Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Syndrom suchého oka

16. 09. 2011 | Nemoci
Syndrom suchého oka je jedna z nejčastějších očních chorob. Dochází při něm ke snížení produkce slz nebo k nesprávnému složení slzného filmu. Na vzniku tohoto onemocnění se podílí řada faktorů, které vedou k vážným subjektivním obtížím pacienta s možností zhoršeného vidění.

Co je to slzný film?

Slzy vytvářejí na povrchu oka slzný film, tenkou vrstvičku slz, která má klíčový význam pro optickou kvalitu rohovky a tím normální funkci oka. Slzný film zajišťuje lubrikaci očního povrchu, chrání rohovku a vyživuje ji, má antibakteriální účinek. Skládá se ze tří oddělených vrstev, které jsou vzájemně propojeny a lnou k buněčnému povrchu rohovky. Stabilita slzného filmu záleží na rovnováze mezi tvorbou slz v slzné žláze oka a jejich odtokem (slznými kanálky do slzného vaku a dále do nosu). Slzy se tvoří v hlavní slzné žláze nad okem a také v přídatných žlázkách spojivky a víček.

Co je příčinou suchého oka?

Na vzniku suchého oka se podílí celá řada faktorů, od patologických stavů oka (některé oční choroby, poranění, poleptání oka, nošení kontaktních čoček, poruchy postavení víček), přes celkový zdravotní stav pacienta, hormonální změny (při kojení, v klimakteriu), až po některé faktory životního prostředí (např. ozon, cigaretový kouř, prach, slunce, vítr), celodenní práce na počítači (tzv. office eye syndrom), několikahodinové sledování televize (tzv. monitor eye syndrom), klimatizované a uměle vytopené prostory. Musíme myslet také na vedlejší účinky užívaných léků (např. antikoncepce, antidepresiva) a konzervačních přípravků očních kapek, systémová onemocnění jako cukrovka, revmatické choroby, systémová onemocnění cév, onemocnění štítné žlázy, infekční nemoci a nádory. A samozřejmě stárnutí organismu.


Příznaky


Syndrom suchého oka se může objevit v každém věku. Obtíže bývají velmi rozmanité. Pacienti většinou uvádějí pocit sucha, pocit přítomnosti písku nebo cizího tělesa, pálení očí. V pokročilých stádiích pak bolest, citlivost na světlo, rozostřené vidění. Může se vyskytnout zarudnutí oka. Někteří pacienti se syndromem suchého oka si dokonce stěžují na nadměrné slzení při přechodu z tepla do chladu nebo větrného počasí.

Diagnóza 

Lékař musí podrobně vyslechnout pacienta, zhodnotit oční nález i celkový stav pacienta. V ordinaci očního lékaře jsou kromě běžného vyšetření prováděny i některé specifické testy zaměřené na kvalitu a tvorbu slzného filmu.


Léčba


Léčba syndromu suchého oka musí být komplexní. Vždy je snaha nalézt příčinu, což je v mnoha případech obtížné. Pokud se najde (např. deformace víček, chronický zánět víčkových okrajů, celkové onemocnění, atd.), je možné tuto příčinu léčit či odstranit. Současně je nutné zahájit léčbu suchého oka, především podáváním umělých slz.  V léčbě suchého oka se užívá:

Úprava zevního prostředí - spočívá v omezení pobytu v prašném, zakouřeném, větrném prostředí či klimatizovaných prostorách. Vhodná je úprava denního režimu - dostatečný spánek, omezit pobyt před počítačem či televizí, dostatek tekutin, omezit trvalé nošení kontaktních čoček ...
Medikamentózní léčbou se snažíme zmenšit obtíže a zabránit poškození oka nedostatkem slz. Používáme umělé slzy (tzv. lubrikancia), příp. stimulátory tvorby slz, a u těžších stavů léky s protizánětlivými účinky.

Mohou být ve formě kapek, mastí či gelů. U každého pacienta je nutno najít přípravek, který zmírňuje obtíže. Frekvence kapání je individuální, dle stavu. Na našem trhu je pestrá nabídka preparátů, kterých lze úspěšně využít. V této souvislosti je nutno upozornit na přítomnost konzervačních látek (jako je např. benzalkoniumchlo¬rid) v některých preparátech. Jejich buněčná toxicita může působit u této nemoci zvláště negativně. Při častějším kapání se proto doporučují preparáty bez konzervačních látek  


Chirurgická léčba


U těžkých forem používáme dočasné nebo trvalé uzávěry slzných kanálků, které zabrání odtoku slz a tím následky nedostatečného slzného filmu zmenší. Při poruše postavení víček je vhodná jejich korekce.
Celkově lze syndrom suchého oka označit za civilizační chorobu významně ovlivněnou naším způsobem života. Naše léčebné možnosti zbaví většinu pacientů obtíží. Bohužel ale příčina bývá většinou neznámá, a naše léčba jen nahrazuje nedostatek slz. Proto je potřeba umělé slzy používat pravidelně a dlouhodobě.


Chytra – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já jsem vyzkoušela hodně kapek, které by mi pomohli hlavně v létě, když jsem hodně pociťovala řezání v očích. Nakonec jsem zůstala u kapek Ocutein Sensitive, dodávají mým očím umělé slzy a fungují takřka okamžitě a na dlouhoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ahoj vyzkoušej kapky Ocutein sensitive.mám je v práci, v autě a o dovolené jsem je kapala i na kole a už "nepláču"
Obrázek uživatelky
profil
To je milíto
Obrázek uživatelky
profil
moja lekárka to uplne ignoruje...musim ju vymeniť
Obrázek uživatelky
profil
taky používám umělé slzy
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles