Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plané neštovice

6. 03. 2010 | Nemoci

Co je to vlastně za nemoc?

Plané neštovice, neboli varicella  je virové onemocnění způsobené virem, který se nazývá  varicella zoster virus a patří mezi herpetické viry. Onemocnění vzniká při první nákaze tímto virem, který potom dále přežívá v těle a při jeho reaktivaci vzniká onemocnění zvané pásový opar. Znamená to tedy, že obě nemoci jsou příbuzné a způsobené jedním a tím samým virem.

 

Jak se projevuje a jaké jsou hlavní příznaky?

 

Inkubační doba onemocnění neboli doba od nákazy do propuknutí choroby je 10 až 23 dnů, tedy nejčastěji 2–3 týdny. Zdrojem nákazy je nemocný člověk, zvláště jeho čerstvá vyrážka, odkud se virus šíří vzduchem. U dětí vzniká vyrážka bez předchozích obtíží náhle, nejdříve na trupu a ve vlasech, u dospělých často vyrážce předchází několik dní horeček s celkovou slabostí. Vyrážka se mění, zprvu vznikne červená skvrna, která se mění na puchýřek a ten zasychá ve formě stroupku. U dětí horečka nebývá vysoká, ale může stoupnout i přes 39 stupňů. Vyrážka se může objevit i na sliznicích, zvláště ve vlhkých částech těla.

 

Kdy přesně je pacient „infekční“ a může tedy nakazit své okolí?

 

Pacient je infekční a může nakazit své okolí již asi den před vznikem vyrážky a během výsevu vyrážky nové. Za infekčního považujeme pacienta 8 dní po začátku onemocnění.  

 

Jak se léčí? Jaké existují prostředky na zmírnění svědění kůže? Mohou zůstat po neštovicích jizvy?

Onemocnění se léčí symptomaticky neboli mírněním příznaků. Nejčastěji vystačíme s klidem na lůžku, léky na snižování teploty, lokální léčba je zaměřena na urychlení zasychání vyrážky, zmenšení svědění a zabránění vniku bakterií z okolní kůže do neštovičky. Nedoporučujeme tekutý pudr, který na neštovičce vytvoří zaschlou vrstvu a pod ní se může utvořit hnisavé ložisko. Navíc zaschlý tekutý pudr netlumí svědění, spíše naopak. Vhodnější je lihový roztok s metylovou zelení, který vysušuje, dezinfikuje a brání bakteriální infekci z okolí.

Pokud se nedaří tlumit svědění a pacient si neštovice škrábe, napomáhá tak zanesení bakterií do neštovic se vznikem hnisavých vřídků, které po vyhojení zanechávají jizvy.

U těžkých forem onemocnění nebo u jedinců oslabených se používají  antivirotika – léky s protivirovým účinkem.

 

Proč postihuje častěji děti než dospělé?

Nemoc postihuje nejčastěji děti v předškolním věku, které jsou obecně vnímavé, nemají proti ní protilátky. Mohou onemocnět i kojenci, protože přenos mateřských protilátek během těhotenství je minimální. V dětských kolektivech probíhá často v epidemiích.

Dospělí se ve velkém procentu již s nemocí setkali, prodělali ji v nějaké formě, a proto nejsou k onemocnění vnímaví.

 

Jak je tato nemoc nebezpečná?

Onemocnění planými neštovicemi může přinášet komplikace místní i celkové. Místní komplikace  jsou způsobeny lokalizací neštoviček např.  pokud je jejich výsev na oku nebo v jeho blízkosti, v hrtanu, na pohlavních orgánech a podobně. Další lokální komplikací je sekundární nákaza bakteriemi, kdy mohou vznikat hnisavá ložiska někdy až s celkovou otravou organismu.

Těžkou celkovou komplikací, naštěstí vzácnou, je zánětlivé postižení centrálního nervstva a obávaný primární zápal plic způsobený neštovičným virem.

Nebezpečné jsou plané neštovice pro těhotné ženy a jejich plod, hlavně v počátcích a na konci těhotenství. Ženy, které dosud neštovice neprodělaly a plánují těhotenství, by se měly proto nechat raději včas očkovat.

 

Říká se, že plané neštovice jsou nebezpečnější pro dospělého než pro děti? Je to pravda? Projevuje se tato nemoc u dospělých jinak než u dětí?

U dospělých probíhá obecně toto onemocnění s těžším průběhem - masivnější  výsev neštoviček, vyšší horečky a často bývá celková alterace.  Někdy dochází k prokrvácení  vyrážky i celkovým kožním krvácivým projevům.

Pro osoby s nedostatečnou imunitou, jako jsou novorozenci a pacienti s poruchou imunity vrozenou nebo navozenou léky, může být toto onemocnění život ohrožující.

 

Snáší toto onemocnění hůře ti, kteří trpí nějakými vleklými ekzémy?

U pacientů s kožními chorobami typu ekzému i jiných nemocí kůže probíhá onemocnění planými neštovicemi v těžší formě a jeho hojení bývá delší. U těchto osob více hrozí některé výše uvedené komplikace, proto je vhodné, aby tyto pacienty vyšetřil odborný lékař, a řídil jejich léčbu.


Autor: MUDr. Stanislava Šimková

primářka Infekčního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi dobrý článok a dobré rady.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice