Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rýže by už brzy mohla odstraňovat alergii

23. 09. 2009 | Nemoci

Japonští vědci vyvinuli geneticky upravenou rýži, která pomáhá při pylových alergiích. Právě dokončili bezpečnostní test na opicích. Úspěšně.

Journal of agricultural and food chemistry informoval v červnu o úspěchu japonských výzkumníků. Máme mít radost, nebo se spíše děsit? V Evropě se nad geneticky upravenými rostlinami neustále vznáší mračno pochybností, nedůvěry a odmítání. Jde o hraní si na pánaboha, nebo jen vylepšené šlechtitelství? Koneckonců i pšenice, ze které je náš chléb každodenní, už má jen málo společného se svým divokým předkem. Takzvaná 1. generace transgenních rostlin měla pomoci zemědělcům dosáhnout vyšší produkce a třeba tak zmírnit hladovění třetího světa. Rostliny, které pomáhají přímo konzumentovi, spadají již do 2. generace transgenních rostlin.

Úprava genomu: nutnost, nebo zásah proti přírodě?

alergicka-divkaDíky úpravám genové informace rostlin je možné vypěstovat třeba ořechy, na které lidé jinak na ořechy alergičtí nevyvinou reakci. Dalším krokem vpřed je vývoj rostlin obsahujících léky, či dokonce "jedlých vakcín". Právě sem spadá objev japonských vědců. Jimi produkovaná rýže dokáže omezit reakci z přecitlivělosti na pyl japonského cedru. Ten je běžnou součástí tamní městské zeleně. Alergie na jeho pyl se v Japonsku stává stále závažnějším problémem. Nyní jí trpí až 20 % Japonců.

Jak působí "protialergická" rýže

Upravená rýže obsahuje povrchové struktury imunitních buněk, které reagují právě a jenom s pylem japonského cedru. Jde tedy o specifickou imunoterapii právě této jediné pylové alergie. Účinnost látky byla nejdříve úspěšně ověřena na myších. Nyní se nepřišlo na žádné vedlejší ani nežádoucí účinky u makaků při každodenním podávání této rýže po dobu 26 týdnů.

Nyní nezbývá než počkat na výsledky studií na lidských dobrovolnících a pacientech. Jíst každý den to, co jste zvyklí, a žít bez kýchání, rýmy a pálení v očích… To je přece lákavé, ne?

Zdroj: Pylová Služba.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Že by nám konečně pomohla proti alergii upravená protialergicá rýže? Již se na ni nemohu dočkat. Jsem zvědavá jak dlouho potrvá, nežli se udělají pokusy na lidech a začne se vyrábět ve velkém tak, aby si ji mohl koupit každý.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý výzkum, jíst každý den,Smajlík na co jsme zvyklí a žít bez kýchání a rýmy.
Obrázek uživatelky
profil
velice zajímavé a je to vůbec možné??????????
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles