Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč se v noci probouzíme?

7. 04. 2009 | Nemoci

RNDr. Barbora Večerková, Client Service Manager STEM/MARK, a.s., podává zprávu o průzkumu toho, proč se v noci probouzíme...

Cílem projektu bylo zmapovat postoje české populace k příčinám nočního probouzení se zřetelem na důvody způsobené častým nutkáním na močení. Průzkumu se zúčastnilo 1011 osob starších 15 let.

Důvody nočního probouzení

Za nejčastější příčiny nočního probouzení považují Češi v uvedeném pořadí: potřebu močení, psychické problémy, vnější podněty a pocity žízně nebo hladu. Aktuální potřeba močení jednoznačně převažovala (uvedlo ji 65 % osob), tento názor častěji zastávali nejstarší respondenti (nad 60 let věku). Na druhém místě nejčastějších důvodů nočního probouzení se umístily psychické problémy jako strach, úzkost, případně stres
(49 %). Tento názor byl vlastní ženám a osobám s vyšším stupněm vzdělání. RNDr. Barbora Večerková Více než třetina respondentů přičítá noční probouzení také vnějším podnětům (hluku z ulice, příp. dětskému pláči). Senzitivnější na vnější podněty jsou v tomto případě ženy. Další třetina oslovených spojuje noční probouzení s potřebou uhasit žízeň, případně hlad (častěji osoby ve věku 30–44 let).

Je jedno nucení močení za noc normální?

Jedno probuzení za noc způsobené nucením na močení je dle vyjádření 59 % respondentů normální záležitostí a nikoliv signálem, že by se mohlo jednat o nějaký zdravotní problém. Naproti tomu 20 % osob, zejména lidé starší 60 let, se domnívá, že jde o příznak určité choroby.

Kolik nočních močení signalizuje zdravotní problém?

Jediné noční probuzení kvůli močení znepokojí jen necelá čtyři procenta osob. Dvě probuzení považuje za „nenormální“ 17 % dotázaných. Nejvíce respondentů (cca 36 %) považuje za patologické trojí probuzení. Nemalá část osob (16 %) má ještě více posunuté měřítko „normálnosti nutkání na močení“, jejich odpovědi se klonily k 5 vstávání kvůli nutkání na močení během jedné noci.

S vyšším věkem stoupá frekvence „noční potřeby“Nezanedbávejte své zdraví a vyhledejte lékaře včas

Obecně se dá shrnout, že s přibývajícím věkem stoupá frekvence „noční potřeby“. Respondenti, kteří uvedli problém s nutkavou potřebou močení během noci, odpovídali také na otázku frekvence této situace. Dvě třetiny z nich (64 %) vykoná noční potřebu jedenkrát za noc (častěji nejmladší respondenti do 25 let věku), čtvrtina dalších dvakrát a desetina dokonce třikrát během noci (v obou případech častěji nejstarší občané). Více než dvě pětiny osob (44 %) s „nočními problémy“ tato činnost obtěžuje.

Návštěva lékaře není nutná

Většina dotázaných (72 %), mající vlastní zkušenost s nočním močením, nepovažuje za nutné vyhledat kvůli tomuto problému lékaře (častěji ženy). Opačný názor zastává pouze 16 % oslovených. Osmina dotazovaný na tuto záležitost nemá vyhraněný názor.

Jisté je, že časté noční močení bychom rozhodně neměli podceňovat!

 

Zdroj: Nykturie.cz

Alena Rašková

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak mne chození na záchod v noci moc nenutí, jedině tak když mám břichabol.
Obrázek uživatelky
profil
Probouzí mě občas, že musím na malou.
Obrázek uživatelky
profil
Mě zase často budí žízeň! Smajlík Hrůza..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles