Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Role stravování a pohybu u dětí s nadváhou a obezitou

15. 02. 2012 | Nemoci
Přes dvacet procent dětí má v České republice potíže s váhou. Tato čísla jsou velmi alarmující, jelikož se stále zvyšují. Je velmi důležité tuto nemoc začít řešit co nejdříve, jelikož 80% dětí, kteří trpí nadváhou v dětství mají problémy i v dospělosti. Obezita a nadváha s sebou nese četná rizika v dospělosti, mezi ně patří vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, cukrovka, poruchy plodnosti nebo zvýšené dispozice pro  kardiovaskulární choroby.

V první řadě je vždy nutné podchytit zdravotní stav, pohlaví, věk a toto zkonzultovat s odborným pracovníkem, který sestaví individuální jídelní plán spolu s pohybovým doporučením. Hlavním ukazatelem nadváhy je BMI, což je váha v kg / výška v m2. Nadváha se indikuje u BMI nad 25 a obezita 30 a více. Zásadní vliv na výskytu obezity u dětí je primární rodina, od malička totiž dítě přejímá stravovací návyky stejně jako vztah k pohybu. To znamená, že pokud se rodiče stravují nevhodným způsobem a nesportují, dítě si tuto vlastnost osvojí a bude ji i předávat svým potomkům.

Rodina hraje hruJak tedy sestavit optimální jídelníček? Jak už jsem se zmínila na počátku, optimální pohled je velmi individuální záležitostí, ale obecné zásady platí. V první řadě by měl být jídelníček pestrý a obsahovat všechny důležité nutrienty , jakými jsou bezpochyby sacharidy, tuky, bílkoviny, minerální látky, stopové prvky, vitaminy, dostatek tekutin, pohybu a samozřejmě i spánku a odpočinku. Jídlo je vhodné rozdělovat do 5-6 porcí denně. Neměla by chybět snídaně, která má zaujímat 20% přijaté energie. Ta musí být kvalitní na složité cukry ve formě cereálií, celozrnných výrobků, dále pak kvalitní bílkovinu jako třeba jogurt, mléko, sýr a jeden kousek ovoce nebo zeleniny.

Dalším chodem jsou dopolední přesnídávka a odpolední svačina, které tvoří energetický příjem po 15%. Zde volíme především ovoce, nebo potravinu bílkovinného typu, jako je tvaroh nebo třeba jogurt. Před sportovním výkonem doplníme sacharidem v podobě ovoce nebo cereální tyčinky. Oběd patří mezi největší denní příjem, okolo 30%.  Vhodné je libové maso nebo ryba spolu s přílohou, zeleninový salát nebo kompot. Zásadně se vyhýbáme tučným, přeslazeným a smaženým pokrmům, které by se v dětském jídelníčku neměly objevovat téměř vůbec.

Večeře je energeticky podobná jako snídaně. V první řadě by měla být lehká a podává se 2-3 hodiny před spánkem. Je možné volit studenou i teplou variantu, záleží na tom, jak je rodina založená a co preferuje. K večeři je podáváme ryby, libové maso, s přílohou nebo mléčné výrobky s pečivem. Pokud by dítě mělo ještě večer hlad, je možné doplnit 2. večeři ve formě zeleniny nebo sklenice zakysaného nápoje. Nesmíme zapomínat na správný pitný režim.

Doporučená denní dávka činí přibližně 75ml na kg optimální váhy, což v dětském věku představuje asi 1,5-2l denně. Vůbec nejvhodnější je  voda, popřípadě ředěná s džusem nebo šťávou a čaje. Nepatří sem sladké a sycené nápoje nebo nápoje kolového typu, které mohou být kvůli svému složení pro děti nebezpečné kvůli  nedostatečné vstřebatelnosti vápníku. Bohužel automatů ve škole je jich mnoho, proto je nutné dítě doma o riziku poučit. Někteří studenti pijí 1,5-2 litry těchto limonád denně, což mimo jiné velmi přispělo k nárůstu obezity v posledních letech.

rodina hraje hruŠpatné stravování není jedinou příčinou tolik rozšířené nadváhy a obezity u dětí. Dalším ohrožujícím faktorem je i nedostatek pohybu. Děti dnes raději sedí u počítačů. Jak je tedy přimět k pohybu? Pohyb je opravdu velmi důležitý, jelikož upravení stravovacích návyků při redukci nestačí.  Nejpřirozenější pro dětský organismus je pohyb na čerstvém vzduchu. Je jedno zda se jedná o chůzi, míčové hry, skok přes švihadlo nebo jízdu na kole. Vždy je výhodou, pokud dítě pohyb baví a rád ho vyhledává. Pohybové aktivity zařazujeme minimálně každý druhý den.  Pokud však ratolest pohyb odmítá, je možné ji přimět i zábavnou formou.

Nynější generaci často ovlají počítačové hry. V poslední době se stávají trendem pohybové hry na herních konzolích. Děti si doma spustí přes televizi hru, drží v ruce pohybový ovladač a kamera je u toho snímá. Dělají skutečné pohyby, na které jsou naváděny pomocí fiktivního trenéra. Nebo třeba hrají s kamarády tenis, hází šipky,  bojují s meči nebo se hýbou u míčových her. Každopádně i tato moderní forma pohybu je velmi vítána a je rozhodně prospěšná. Navíc počítač pak vyhodnotí i počet spálených kalorií a lze si volit různou obtížnost fyzické zátěže.Pro představu zde uvádím příklad vhodného jídelníčku pro děti s nadváhou.

Jídelníček příklad:


Snídaně – cereálie s mlékem, menší pomeranč
Svačina- tmavý rohlík s lučinou, rajče
Oběd – mrkvová polévka, rizoto s kuřecím masem, okurkový salát
Svačina – ovocný nízkotučný tvaroh, pečivo
Večeře – treska na zelenině, brambor
2.večeře  - sklenička acidofilního mléka

Zdroj, foto: Playstation

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Aby nebyly dětičky obézní, ani se nedivím.Sedí jenom u počítačů, cpou se hamburgerama a pár hodin tělocviku to nezachrání.Zásadní chyba je v rodině, trpí jim to rodiče a potom se diví Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice