Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opravdu poznáte u svého dítěte skoliózu?

11. 03. 2009 | Nemoci
Jednou z nejčastějších nemocí páteře v dětském věku je skolióza. Její rozpoznání a léčba je především úkolem dětského lékaře, ale ani rodiče by neměli zůstat v nevědomosti. Co je to skolióza, jak ji mohu poznat a je možné zabránit jejímu vzniku?

Co je to skolióza?
Slovem skolióza označujeme nepřirozené vybočení páteře. Zdravá páteř je esovitě prohnutá při pohledu ze strany, těmto prohnutím říkáme lordóza a kyfóza. Pokud však přejedeme prstem po páteři shora dolů, měli bychom prstem směřovat stále rovně před sebe. Případnému vychýlení do strany říkáme právě skolióza.

Jak vzniká skolióza?
Příčinu vzniku skoliózy ve většině případů lékaři neznají. Má se za to, že za její stále častější výskyt může sedavý způsob života a vadné držení těla. Některé děti se se skoliózou dokonce již narodí, to ale není častý případ. Většinou se skolióza objevuje u dětí ve věku 10 až 12 let a trpí jí častěji dívky.

Může cvičení zabránit skolióze?

Pravidelná tělesná aktivita je samozřejmě prospěšná pro zdraví páteře a správné držení těla. Je pravděpodobné, že děti s vyšší tělesnou aktivitou mají nižší riziko vzniku skoliózy. Spoléhat se na to ale nedá. Samotné cvičení také skoliózu nevyléčí, jen může pomoci zabránit jejímu zhoršování.

Jak poznáme skoliózu?
Skoliózu u dítěte diagnostikuje nejčastěji dětský lékař, nejprve ve své ordinaci jednoduchým vyšetřením, později i rentgenologicky. Určitých známek skoliózy si však může všimnout i pozorný rodič. Děti se skoliózou mohou mít jedno rameno výše než druhé. Také žebra mohou být v rozdílné výšce na obou stranách hrudníku. Asymetrie se projevuje také v bocích, kdy jedna kyčel je umístěna výše než druhá.

Jak se léčí skolióza?

Důležité je léčbu skoliózy zahájit včas. V méně závažných případech je nutné pouze pečlivé sledování lékařem, aby bylo možné včas zasáhnout, pokud by došlo ke zhoršení. Některým dětem může lékař předepsat speciální korzet, který se nasazuje například v noci. Nedílnou součástí léčby je také pravidelné cvičení. Pokud je skolióza výraznější, je často potřeba přistoupit k operaci. Operují se i malé děti v předškolním věku a operace nikterak nenaruší zdravý růst a vývoj dítěte.

ZDROJ: Růstový hormon.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moja sesternica 10 rokov pravidelne a súťažne pláva a nedávno aj tak náhodne zistili že má kostrč strašne vykryvenú..takže niekedy ani pravidelné športovanie nezaručí rovnú chrbticu Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles