Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ubýváte na výšce nebo jste žena po menopauze? Pozor na epidemii „děravých kostí“

31. 10. 2013 | Nemoci
Ztráta tělesné výšky o více než 3 cm v období po 25. narozeninách je podle odborníků významným ukazatelem toho, zda lzev pokročilejším věku „počítat“ s osteoporózou. Neméně důležité jsou ale i další faktory, především věk a pohlaví. Řídnutí kostní hmoty totiž nejčastěji ohrožuje ženy nad 45 let.

Na vině jsou hormonální změny probíhající v ženském těle po zastavení menstruačního cyklu. V bezpečí před ztrátou pevnosti kostí však nejsou ani muži. V České republice touto nemocív současnosti trpí přibližně 800 tisíc lidí a lékaři varují před dalším nárůstem počtu nemocných.

Přestože stále existuje značné množství lidí, kterým odborný název choroby „osteoporóza“ (řecky „děravá kost“) mnoho neřekne, lidový termín „řídnutí kostí“ už dokáže leccos napovědět i laikům. „Jde o metabolické onemocnění kostí, při němž dochází k úbytku kostní hmoty.Osteoporóza výrazně omezuje nemocného v každodenním životě. Kosti jsou mnohem křehčí a náchylnější ke zlomeninám. Například pouhá chůze ze schodů může být pro pacienta noční můrou, která nezřídka končí velmi bolestivě.Obezřetnost na každém kroku je pak nutností,“ říkáprof. MUDr. Peter Wendsche, CSc. z Nemocnice Sv. Zdislavy v Mostištích.

Ubýváte na výšce nebo jste žena po menopauze?I při sebemenším podezření se nechte vyšetřit, vyzývají lékaři

Ačkoliv například nedostatek pohybu a absence vápníku může vést k osteoporóze i v mladším věku, dle statistik nemoc nastupuje hlavně v období mezi 45. a 50. rokem života. Nejvíce u žen, kterým začal či skončil tzv. „přechod“. Studie uvádějí, že 5–10 % žen má po přechodu osteoporózu, zatímco až 40 % jich trpí osteopenií – „předfází“ onemocnění. Důvodem jsou hormonální změny probíhající v ženském těle, jmenovitě úbytek estrogenu. „Estrogen  chrání kosti před jejich poškozením a úbytkem. Pokud je ho nedostatek, pacienti trpí zvýšenou lámavostí kostí. Nemoc je pro laiky ale velmi obtížně zjistitelná. Řada z nich žije v domnění, že je například pouze bolí záda, přitom se může jednat o zlomeninu obratle. Zda se jedná o relativní banalitu či počáteční stádium osteoporózy,prokáže až rentgenový snímek doprovázený měřením hustoty kostí. Tu dokáže provést pouze odborník. Lidé by proto i při sebemenším podezření neměli s jeho návštěvou otálet. Čím dříve přijdou, tím spíše se podaří nemoc zpomalit,“ upozorňuje prof. Wendsche.

Jste dost „hustí“?

Ke zjištění osteoporózy se využívá kostní denzitometrie. Tadokáže nejen změřit hustotu kostní tkáně, ale také určitnapříklad obsah minerálů v kostech pacienta. Metoda pracuje na principu rentgenu nebo ultrazvuku. Zda je vhodné test podstoupit, rozhoduje lékař na základě důkladnéhovyšetření.

Rizikové faktory

•    Kouření a alkohol
•    Nedostatek vápníku ve stravě
•    Sedavý způsob života
•    Menopauza

Jak poznáte osteoporózu

Nemoc se zpravidla projevuje bolestmi zad, častými zlomeninami a také postupným snižováním tělesné výšky. Zlomeniny často nezpůsobují náhlou bolest. I proto se osteoporóze říká „tichá nemoc.“

Význam estrogenu

V kostech neustále dochází k obnově kostních buněk. Zatímco jeden druh buněk,tzv.osteoblasty,  novou kostní hmotu tvoří,  jiný druh buněk, tzv. osteoklasty, ji redukuje. Estrogendokáže jejich činnost brzdit, ale pokud tělu chybí, dochází postupně k řídnutí kostí.

Závratě

Podle vědců může osteoporóza způsobovat i závratě. Na vině je porucha hospodaření s vápníkem, která vede k poškození vnitřního ucha a ztrátě rovnováhy.


Zdroj, foto: GSK


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ubýváte na výšce nebo jste žena po menopauze? Pozor na epidemii „děravých kostí“:

Ubýváte na výšce nebo jste žena po menopauze? Pozor na epidemii „děravých kostí“
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky Vám jsem teda vyzkoušela Elli menoosteo forte. Hodně mě přesvědčilo přírodní složení bez hormonů a taky, že zabírá právě na osteoporozu. Jsem velmi spokojená a cítím se mnohem líp
Obrázek uživatelky
profil
V lékárně jsem teď koupila vylepšenou Elli meno osteo FOrte. Je tam přídavek i jetele. A musím říct, že daleko více zabírá na všechny problémy v přechodu. Elli je opravdu jednička na trhu.
Obrázek uživatelky
profil
Holky nejvíce na řídnutí kostí - osteoporózu trpí ženy v menopauze. Moje mamka na to užívá Elli meno Osteo, které je právě jak na osteoporózu tak zmírňuje obtíže v menopauze.
Obrázek uživatelky
profil
Gynekolog by měl být schopen poskytnout dostatečné rady a nabídnout řešení..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles