Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plíseň nehtů

20. 05. 2012 | Nemoci
Plíseň nehtů -  mykóza, patří mezi nepříjemné onemocnění, které způsobují přemnožené kvasinky a plísně. Patří mezi nejčastější onemocnění nehtů, které obtěžují pacienta svěděním a jinými nepříjemnými pocity. Také z hlediska estetického plíseň nehtů a nehtového lůžka nevypadá hezky a těžko se léčí, proto je lépe začít s léčbou včas.

Patří mezi infekční onemocnění, které je přenosné, může se přenášet z jednoho člena rodiny na druhého. Nejčastěji postiženými bývají nehty u nohou, dokonce několikrát častěji, než plísně nehtů rukou. Vážné problémy může způsobit zejména lidem oslabeným, kteří nemají imunitu a nemocných cukrovkou.

Jak se může projevit mykóza nehtů?

Plíseň nehtůMykózu nehtů doprovází nejčastěji nepříjemné svědění. U některých pacientů se může objevit také zhrublá kůže, která postihuje plosky nohou a paty.

Nemocný si této infekční nemoci všimne teprve tehdy, když se mění tvar, síla a barva nehtů. Nehty mohou být na pohled zažloutlé a zhrubělé.

Plísně nehtů se těžko léčí, jejich léčba je zdlouhavá, proto je třeba začít s léčbou včas.

Nejlepší prevencí je čistota

Nohy, ruce a také nehty musíme udržovat v čistotě a suchu. Při nedodržení dostatečné hygieny a pocení nohou se může objevit plíseň nehtů. Důležité je si denně oblékat čisté ponožky, při zvýšeném pocení nohou si je vyměňovat. Používat ponožky z kvalitního materiálu, nejlépe z bavlny, nepoužívat silonové.  Nosit prodyšnou obuv i přezůvky. Pokud pozorujete jakékoliv změny na nehtech nebo v jejich okolí, musí se ihned léčit, aby nedošlo k rozšíření. Ohrožujete nejen své zdraví, ale také zdraví ostatních. Používat vlastní ručník a toaletní potřeby, mýdla atd.  Ve společenských prostorách jako je bazén, sauna a jiné nosit vlastní vhodnou obuv. Desinfikovat pravidelně obuv, kterou nosíme.  Vyhýbat se styku s lidmi nakaženými plísněmi nehtů. Posilovat imunitu vitamíny a minerálními látkami.

Desinfekce obuvi a nohou

Užitečné je občas vydesinfikovat obuv vhodnými prostředky, nebo ji nechat vyschnout na sluníčku, případně v zimě ji dát na mráz, čímž se plíseň i zárodky částečně zničí.  Na desinfekci obuvi jsou k dostání spreje, které jsou vhodné pro pravidelnou péči o nohy a obuv.

Velmi se také osvědčilo koupání nohou v odvaru z dubové kůry a přesličky. V každém případě je však nutné prvně navštívit lékaře, který vám stanoví a upraví léčbu tak, aby vám co nejlépe vyhovovala.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já mám ozkoušenou mast canesten, ale je to blbé, že se to pořád vrací. Používám bavlněné ponožky, taky desinfekční sprej do bot a pořád se to vrací a vrací. Dostala jsem od kamarádky tobolky donna nails, že prý by to mělo nehty posílit a neměly by být tak náchylné, a nechci to zakřiknout, ale 3 měsíce se mi to teď nevrátilo, takže to asi zabírá.
Obrázek uživatelky
profil
Ano, jak píše paní Lubarto, chytrá houba Pythium oligandrum prý pomáhá.
Obrázek uživatelky
profil
opäť dobrý článok s užitočnými radami.
Obrázek uživatelky
profil
Zarazila mě ta rada s "vymrznutím obuvi". Máte s tím někdo zkušenost? Mně se to zdá dost zvláštní. Stejně tak to vyschnutí na slunci. Teplo přece rozvoj plísní ještě podporuje... my máme doma vyzkoušenou na plíseň nohou chytrou houbu a zatím spokojenost Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles