Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přetrhaný spánek

4. 03. 2010 | Nemoci

Nekvalitní spánek a následná únava přes den, snížená schopnost soustředění či vyčerpání se týkají přibližně tří čtvrtin dospělých Čechů. Problémy se spánkem mohou vzniknout z různých důvodů a jejich odstranění nepatří jen do kompetence psychologů či psychiatrů. Doposud bylo zvykem přičítat poruchy spánku především na vrub stresu či psychických problémů. Koho by napadlo navštívit kvůli těmto obtížím urologa?


Noční probouzení není jen tak


Časté močení v noci (nykturie) je rozšířený, ale opomíjený zdravotní problém, který lze účinně léčit. Starší lidé se často chybně domnívají, že vstávání v noci na toaletu je přirozeným procesem stárnutí. Podle průzkumu z roku 2009 probudí nutkavá potřeba močit alespoň jednou za měsíc celkem 41 % české populace starší 15 let. U 13 % Čechů se tak děje každou noc, u 15 % jednou za týden. Statistický průměr výskytu nočního nucení na močení sice zvyšují osoby starší 60 let, ale překvapující je výskyt tohoto problému u mládeže a mladých dospělých.


Obtěžující močení


zachodObtěžující není samotné vstávání na záchod, ale jeho důsledky. Spánek přerušený cestou na záchod není tak kvalitní, přestože probuzení trvá jen krátce. Urolog MUDr. Radovan Vrtal z Olomouce varuje před závažnými důsledky nočního probouzení: „Dochází k rozpadu spánkové architektury, což dlouhodobě zhoršuje kvalitu života. Nejenže jsou pacienti s nykturií nevyspalí a přes den unavení, ale častěji se u nich objevují deprese a různé psychické poruchy (poruchy koncentrace, koordinace, změny nálad).“ Lidé trpící těmito problémy (a bohužel mnohdy ani samotní lékaři) nedávají psychické symptomy do souvislosti s urologickými potížemi.


Normální nebo patologické?


Z pohledu urologa není noční močení normální, byť jde jen o jednu návštěvu toalety za noc. „Pokud nevypijete večer před spaním půl a více litru tekutin, tak i jedno vzbuzení kvůli nucení na močení signalizuje zdravotní problém,“ vyvrací předsudky veřejnosti uroložka MUDr. Monika Hanáková.  Jinými slovy by měl každý člověk, který v noci chodí pravidelně močit, navštívit odborného lékaře - urologa.


Pokud si postižení nepřiznají rozdíl mezi normálním a patologickým močením, budou mít lékaři tendenci přehlížet nykturii jako možný zdroj zdravotních problémů vyplývajících z nedostatku spánku. Pacienti v ordinacích totiž aktivně nezmiňují časté návštěvy toalety dříve než začnou být nesnesitelné nebo než se podstatně zhorší jejich pocit životní spokojenosti .


Co může hrozit?


Někdy i drobné příčiny mohou vést k vážným následkům. Nykturie hraje roli v mnoha aspektech lidského života a duševní pohody, protože přispívá k vyčerpání, denní únavě, výpadkům paměti, depresi, zvýšenému riziku srdečních chorob, zažívacím problémům. Dlouhodobé nevyspání vede k četným úrazům v důsledku pádů a vyšší úmrtnosti. To potvrzuje také zkušenost MUDr. Hanákové:


U starších pacientů, kteří chodí močit častěji než třikrát během noci, je vyšší riziko pádů a zlomenin. Když pacient rychle vstává z postele a spěchá, aby zavčasu došel na WC, tak se mu může v důsledku pokleslého krevního tlaku zamotat hlava. Následuje pád, případně otřes mozku; objevují se i náhlé cévní mozkové příhody, zvyšuje se pravděpodobnost zlomenin krčků stehenních kostí s následnou dlouhodobější imobilitou. Nepohyblivost a připoutání starší osoby na lůžko s sebou mnohdy přináší riziko vzniku zánětu plic.


Příčiny nykturie


muz-na-wcPříčin je mnoho. Ty nejčetnější můžeme zjednodušeně rozdělit do dvou skupin:


1. Jednak jsou to onemocnění, při kterých ledviny produkují velké množství moči, které močový měchýř není schopen pojmout. Vzniká tzv. polyurie (tedy časté a vydatné močení většího objemu než 40 ml moči/kg hmotnosti pacienta) nebo noční polyurie, kdy je objem moči vyprodukované v noci vyšší než jedna třetina celkové 24hodinové produkce moči.


2. Druhou skupinu tvoří různá onemocnění močového měchýře a dolních močových cest,  která zmenšují kapacitu močového měchýře – zánětlivá onemocnění, kameny v močovém měchýři, nádorová onemocnění, zvětšená prostata apod. Kapacitu močového měchýře zmenšují i některá neurologická onemocnění.


Léčba nykturie


Podmínkou správné léčby je odhalení pravé příčiny močení. Z mikčního deníku (záznamů frekvence a objemů přijatých tekutin a vyloučené moči) lze vyčíst případně sníženou kapacitu močového měchýře, polyurii nebo noční polyurii. Ke zlepšení může stačit úprava životosprávy, tzn. chodit v pravidelnou denní dobu spát, dvě hodiny před spaním omezit příjem tekutin na minimum, nepít večer kávu ani alkohol, přesunout příjem tekutin hlavně do dopoledních hodin. Lékaři doporučují krátký spánek po obědě:.


Pokud nepomohou režimová opatření, přichází na řadu medikamentózní léčba. S postupujícím věkem klesá v podvěsku mozkovém produkce důležitého hormonu - vasopresinu, což se právě projevuje nykturií. Nykturické příhody odstraňuje desmopresin - látka nahrazující funkci vasopresinu, která se podává ve formě tablet rozpustných pod jazykem. Pokud je příčinou zmenšená kapacita moč. měchýře, užívá se v léčbě desmopresin v kombinaci se spasmolytiky nebo tzv. anticholinergiky.


Zdroj: Nykturie.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Článek je velmi dobrý a šťastní lidé,kteří nemají problémy se spaním, to já často trpím celou noc abýt závislá na prášcích, které stejně ¨v mém případě působily tak 2-3 hodiny, nechci. Je otázkou, jak to tělo zvládne, možná právě ten můj úraz je toho důsledkem, kdy organismus řekl: a dost!
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý článok našťastie v noci spávam dobre celú noc prespím.
Obrázek uživatelky
profil
Mám v tomto směru veliké štěstí, protože v noci
uvedené problémy nemám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles