Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ortorexie – hrozba dnešní doby!

5. 10. 2012 | Nemoci

V dnešní době se víc a víc žen, ale i mužů, dívá na to, aby žili zdravě a osvojili si zdravý životní styl. Někomu ale může ze zdravého životního stylu onemocnět duše. Řeč je o ortorexii.

Člověk touží žít zdravě. Začíná si všímat nápisů na potravinách, jejich složení. Děsí se obsahu „céček“ a dalších škodlivin. Ortorektik je schopen požít pouze nezávadné jídlo, sestávající z potravin, které vyhovují jeho představám o zdravé výživě. Jejich obstarávání a následná příprava jsou natolik časově náročné, že postiženým spolu s myšlenkami na jídlo zahltí všechen čas. Z jídelníčku vyřazují potraviny chemicky konzervované, ošetřované pesticidy, přibarvené, uměle hnojené, geneticky modifikované, tuky a cukry. Na povoleném seznamu pak zůstanou jen zcela přírodní bio potraviny. Ortorektik žije v neustálém strachu, že zamoří své tělo toxickými látkami a otráví se. Uklidnění pociťuje pouze ve chvíli, kdy se stravuje způsobem, který považuje za správný.

Ortorexie – hrozba dnešní dobyLidé v jídle hledají často vlastní hodnotu, duchovní naplnění či smysl života. Ortorektik je na sebe hrdý, jestliže se stravuje správně, ale nenávidí se, jestliže se od diety odkloní. Také své okolí soudí spíše podle způsobu stravování než podle toho, jaké ve skutečnosti je. Nad těmi, kteří se stravují odlišně, pociťuje nadřazenost, považuje je za neuvědomělé a nedisciplinované. Svět vidí černobíle. V tomto směru je navíc podporován mediálními sděleními o zdravém životním stylu a především reklamou, jež ze všech směrů propagují zdravou stravu. Ortorektik se tedy řídí tímto heslem: „Kdo jí zdravě, je zdravý. Pokud se to poruší, je zle. Jiná cesta není.“

Mám kamarádku, která patří mezi ortorektiky. Nejdřív jsem jí záviděla, když změnila svůj jídelníček. Vyřadila z něj uzeniny, tučná jídla a sladkosti. Zařadila víc ovoce a zeleniny, které si jezdila kupovat k soukromému zahradníkovi. Chválila chuť drahého ovoce a zeleniny, odsuzovala „chemická“ rajčata, papriky a další zeleninu a ovoce ze supermarketů. Poté si začala doma vyrábět jogurty. Prý ty z obchodu jsou samé éčko. Zatímco já se nasvačila během pár minut, kamarádka strávila přípravou zdravé svačinky i několik hodin. Pak odmítala jíst v restauracích. Ani já tam nejím. Když jsem ale pozvána na oslavu narozenin, neodmítnu. Kamarádka se z podobných oslav vždy omluvila. Na sraz ze školy sice přišla, odmítla na něm ale cokoli jíst. Později už kritizovala obsahy talířů ostatních. Vždy našla spoustu škodlivých potravin, které by ona nikdy nepozřela. Začala hubnout víc, než původně chtěla. Byla protivná a postupně ztrácela přátele. Její posedlost zdravou stravou začala okolí obtěžovat. Sama se obrátila na specializované psychologické centrum, když jí kvůli její mánii jíst zdravě hrozil vyhazov ze zaměstnání. Byla nakontaktována na jednotku specializované péče pro poruchy příjmu potravy. Trvalo několik měsíců, než si uvědomila, že její neustále se opakující jídelní rituály jsou zcestné a nebezpečné. Dnes jí stále zdravě, nepropadá ale záchvatům paniky, když sní něco méně zdravého nebo vynechá některý z chodů. Zjistila, že se neotráví ze zeleniny, kterou si koupí v obchodě. Soustředila se na jinou náplň svého času. Našla si nové koníčky, nové přátele a je šťastná.

Matka-ortorektik často převede svou závislost na zdravou stravu také na děti. Výjimkou nejsou matky, které odmítnou stravování svých dětí v předškolních a školních zařízeních a samy nosí svému dítěti svou speciální stravu. Jsou až hysterické, když dítě sní někde něco jiného, z jejich pohledu škodlivého a nezdravého. Mají obavu, že tímto zhřešením bude dítě poškozeno. O to víc dbají dál na přísném dodržování nastaveného jídelníčku. S vědomím, že pokud poruší jednotlivost, poruší celek, se stávají ve výběru potravin ještě důslednější. Vzdalují se okolí a narušuje to i jejich rodinné vztahy.

Pro ortorektika je důležité, aby si sám uvědomil, že něco na jejich stravování není v pořádku, a vyhledal pomoc. To si ale uvědomí jen malá skupina takto nemocných. A proto je také na rodinných příslušnících, aby včas svému blízkému dali najevo svou nespokojenost s jeho jídelními rituály, popřípadě požádali o pomoc za něj.

Být zdravý a jíst zdravě totiž neznamená být závislý a přehnaně kontrolovat každé své sousto. I zdravý jídelníček snese nějaké provinění. 


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ortorexie – hrozba dnešní doby!:

Ortorexie – hrozba dnešní doby!
Ortorexie – hrozba dnešní doby!
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Velmi zajímavý článek, to jsem ještě nikdy neslyšela... Děkujeme za informaci Smajlík Deset bodů za perfekně napsaný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To se mi stát fakt nemůže. Já zblajnu na co příjdu, éčko, neéčekoSmajlík
Článek výborně napsaný!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ozaj sa jedlom dá veľa pokayiť , ale aj napraviť v našom zdraví....len to chce pevnú vôľu
Obrázek uživatelky
profil
tak já na ty obaly moc nekoukám.
Obrázek uživatelky
profil
Přesně tak, myslím si, že když občas zhřešíme, tak se nic nestane.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice