Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Při alergické rýmě jsou ohroženy i průdušky

13. 04. 2009 | Nemoci

Rýma většinou nebývá považována za závažné onemocnění. V případě její alergické varianty však jde o značně obtěžující záležitost. Přitom léčba nepatří k těm nejkomplikovanějším.

Alergická rýma patří k nejčastějším chronickým onemocněním. Ve vyspělých zemích postihuje téměř třetinu adolescentů. Navíc výrazně zhoršuje kvalitu života postižených.


Protiútok je třeba zahájit na všech frontách

Kromě nepříjemných příznaků, jako jsou kýchání a vodnatá rýma, se v závažnějších případech vyskytuje i zduření nosní sliznice, které vede k úplnému ucpání nosu. Pacient potom dýchá ústy, špatně spí, je náchylnější k infekcím průdušek. alergie na různé druhy květů a rostlin zná drtivá větišna z násNeléčená alergická rýma také zhoršuje astma. To si ale ne každý astmatik uvědomuje, a svou rýmu tak často podceňuje. Buňky imunitního systému jsou potom v nosní sliznici drážděny alergeny a aktivují se. V tomto stavu mohou doputovat až do průdušek a právě tím průběh astmatu zhoršovat. Léčba je proto nutná současně – jak rýmy, tak astmatu.

Jen tak lze totiž dosáhnout nejlepších výsledků.

Léčba alergické rýmy není příliš komplikovaná. Je postavena na několika bodech:
 - omezit co nejvíce kontakt s alergenem,
 - podávat protialergické léky přímo na nosní sliznici (kapky, spreje),
 - podávat protialergické léky celkově,
desenzibilizace na daný alergen (také nazývaná alergenová vakcinace).


Poznej svoji rýmu

Tyto čtyři kroky jsou jednoduchým základem v boji s alergickou rýmou. Nejsložitějším problémem však může být samotné rozpoznání alergické rýmy. Zejména rýma trvající celoročně, bez sezonních výkyvů, může být připisována i jiným příčinám.

Prvním úkolem pro každého, kdo si myslí, že má alergickou rýmu, je tedy zkusit si sám definovat, co potíže vyvolává a kde a kdy pacient pociťuje úlevu. Pokud se takto podaří vytipovat nějaký alergen, například zvířecí srst, pyl nebo jiné, je napůl vyhráno. Pak se již dají učinit opatření k omezení styku s alergenem nebo se na sezonu připravit včasným nasazením uvedené léčby.

Vždy je ale vhodné problém konzultovat s lékařem, který zhodnotí, zda se opravdu o alergickou rýmu jedná. Od toho je pak odvozena i příslušná léčba. Jako první pomoc bez receptu je možné zkusit nějaké volně prodejné léky typu Zyrtec, Claritin, Xyzal, Aerius, většina účinných protialergických nosních sprejů nebo kapek je ale již pouze na recept. Je tedy nutné lékařské vyšetření.

Zdroj: Bez alergie.cz

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také trpím na alergickou rýmu.
Obrázek uživatelky
profil
Tak rýma, to je můj problém, taky jí mám celoročně. Jestli je alergická, ale nevím, raději ji nechat vyšetřit odborníkem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles