Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Posilujte dětem imunitu na jaře

6. 03. 2012 | Nemoci
Na jaře bývá lidský organizmus často po dlouhé zimě unavený a oslabený zejména v důsledku nedostatku světla, slunečních paprsků, vitaminů v podobě čerstvé zeleniny a ovoce a pohybu. 

Brzy z jara jsme také mnohem náchylnější k různým bacilům a virům, které se se zvyšující teplotou začínají ozývat. Snadno se to pak podepíše nejen na dospělých, ale i na dětech. Jak tedy sobě i dětem zvýšit imunitu, aby místo běhání s kamarády venku nemusely ležet doma v posteli? 

V období větší zátěže pro organizmus jsou děti velmi náchylné k různým nemocem a nachlazení. Je tedy vhodné jim nejen zvýšit dávky vitaminů, ale i celkově podpořit jejich obranyschopnost. Málokdo ale ví, že základem imunity je dobře fungující střevní mikroflóra. Střevo je hlavní imunitní orgán lidského těla, který disponuje plochou více než 200 metrů čtverečních a produkuje nejvíce protilátek. Jak ale udržovat střevní mikroflóru a s ní i imunitu silnou a dobře fungující? 

nemocné děti„Probiotika mají velmi důležitou úlohu v našem zažívacím traktu. Příznivě ovlivňují nejen trávení, ale také stimulují imunitní systém. Při správném množství a složení navozují optimální rovnováhu ve střevech a brání pomnožení nesprávných, škodlivých bakterií. Chrání tím stěnu střevní a ta pak může dobře fungovat a vstřebávat všechny látky potřebné pro rozvoj zdravého organizmu,“ doporučuje MUDr. Jarmila Seifertová, praktická lékařka pro děti a dorost. 


Nepodceňujte rekonvalescenci

Děti bývají často nemocné, a ačkoli se většinou rychle uzdravují, není dobré zanedbávat ani jejich rekonvalescenci. Samotné vyléčení totiž nestačí, je potřeba dopřát malému pacientovi také čas, aby se s chorobou zcela vyrovnal. Rodiče často vrací děti po prodělané nemoci příliš brzy zpátky do školky a školy a neuvědomují si, že zvláště po léčbě antibiotiky potřebuje organizmus delší dobu na zotavení.

„Antibiotika ničí nejen škodlivé bakterie ale i ty příznivě působící. Při jejich užívání klesne ve střevě množství „hodných“ bakterií a chvíli trvá, než se jejich počet opět obnoví. Abyste tomu zabránili, je velmi vhodné při léčbě antibiotiky zvýšit přísun probiotik. Zkušenost z mé praxe je taková, že větší efekt mají probiotika užívaná současně s antibiotiky a pak ještě i nějakou dobu po ukončení léčby,“ vysvětluje MUDr. Seifertová. 

Právě v obdobích, kdy hrozí oslabení imunity, je dobré podpořit obranyschopnost přátelskými probiotickými bakteriemi. Navíc, jak dodává paní doktorka, v dětském organizmu je větší nerovnováha, než v tom dospělém. Tedy i ve střevech je rovnováha křehká a snadno dochází k poškození střevní stěny. To pak může způsobit špatné vstřebávání živin, větší ztráty vody a snadněji hrozí dehydratace. Může se tedy zdát, že probiotika jsou pro děti důležitější než pro dospělé, ale samozřejmě ani u dospělých není dobré je podceňovat.        
 
Zdroj: Vibovit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !