Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěnová sklerotizace křečových žil může ohrozit mozek

26. 06. 2009 | Nemoci
Podezření se potvrdilo. Vědci na základě loňské studie dospěli k závěru, že při jedné z metod pro léčbu křečových žil, tzv. pěnové skleroterapii, se běžně uvolňují malé částečky pěny. Ty se ale při zachovaném otvoru ve stěně mezi srdečními síněmi mohou dostat do mozku a poškodit jeho funkci.

 

Výpadek zorného pole a migréna

Na problém ukázaly dva případy – muž s přechodným výpadkem zorného pole a žena, u které se rozvinul záchvat migrény ihned po začátku léčby křečových žil pěnovou skleroterapií. Po těchto dvou událostech se lékaři začali zabývat dalšími třemi desítkami pacientů, u kterých při proceduře za použití echokardiografie sledovali roznesení pěny po těle.

U všech sledovaných pacientů byly prokázány částice pěny (mikroembolie) Pěnová sklerotizace křečových žil může ohrozit mozekv pravé srdeční síni i komoře 45 sekund až 15 minut po injekci pěny. U pěti pacientů byly mikroembolie nalezeny i v levé síni a komoře. Přesto se u žádného z nich neobjevily příznaky neurologického postižení.

 

Problém jménem foramen ovale

Důkladné echo vyšetření těchto pěti pacientů prokázalo, že každý z nich má zachovalé tzv. foramen ovale. To je označení pro otvor ve svalové přepážce srdečních síní plodu, který se téměř vždy ihned po narození uzavře a zacelí. Dodatečné vyšetření prvních dvou pacientů prokázalo, že měli též přítomno foramen ovale.

 

Výsledky odpovídají odhadu

Výsledky naznačují, že vznik pěnových mikroembolií je při pěnové skleroterapii běžný. Přitom zachované foramen ovale má čtvrtina populace, přičemž výskyt vážných neurologických komplikací při pěnové terapii křečových žil se odhaduje na 2 %. Tyto odhady jsou v naprostém souladu s výsledky této studie.

Vědci navrhují, aby tyto varovné údaje byly prověřeny provedením pěnové skleroterapie u pacientů s ověřeným zachovaným foramen ovale. A pacienty se zjevným neurologickým příznakem po terapii doporučují podrobit echokardiografickému vyšetření pro zjištění přítomnosti zachovaného foramen ovale. Jedná se zatím o jedinou studii na toto téma, a proto jsou třeba další studie na potvrzení či vyvrácení zjištěných faktů.

Zdroj: Křečové-žíly.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !