Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osteoporóza – nemoc napříč generací

4. 02. 2012 | Nemoci
Myslíte si, že jste moc mladá a osteoporóza se vás netýká? Omyl. Přestože postihuje především ženy v období po menopauze, tak podmínky pro její vznik se formují u každého z nás již od dětství. „Nezapomínejte na prevenci a zdravé stravování, jelikož předpoklady pro řídnutí kostí se utvářejí již před narozením,“ říká ředitel Revmatologického ústavu prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc.

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je nebezpečná nemoc charakteristická úbytkem kostní hmoty, jež má za následek nárůst rizik zlomenin již při minimální zátěži. Někteří ji nazývají tichým zlodějem kostí. Je záludná v tom, že nemá prakticky žádné příznaky. Při onemocnění osteoporózou kosti ztrácejí svoji pevnost a křehnou. Jejím prvním projevem může být právě až zlomenina.

Statistika na začátek


Osteoporóza – nemoc napříč generacíPokud vaše babička trpěla na zlomeniny různého druhu, hlídejte stav kostí svých, případně i své matky, protože i genetický faktor hraje při vzniku osteoporózy svou roli. Zlomeniny ve stáří nejsou nutným zlem a daní věku. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí v životě až polovina žen a třetina mužů. U žen nad 45 let zapříčiňuje dokonce vyšší počet dní strávených v nemocnici než mnoho jiných chorob včetně cukrovky, infarktu myokardu a rakoviny prsu. V Česku touto nemocí trpí téměř tři čtvrtě milionu lidí. Důkladná prevence je tedy nezbytná

Podceňování osteoporózy


„Stav diagnostiky a včasné léčby osteoporózy v Česku stále není ideální. V přístrojovém vybavení celotělovými denzitometry zaostáváme za průměrem EU. Zavedení poradenství by mělo vést k optimalizaci příjmu vápníku a vitaminu D a tím i k prevenci rozvoje osteoporózy,“ uvádí ředitel Revmatologického ústavu prof. MUDr. Karel Pavelka

Důvody řídnutí kostí


Množství kostní hmoty je z velké části dáno geneticky. Vrcholového množství kostní hmoty dosahujeme asi ve 30 letech, přitom 90% tohoto objemu je nabyto do 20 let. Vznik osteoporózy je tedy dán maximálním množstvím kostní hmoty vytvořeným v mladém věku a rychlostí jejího úbytku v pozdějších letech.

Jednou z příčin vzniku osteoporózy může být nezdravý životní styl dětí, dalším důvodem je prodlužující se průměrná délka života.
„Většina lidí si představí kost jako tvrdou, neživou hmotu, ale opak je pravdou,“ říká prof. MUDr. Karel Pavelka. „Kost je živá tkáň, ve které během života dochází k neustálé obměně kostní hmoty. V momentě, kdy Osteoporóza – nemoc napříč generacíse množství kostní hmoty sníží pod normální hranici, nazývá se tento stav osteopenií.“

S přibývajícím věkem dochází u každého člověka k úbytku kostní hmoty a narušení její mikrostruktury, ale některé vlivy můžeme zmírnit či oddálit. Pokud je proces odbourávání příliš rychlý, kosti zeslábnou a může vzniknout osteoporóza.
„Příčin osteoporózy je mnoho,“ uvádí revmatolog a dodává: „Hlavním a nejčastějším důvodem je hormonální změna v období menopauzy v důsledku snížení tvorby estrogenu.“

Zdravý životní styl, aktivní trávení volného času, dostatečný přísun vápníku a vitaminu D - to je pár rad, jak lze účinně s osteoporózou bojovat. Osoby s nedostatkem pohybu, kuřáci a ti, kteří mají ve stravě nedostatek vápníku před menopauzou, tomuto bolestivému onemocnění nahrávají.

Životní styl a prevence


Základ pevné kosti se utváří už v prenatálním období a příjem vápníku s přiměřenou pohybovou aktivitou ve věku do 25 let je pro jejich pozdější stav rozhodující. Konzumace vápníku, vitaminu D i pohybová aktivita jsou pochopitelně důležité i v dalším období, a to pro zachování dosažené kvality kostí a zpomalení jejího odbourávání. Nejvhodnější je využít jako zdroj vápníku mléčné výrobky.

„Prevence osteoporózy začíná již v dětství. K zabezpečení maximální hustoty kostí je důležitý příjem vápníku v potravě po celou dobu života, zejména pak v dětství, kdy je vytvořen základ pro kvalitu našich kostí. Kost je tvořena organickou a anorganickou komponentou, kde je nejvíce zastoupenou minerální látkou vápník, sítí kolagenních vláken a v nich uloženými solemi vápníku,“ říká nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

„Rizikové je i silné kuřáctví, alkoholismus a nadměrný příjem kávy a sycených nápojů. Také sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu patří do prokázaných rizik,“ uvádí dále terapeutka. Další ohroženou skupinou bývají osoby s nízkou tělesnou hmotností (BMI pod 19) nebo dokonce s anorexií.

Také některé léky mohou při dlouhodobém podávání způsobit úbytek kostní hmoty. Vápník je záOsteoporóza – nemoc napříč generacíkladní složkou lidské kostry a jeho doporučená denní dávka je jeden a půl gramu. Nejlépe se přijímá potravou rozdělenou do malých dávek v průběhu celého dne. Svou roli v odbourávání kostní hmoty hraje také věk, úbytek ženských hormonů a dědičné vlivy. Nedostatek pohybu, sedavý způsob života a špatná skladba stravy jsou však faktory, které máme ve vlastních rukou.

„Nastávající maminky v těhotenství potřebují více vápníku – pro tvorbu kostí dítěte,“ uvádí Tamara Starnovská a doporučuje v těhotenství a také během kojení stravovat se mléčnými kvalitními výrobky, především sýry, které jsou nejbohatším zdrojem vápníku.

Nedostatečná léčba


Pokud byste chtěli vědět, zda vám hrozí riziko osteoporózy, zde jsou uvedeny některé neovlivnitelné faktory, které mohou pomoci vzniku choroby:

- genetické faktory - zlomenina krčku stehenní kosti u některého z rodičů
- předčasná menopauza (tj. před 45. rokem)
- poruchy menstruačního cyklu
- zlomenina před 50. rokem života zaviněná křehkostí kostí
- snížení hladiny hormonu testosteronu u mužů
- BMI 19 a méně
- věk nad 60 let
- vážná porucha zažívání vedoucí ke špatnému vstřebávání látek z potravy
- cukrovka (diabetes mellitus)
- revmatoidní artritida
- další závažná onemocnění (Cushingova choroba, Crohnova nemoc, nádorová onemocnění)
- chronická zánětlivá onemocnění



Zdroj: Revma.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
U mne se řídnutí kostí objevilo až v menopauze. Na doporučení jsem koupila v lékárně elli menoosteo forte. cože je přírodní produkt určen pro ženy ke zmírnění příznaků v přechodě a taky pomáhá aby se řídnutí kostí nezhoršovalo. Mohu je doporučit fakt mi hodně pomohlo
Obrázek uživatelky
profil
Babičky jedly mák i 3X v týdnu a byly fit.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
který miluji od mala a často jím, třeba nudle s mákem a mám osteoporózu, ach jo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
O tom máku jsem to nevěděla, to mě překvapilo
Obrázek uživatelky
profil
A věděli jste, že třeba takový mák obsahuje 10x více vápníku, než mléko a 3x více než sýry? Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek