Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku

28. 09. 2009 | Nemoci
Jak ukázala nová studie japonských vědců, pití zeleného snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku u žen. Studie byla publikována začátkem června 2009 v odborném časopise Gut.

Záludný nádor


Nádory žaludku patří mezi poměrně častá nádorová onemocnění v dospělé populaci. Mezi rizikové faktory, které je mohou způsobovat, patří zejména nevhodná strava skládající se z uzenin a alkoholu. Důležitou roli ve vzniku rakoviny žaludku hrají také různé mutageny jako například nitrosaminy, polycyklické uhlovodíky a nebo plísňový toxin z houby Aspergillus flavus.

Pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny žaludkuŠálek denně stačí?


Vědci z Národního centra pro výzkum rakoviny v japonském Tokiu provedli srovnávací studii, v níž hodnotili celkem šest různých dílčích výzkumů. Ty se zabývaly především vlivem konzumace zeleného čaje na vznik rakoviny žaludku. Srovnání proběhlo i ve skupinách muži versus ženy.


Miliony sledovaných


U téměř 2 300 000 sledovaných osob vědci popsali celkem 3577 případů rakoviny žaludku. Všichni sledovaní pacienti pak měli vyplnit dotazník ohledně spotřeby zeleného čaje a životních návyků. Výsledky byly velmi překvapivé.

U žen funguje, u mužů ne?


U mužů se nepodařilo prokázat žádnou souvislost mezi zvýšenou konzumací zeleného čaje a poklesem rizika vzniku rakoviny žaludku. Muži, kteří pili jeden šálek denně, a muži, kteří pili čaje více, měli stejné riziko vzniku nádoru.

U žen byla ale situace úplně opačná!


Ženy, které totiž vypily více než pět šálků čaje denně, měly výrazně nižší riziko vzniku nádorů dolní části žaludku. Bohužel se však nepodařilo prokázat účinnost pití čaje na snížené riziko vzniku rakoviny jícnu a horních partií žaludku. Přesto je tato studie přelomová. Ukazuje totiž, jak jednoduše se lze bránit vzniku nádorových onemocnění dolních částí žaludku.

Výzkum bude pokračovat


Jak uvedli autoři studie, zelený čaj tedy může snižovat riziko rakoviny žaludku u žen. Další studie by pak měla vnést více světla do mechanismu, jakým rakovina žaludku v závislosti na pohlaví vzniká.

Zdroj: Léčba-rakoviny.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímalo by mne, kde se vyskytuje Aspergilus flavus, tak nebezpečná houba a co je to zač. Vůbec ji neznám.
Obrázek uživatelky
profil
mě zelený čaj chutná,ale chce to vybrat si výrobce....některé opravdu chutnají po seně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když zelený Smajlíkčaj mi zrovna nejede,ale pravý anglický černý čajíček-ten můžuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to čajíček na různé neduhy. Jsou různé druhy, já mám nejraději zelený čaj s citrónem.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
už je to známé několik tisíciletí,samozřejmě,že má velice účinné zdravotní aspekty!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles