Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tetanus stále zabíjí

15. 05. 2010 | Nemoci

V roce 2000 představoval mateřský a novorozenecký tetanus závažný problém veřejného zdravotnictví v 57 zemích světa. Dnes je příčinou bolestivé a zbytečné smrti 140 000 novorozenců a přibližně 30 000 matek ročně, z nichž většina pochází ze 47 rozvojových zemí světa, kde žijí v chudých periferních oblastech, které jsou často mimo dosah již tak dosti omezené lékařské péče.


Přestože v České republice není tetanus považován za nebezpečí, ve světě zabije každé tři minuty jedno dítě. Původcem tetanu je všudypřítomná bakterie Clostridium tetani, jež se do těla dostává otevřenými poraněním. V lidském organizmu bakterie uvolňuje neurotoxin, který se dostává do centrální nervové soustavy a příznaky onemocnění se začínají objevovat po jednom až třech týdnech v závislosti na tom, kolik bakterie vyprodukuje toxinu a jak daleko je infekce od centrálního nervového systému.


holcickaJe to onemocnění, kterému podlehnou téměř všichni infikovaní novorozenci v průmyslově méně rozvinutých zemích. Více než 95 % dětí nakažených v současné době novorozeneckým tetanem bez odpovídající zdravotní péče zemře. Očkování vakcínou je bezpečná a účinná cesta, jak ochránit každého před touto nemocí. Infikování osob ze dvou nejohroženějších skupin obyvatel - žen těsně před porodem a po porodu a jejich novorozeňat - se dá rovněž zabránit dodržováním správných hygienických podmínek při porodu a odpovídající péčí o matku a dítě bezprostředně po jeho narození.


Bohužel, ženy a děti v rozvojových zemích často nejsou očkovány a většina porodů se odehrává v domácím prostředí za nedostatečných hygienických podmínek. Například, rány po odstřihnutí pupeční šňůry jsou nadále ošetřovány různými zdraví škodlivými mastmi. U těchto žen a dětí stále existuje vysoké riziko nákazy tetanem. Dalším palčivým problémem je fakt, že případy nákazy tetanem (a následného úmrtí) u lidí žijících v odlehlých oblastech s omezeným přístupem k lékařské péči jsou často neléčeny, a tudíž nejsou ani nikde zaznamenány.


Faktem zůstává, že mateřský a novorozenecký tetanus (MNT) se vyskytuje převážně v chudých zemích, které mají nejhůře vyvinutou infrastrukturu zdravotní péče s nedostatečnými či neexistujícími zdravotnickými službami. Tyto podmínky jsou ještě navíc zhoršeny chudobou, minimální hygienou, nízkým počtem očkovaných jedinců, geografickými překážkami a někdy i hluboce zakořeněnými kulturními zvyklostmi.
  47 zemí, kde mateřský a novorozenecký tetanus zůstává problémem
veřejného zdravotnictví.


Kampaň „1 balení = 1 vakcína“  pokračuje!


Právě začíná druhý ročník úspěšné dobročinné kampaně Pampers a UNICEF pod názvem „1 balení = 1 vakcína“, která podporuje boj proti mateřskému a novorozeneckému tetanu v rozvojových zemích. První ročník této iniciativy probíhal v České republice na přelomu let 2008 a 2009, kdy se podařilo získat finanční prostředky na nákup 1 406 715 vakcín proti zákeřnému tetanu.


kampanZa každé zakoupené označené balení dětských plenek byla předána částka 0,047 USD organizaci UNICEF, která příspěvky využila k eliminaci mateřského a novorozeneckého tetanu v zemích třetího světa. Na stejném principu je kampaň založená i letos. Stačí si koupit speciálně označené balení výrobku Pampers a přispět tak na jednu vakcínu. Kampaň v České republice proběhne v období od 1. března do 30. června 2010.


Ač je tetanus ve vyspělých zemí nemocí téměř zapomenutou, pro rozvojové země je opravdovým ohrožením. V nehygienickém prostředí mohou být novorozenci nakaženi ihned po příchodu na svět, kdy po několika dnech nemoci bez hospitalizace téměř vždy dojde k bolestivé smrti. Úmrtnost se pohybuje mezi 70 % – 100 %, což je alarmující číslo.


Podle odhadů zemře v současné době 140 000 dětí ročně na novorozenecký tetanus a až 30 000 žen na tetanus mateřský. Proto kampaň pokračuje, abychom společně bojovali proti této nemoci," říká Ivan Krejčí. K většině úmrtí navíc dochází mimo nemocnice, v domácí péči, takže oficiální záznamy o počtu úmrtí jsou neúplné.


Cílem kampaně „1 balení = 1 vakcína“ je získat v tomto ročníku po celém světě dalších 100 milionů vakcín a tím přispět k vymýcení tetanu v ohrožených oblastech. Prevence je jediným a nejjednodušším řešením, jak eliminovat výskyt této nemoci a zajistit dětem bezpečný vstup do života.


Patronkami kampaně v České republice jsou herečka Alice Bendová a zpěvačka Bára Basiková, které téma novorozeneckého tetanu vnímají velmi silně, protože jsou samy matkami.


Patříme mezi tu šťastnější část naší planety, která nemá nouzi o základní životní prostředky jako třeba v Africe, a měli bychom proto myslet na ty druhé, které takové štěstí nepotkalo. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla stát se patronkou kampaně, protože je samozřejmé pomáhat slabším a nemocným a díky svému jménu mohu apelovat na ostatní maminky, které kupují svým dětem plenky, aby udělaly dobrý skutek.“, říká Bára Basiková.


Jsem velmi ráda, že mám možnost být patronkou projektu „1 balení = 1 vakcína“, který má smysl, protože díky vakcinaci v zemích třetího světa jsou zachráněny životy milionů maminek a jejich dětí. Proto jsem neváhala ani minutu.“, říká Alice Bendová.


Zdroj: Pampers.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !