Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Porucha srážlivosti krve

11. 03. 2012 | Nemoci
Tromboembolická nemoc je poruchou rovnováhy mezi tvorbou a likvidací drobných sraženin v krvi. Nejčastěji postihuje osoby v produktivním věku. Kardiovaskulární nemoci, mezi které se řadí i tromboembolická nemoc, jsou třetím nejčastějším důvodem úmrtí v České republice a v dalších rozvinutých zemích.

Onemocnění se projevuje trombózou, tedy vznikem krevní sraženiny, která může i embolizovat. Právě na pomoc lidem s diagnostikovanou tromboembolií se v Královéhradeckém kraji zaměřuje nadační fond AQUAPURA. Jeho odborným garantem je doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph. D., z Fakultní nemocnice Hradec Králové, který působí na tamním oddělení klinické Porucha srážlivosti krvehematologie a odpoví zde na několik otázek týkajících se tromboembolie.

Jaké jsou nejčastější rizikové faktory tromboembolické nemoci?
„Výzkum v oblasti tromboembolické nemoci prodělal za uplynulých dvacet let výrazný pokrok. Identifikovány byly rizikové faktory, které se podílejí na vzniku tromboembolie. Ty jsou u tromboembolické nemoci vrozené nebo získané. Mezi získanými převažují věk, obezita, nádorová onemocnění, imobilizace, operace nebo užívání některých léků,“ říká doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph. D.

Do jaké míry je česká populace touto nemocí ohrožena?
„V České republice má 5 až 10% obyvatel nějaký vrozený rizikový faktor, který ho více či méně predisponuje ke vzniku žilní trombózy. Nově diagnostikovaných případů tromboembolické nemoci je například pouze v Královéhradeckém kraji přibližně kolem pěti set ročně,“ upřesňuje docent Dulíček.

V obecném povědomí je tromboembolie asi nejznámější pod názvem „syndrom turistické třídy“. To je odvozeno od rizika, které se zvyšuje při cestování na výrazně dlouhé vzdálenosti, během sezení v autobusu nebo v letadle při cestách delších než osm hodin.

Jaká jsou základní preventivní opatření před cestováním?
„Prevence vzniku hluboké žilní trombózy je založena na dostatečné hydrataci, dále je důležité cvičení s dolními končetinami a doporučují se procházky po letadle, vlaku, aby měl cestující dostatek pohybu a nesetrvával v jedné poloze vsedě,“ říká docent Dulíček. „V případě, že člověk již v minulosti prodělal hlubokou žilní trombózu nebo má laboratorně prokázaný závažný stav, který ho predisponuje ke vzniku trombózy, musí se před cestou vybavit injekcí nízkomolekulárního heparinu. Injekci si aplikuje sám vpichem do břicha těsně před nástupem Porucha srážlivosti krvena palubu letadla před nejdelším letem.“
Důležité je také sledovat zdravotní stav po takto dlouhé cestě.

Jak se správně chovat při zdravotních potížích po několikahodinovém letu a jak poznáme, že obtíže souvisejí s poruchou srážlivosti krve?
„Pokud člověk absolvuje dlouhý let nebo podobnou rizikovou situaci a pociťuje bolest v dolní končetině, většinou se objevuje v lýtku nebo noha oteče, je zcela nezbytné vyhledat lékaře co nejdříve. Jednostranná bolest nebo otok bývá známkou hluboké žilní trombózy. Zvyšuje se riziko plicní embolie a nelze vyloučit ohrožení na životě.“

Jaké jsou v dnešní době možnosti léčby?
„Pacienti po prodělané tromboembolii jsou po nějaký čas na antikoagulační terapii, tedy léčbě, při které se užívá lék zabraňující tvorbě krevní sraženiny, trombu. Délku užívání určuje lékař a pohybuje se od 3 měsíců až po několik let. U některých jedinců je užívání léků celoživotní.“

Jakým způsobem v této oblasti pomáhá nadační fond AQUAPURA, jehož jste odborným garantem?
„Nadační fond AQUAPURA se v současnosti věnuje dovybavení hematologických oddělení v Královéhradeckém kraji speciálními přístroji, které usnadňují život pacientům s prodělanou tromboembolií. Pro správnou účinnost léku je potřeba pacientům v pravidelných intervalech měřit hodnotu protrombinového času. Pacientům velmi pomáhá, pokud mají možnost sami si zjistit tuto hodnotu odběrem krve z prstu, kdy se za pomoci speciálního přístroje po řádném zaškolení odborným personálem pacient sám píchne do prstu, nanese krev na měřící proužek, zasune do přístroje a po několika sekundách zná výsledek. Telefonicky následně konzultuje naměřenou hodnotu s ošetřujícím lékařem, který určí dávku léku a termín dalšího kontrolního vpichu. Těchto přístrojů je zatím v běžné praxi nedostatek a jsem rád, že právě ve spolupráci s nadačním fondem AQUAPURA se situace mění k lepšímu,“ říká doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph. D.

Nadační fond AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových působí v Královéhradeckém kraji. Pomáhá kromě jiných humanitárních oblastí také pacientům s diagnostikovanou tromboembolickou nemocí, podporuje lékařský výzkum v oblasti hematologie a podílí se na dovybavení zdravotnických zařízení v kraji.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Roky jsem měl TEN, ale myslel jsem si, že krvácivost je v pořádku. Z ničeho nic jsem po úrazu hlavy nemohl zastavit krvácení a musel jsem se nechat odvést do nemocnice na sešití. O tři roky později jsem prodělal příhodu tj 08/08 pád na kole s frakturou claviculi. O dva věsíce později. Se banální problémy od doktorů objevily jako známkou intrakranilální trombózy sinus transversus i když tam bylo podezření i na esovitého splavu. Byl jsem proto hospotalizovaný 10/08 v HK. Bohužel jsem nebyl vyšetřen Doc. Dulíčkem a došlo k pochybení mého zdravotního stavu. Mám vzácnou trobofilli APS primární bez známek jiného systémového onemocnění. Jedná se o nemoc kdy napadnají autoprotilátky tkákě jako mozek, srdce játra. Dokonce je zamaněšnován za RS. Objevena revmatologem Hughesem. Bral jsem warfarin nyní beru Godasal. To člověk neví na čem je protože vás v období 5 či 10 roků musí čekat buďto tromboza a nebo jiné nebezpečí od imunoglobulínu. To člověk musí změnit svůj život. Ve stravování a život!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles