky
profil
Celých dvacet let si čtu v lékařských zprávách, že pacientka je obesits, letos to nikdo nenapsal, ale ani nepochválil, vždyť nás berou jako kus.
Obrázek uživatelky
profil
Já obézní nejsem,mám BMI 22....a je mi 42...chce to jenom trochu upravit jídelníček,s každým kilem navíc se blíží nemoci....upozorňuji,že diety neuznávám...mějte se všechny fajnSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
kdo podle lékařů dnes není obézní???
Obrázek uživatelky
profil
Úplně jsem na toto slovo alergická, zvláště když jsem to měla v kkaždé zprávě od lékaře, kdyby alespoň napsali nadváha, nebo korpulentní, prostě žádná fantazie.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles