Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osteoporózu může způsobovat i bulimie

7. 01. 2010 | Nemoci
Osteoporóza může postihovat nejen starší populaci, jak se všeobecně soudí, ale mnoho škody může napáchat i u daleko mladších osob. Jednou z příčin osteoporózy v nižším věku totiž mohou být poruchy příjmu potravy.


Dnešní doba, kdy nás média masírují štíhlými až vychrtlými modelkami, s sebou stále častěji přináší i zvýšení výskytu poruch příjmu potravy jak u dospělých, tak i u dětí. Poruchy příjmu potravy jsou psychická onemocnění, mezi která patří mentální anorexie, mentální bulimie a záchvatové přejídání. Největší riziko pro vznik osteoporózy s sebou nesou anorexie a bulimie. U anorexie, kdy nejčastěji pacientka potravu úplně odmítá, dochází k malému přísunu vápníku do těla, a tudíž k jeho nedostatku při obnově kostí. U bulimie, která se projevuje nejčastěji nadměrným přejídáním a následným zvracením, je situace poněkud komplikovanější.

Nemoc známá už ve starověku

Mentální bulimie je závažné psychické onemocnění, kterým mohou trpět nejen dospělí, ale i děti a dospívající. Daleko častěji se vyskytuje v ženské části populace, jen každý dvacátý bulimik je muž.

Mentální bulimie je charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti. Nezřídka následuje po přejedení zvracení, použití projímadla nebo jiná "odtučňovací kúra". Bulimie ale není dominantou pouze poslední doby. Podobnou chorobou trpěli už staří Římané, kteří po opulentních hostinách rádi používali husí brk. Velké riziko ale bulimie představuje pro zdravý růst a přeměnu kostí. Nejen že vlivem "vyprazdňování" po jídle nemá tělo čas důležité látky, jako vápník, vstřebat, ale kvůli zvracení dochází i k posunu pH krve do zásaditějších hodnot než normálně. To pak může ovlivňovat hladiny vápníku v krvi.


Bulimie "rozhodí" hormony

Dlouhodobá neléčená bulimie navíc vede k hormonálnímu rozvratu těla a nedostatečné syntéze některých hormonů. Zejména u žen to má pak poměrně negativní dopad na stavbu jejich kostí, protože ženské hormony estrogeny hrají poměrně významnou roli v ochraně kostí před osteoporózou.


Zdraví přednější než krása

Ač si to spousta lidí nepřipouští, zdraví je daleko důležitější než obdiv okolí. Proto by se každý, kdo bulimií trpí, měl pokusit tuto poruchu léčit. Prospěje totiž nejen svým kostem, ale i celému svému tělu.

 

Zdroj: Osteoporóza.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Měli jsme ji v příbuzenstvu. Mladé holčině někdo
řekl, že je tlustá. Přitom vypadala moc pěkně.
Prostě pěkné mladé děvče. Přestala jíst a měli
s ní plno trápení.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles