Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Statistika letošního léta: klíšťata útočí stále více

15. 11. 2009 | Nemoci

Podíváme-li se do statistických údajů Státního zdravotního ústavu, nemůžeme si nevšimnout, že počet případů klíšťové encefalitidy každoročně roste. Zprávy o stále hrozivějším nebezpečí, které můžeme potkat v trávě či v lese, tedy zřejmě nejsou pouhým výmyslem senzacechtivých médií.


Letos klíšťata zahubila dva lidi, loni tři

Statistiky Státního zdravotního ústavu zaznamenávají pro letošní rok od ledna do konce července celkem 287 případů klíšťové encefalitidy, což je více než kdykoli v minulosti za stejné období. Nejzávažnější případy klíšťové encefalitidy, které měly smrtelné vyústění, se letos odehrály v České republice dva. V obou případech se jednalo o starší muže z Plzeňska, ve věku 64 a 72 let. Tragický seznam však nemusí být konečný, klíšťová sezóna pravděpodobně potrvá až do listopadu. Loni v průběhu celé sezóny usmrtila klíšťová encefalitida tři lidi a i v tomto případě se vždy jednalo o nemocné vyššího věku.


Klíšťovka se nevyhýbá ani dětem

Přestože smrtelné případy klíšťové encefalitidy vídají lékaři spíše u nakažených vyššího věku, neznamená to ani zdaleka, že děti a mladí lidé jsou proti „klíšťovce“ imunní. Například v plzeňském regionu, kde se odehrály oba letošní tragické případy, se mimo jiné nakazili také pětiletý chlapec a třináctiletá dívka. A i když u mladého člověka jen zřídka skončí nákaza smrtí, dlouhodobé následky si může nést po celý zbytek života. V roce 2005 se například v jižních Čechách nakazil mladý muž (27 let), který má do dneška ochrnutou jednu ruku a částečně také nohu.


Počet případů není konečný

Nejvíce případů klíšťové encefalitidy se odehraje na jaře a pak na přelomu srpna a září, přitom však záleží také na počasí. Čím je tepleji, tím dříve začíná sezóna a tím později končí. Na druhou stranu přílišné horko klíšťatům také nesvědčí, protože ke svému životu potřebují dostatečnou vlhkost. V horkých měsících uprostřed léta proto jejich aktivita částečně upadá, aby se pak s novou silou objevila při návratu dětí do školy. Pokud vydrží relativně teplé počasí, můžeme se s klíšťaty setkat ještě hluboko do podzimu.


Zdroj: Klíšťová-encefalitida.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
asi sa necháva dosť vysoká tráva
Obrázek uživatelky
profil
Já sama jsem měla borreliózu již dvakrát. Můj syn měl klíšťovou encefalitidu, naštěstí se z toho dostal, ale stále ho bolí hlava. Jsme veliká rodina, takže si očkování nemůžem dovolit. Jenomže je vše problematické. Moje kamarádka si nechala
dát vakcíu a stejně zánět mozkových blan prodělala, měla vysoké horečky přes čtyřicet, takže si také užila své. Je vidět, že i vakcína je dvousečná zbraň.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles