Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otázky a odpovědi k poškozením zraku část 1.

24. 07. 2010 | Nemoci

Co je to refrakční vada? Oko je optický systém podobný fotografickému přístroji. Průhledná rohovka, která tvoří přední plochu oka, je hlavní lomivou součástí tohoto systému. Optická mohutnost čočky a rohovky závisí na jejich zakřivení. Čím je jejich povrch vyklenutější, tím „mají více dioptrií“.


Paprsky vstupující do oka se po průchodu rohovkou a čočkou lámou a dopadají na sítnici do místa nejostřejšího vidění. Aby byl obraz ostrý, je potřeba aby rohovka i čočka měly pravidelné zakřivení a jejich optická mohutnost byla v souladu s délkou oka. Nepoměr délky oka a lomivosti optického aparátu je nejčastější příčinou refrakčních („dioptrických") vad.


okoOptimální stav, kdy se paprsky paralelně vstupující do oka sbíhají přesně na sítnici, nazýváme emetropie. Stav, kdy se paprsky sbíhají mimo sítnici, nazýváme ametropie. Ta má 3 základní formy: krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. Skoro všichni je moc dobře známe.


• Při krátkozrakosti (myopii) je oko příliš dlouhé nebo optická mohutnost rohovky a čočky příliš vysoká. V důsledku tohoto nepoměru se světelné paprsky sbíhají před sítnicí a vznikající obraz je neostrý. Vada vzniká nejčastěji ve školním věku a zhoršuje se v průběhu růstu a dospívání. Pacient vidí špatně do dálky, čtení je většinou bez obtíží. Tato vada je korigována minusovými (rozptylnými) skly nebo kontaktními čočkami.


• Při dalekozrakosti (hypermetropii) je naopak oko příliš krátké, nebo optická mohutnost rohovky a čočky příliš nízká. V důsledku tohoto nepoměru se světelné paprsky sbíhají za sítnicí a vznikající obraz je opět neostrý. Optický aparát oka má schopnost prostřednictvím akomodace (změny zakřivení čočky) tuto vadu do jisté míry korigovat. Tato možnost je však omezená a klesá s věkem. Vyšší vady se projeví již v dětství, nižší často až v dospělosti - pacient má obtíže zejména při pohledu do blízka, později i do dálky. Tato vada je korigována plusovými (spojnými) skly nebo kontaktními čočkami.


 Astigmatismus je vada způsobená nepravidelným zakřivením rohovky nebo (méně častěji) čočky. Zakřivení a tím i lomivost rohovky nebo čočky se liší v jednotlivých osách a obraz na sítnici je opět neostrý a deformovaný. Vada většinou vzniká již v dětství a je často kombinována s některou ze základních vad - krátkozrakostí či dalekozrakostí. Astigmatismus zhoršuje vidění jak do dálky, tak i na blízko, je korigován cylindrickými skly nebo torickými kontaktními čočkami. Určitý nízký stupeň astigmatismu je fyziologický (rohovka není téměř nikdy absolutně pravidelně zakřivená) a nevyžaduje optickou korekci.


Jaké jsou současné možnosti korekce refrakčních vad?


Refrakční vadu lze řešit na straně jedné používáním kompenzačních dioptrických pomůcek (brýle, kontaktní čočky) nebo na straně druhé chirurgicky - refrakčním zákrokem. Chirurgické zákroky dělíme na zákroky na rohovce a nitrooční operace. Úpravy povrchu rohovky lze provést excimerovým laserem, termokoagulací či metodou refrakčních nářezů. Nitroočním zákrokem může být extrakce čiré čočky nebo implantace tzv. fakické nitrooční čočky při zachování vlastní čočky nedotčené.


Co je podstatou laserového zákroku?


brylePodstatou zákroku excimer laserem je modelace rohovkové tkáně působením laserového paprsku. Laserový paprsek o vlnové délce 193 nm dokáže po dopadu na povrch rohovky šetrně odstranit předem určenou velmi tenkou vrstvu tkáně. Energie laserového záření dokáže přerušit spojení mezi jednotlivými molekulami rohovkové tkáně, čímž dochází k jejich odpaření (vaporizaci). Každý puls excimer laseru je tak schopen odstranit rohovkovou tkáň s přesností na 0,25 mikronu. Rozložení laserových pulsů řídí počítač přes clony a postupným snášením tkáně dochází k požadované změně zakřivení rohovky a tím i ke změně její optické mohutnosti.


U krátkozrakosti je rohovka v centrální části oplošťována, stává se méně lomivější, u dalekozrakosti je naopak cílem zákroku její zestrmení a zvýšení lomivosti. U astigmatismu je vada korigována vyrovnáním nepravidelného zakřivení rohovky. Díky tomu, že excimer laser produkuje „studené“ záření, nehrozí nebezpečí tepelného poškození rohovkové tkáně ani dalších očních struktur. Vysoká přesnost, dobrá předvídatelnost změn v povrchovém zakřivení a bezpečnost řadí excimer laserové zákroky do čela současných refrakčních chirurgických metod. Excimer laser může být použit i z léčebných důvodů například k odstranění povrchových jizev na rohovce.


Dokáže laserová operace odstranit potřebu brýlí na čtení po 40. roce věku?


Nikoliv. Potřeba brýlí na čtení a práci do blízka po 40-45. roce věku (tzv. presbyopie neboli vetchozrakost) není oční vadou v pravém slova smyslu. Je projevem přirozeného stárnutí oka a ztráty jeho schopnosti akomodace - zaostřování do blízka. Tato schopnost klesá průběžně již od dětství, což se projevuje vzdalováním tzv. blízkého bodu (tj. nejbližšího místa před okem, které ještě dokáže vidět ostře). Kolem 40-45. roku života se vzdálenost blízkého bodu posunuje zhruba na 35-40 cm od oka a pacient začíná mít obtíže při čtení a práci do blízka. Problém presbyopie (tedy potřeby brýlí na čtení a práci do blízka po 40-45. roce věku) zatím současné laserové refrakční zákroky spolehlivě řešit nedokáží.


Co jsou to nářezy rohovky?


Astigmatická keratotomie („nářezy rohovky“) je mikrochirurgická metoda vhodná k úpravě astigmatismu. Podstatou metody jsou incize (nářezy) rohovky prováděné při okraji rohovky speciálním diamantovým nožem. Jejich různou délkou, hloubkou a lokalizací lze dosáhnout požadované změny zakřivení rohovky a tím korekce astigmatismu.


U vyšších stupňů astigmatismu a kombinovaných vad přichází v úvahu kombinace této metody s metodou LASIK V první fázi je pomocí nářezů snížen rohovkový astigmatismus a zbytková vada je po zhojení nářezů a stabilizaci refrakce (cca 6 měsíců po nářezech) řešena laserovým zákrokem.


Je každý zájemce vhodným kandidátem k provedení laserového zákroku?


Není. Proto všichni zájemci musí podstoupit před zákrokem podrobné vyšetření a pohovor s lékařem. Existují totiž patologické stavy oka, u kterých zákrok není možné provádět. Dalšími důležitými kritérii jsou i věk a celkový stav pacienta, onemocnění, se kterými se léčí, a léky, které užívá. To vše by totiž mohlo hojení rohovky po zákroku modifikovat či komplikovat.


okoPodmínkou pro absolvování refrakčního zákroku je standardně věk 18 let, stabilita vady (tj. vada se již minimálně 1 rok nezhoršuje) a nepřítomnost závažných očních či celkových onemocnění, které by mohly ovlivnit průběh zákroku či pooperační hojení. Zákrok není vhodné provádět v těhotenství (zejména v prvních 20 týdnech gravidity, které jsou nejrizikovější pro správný vývoj plodu ) ani v období kojení. Důležitým je i vztah mezi očekáváním pacienta a reálnými možnostmi refrakčního zákroku.


U jakých celkových a očních onemocnění není laserový zákrok vhodný? Co je to tzv. keratokonus? Je možné keratokonus řešit laserovou operací?


Z celkových onemocnění se jedná především o některá systémová onemocnění, imunitní poruchy či pokročilejší stadia metabolických chorob (např. diabetes). Z očních onemocnění se jedná především o různé patologické stavy rohovky (např. keratokonus, rohovkové dystrofie, abnormálně tenká rohovka), většinu forem šedého či zeleného zákalu, závažnější choroby sítnice apod. Zákrok není vhodný pro pacienty, kteří prodělali herpetické onemocnění („opar“) rohovky, ani pro pacienty s poruchou slzivosti.


Keratokonus je onemocnění pojivové tkáně rohovky, většinou oboustranné. U keratokonu dochází k postupnému vyklenování a ztenčování rohovky a tím i nárůstu dioptrií. Onemocnění se zprvu může projevovat jako narůstající krátkozrakost, často v kombinaci s vyšším nebo nepravidelným astigmatismem. Diagnostika je možná na základě specializovaného vyšetření rohovky na přístroji, který dokáže odhalit i časná stadia tohoto onemocnění.


Keratokonus je možno léčit nošením tzv. tvrdých kontaktních čoček, v pokročilých stadiích je řešením transplantace rohovky. Laserové refrakční zákroky u keratokonu nelze provádět - jsou kontraindikovány.

Zdroj: Laserová operace očí.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !