Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční průjem? Nic neobvyklého

11. 12. 2008 | Nemoci

Známe to každý, k Vánocům neodmyslitelně patří stres s předvánočních příprav, shánění dárků a pečení cukroví. Stres, shon a starosti, přesto si každý rok slibujeme, že příště ty Vánoce budou bez stresu. Málokdo se ovšem dokáže nad tento shon povznést.


Běžný úklid a nakoupené cukroví?

Stačí telefonát se známou, která už peče sedmý druh cukroví nebo návštěva u tchýně, která má opět dokonale uklizeno a vánočně vyzdobeno. Jestli vás během svátků navštíví, asi jí neuniknou  neumytá okna ani zaprášené skleničky. Autosugesce typu: „Nenechám se stresovat“, mnoho nepomůže. Co následuje? Průjem, strhaný výraz v obličeji a žaludeční nevolnost. Přesto se na poslední chvíli vrháte na generální úklid, leštíte broušené sklo
a čistíte koberce. Nestíháte termíny v práci a večery patří kuchyni.


Zapřísaháte své známé a příbuzné, ať nepřehání množství dárků a pak se náhodou dozvíte, že vám sestra koupila k Vánocům značkový parfém, zatímco vy pro ni máte jen stolní kalendář! Kolegyně vás poprosí o radu při nákupu dárků a vy se najednou přistihnete, že jste se nechala strhnout. Z obchodu odnášíte více dárků než ona, ale to máte „z krku“ jen některé členy rodiny. V zájmu spravedlnosti zběsile běháte po obchodech a zoufale nakupujete, co vám přijde pod ruku.


Uzávěrky a termíny v práci

Většina pracujících v prosinci čas na adventní sklidnění prostě nemá. Kromě kolotoče příprav na Ježíška nás čeká také honička v práci - ukončujete projekty a honíte uzávěrky před vánočními svátky. Prodejci sezónního zboží si více než jiní nesmí dovolit onemocnět, protože z vánočních tržeb budou žít ještě do léta. Nervozita a stres z práce se zvyšuje a najednou zjišťujete, že jste v bludném kruhu. Pohltil vás předvánoční stres! A s ním přichází bolesti hlavy, nevolnost, průjmy nebo křeče v břiše.


Pokračování během svátků

Přiznejme si, že šance uniknout o Vánocích tučným jídlům, cukroví a sladkým nápojům je asi stejně vysoká, jako naděje spatřit zlaté prasátko. Některým z nás se podaří vyzdobit stoly ovocem, oříšky a připravit bramborový salát s jogurtem. Gastronomická sebevražda ovšem začíná při příjezdu babičky a pokračuje návštěvami příbuzných během vánočních svátků. Zkuste neochutnat vše zaručeně domácí a odmítnout například krůtu s bramborovým salátem na slavnostním obědě u tety.  Nevhodné kombinace jídel nebo přemíra jídla způsobuje trávicí obtíže, pálení žáhy, nadýmání a průjem. Proč trpět dva nebo tři dny než obtíže odezní, když lékárna má ještě otevřeno?


Toto je jen několik málo příčin tzv „ Vánočního průjmu“.A jaké mohou být další příčiny vánočního průjmu?

1)     krátkodobý i dlouhodobý stres

2)     nevhodné kombinace jídel nebo

3)     velké množství potravin (přejídání se)

4)     tučná a kořeněná strava

5)     nadměrné užívání kávy, kofeinových nápojů

6)     kouření

7)     alkohol

8)   preference potravin s vysokým obsahem fruktózy nebo sorbitolu (umělé sladidlo) nebo potravin s obsahem těchto cukrů (např. bobulové ovoce, hroznové víno, dále med nebo zavařeniny, čokoláda, žvýkačky, vanilková zmrzlina)

9)     většina antibiotik

10) dieta s vysokým obsahem vlákniny (“příliš zdravá” dieta)


Pohled lékaře

„Průjem neprospívá organizmu, protože zhoršuje vstřebávání živin a odvádí z těla minerální látky a především vodu. Základní podmínkou ke zvládnutí řídkých stolic je dietní a pitný režim. Dalším krokem je potlačení nekomplikovaného průjmu volně prodejnými protiprůjmovými léky, které jsou šetrné k zažívacímu traktu. Moderní léky regulují  pohyblivost střeva, které má tak více času na absorbování vody a živin z řídkého střevního obsahu. Léčivá látka loperamid) zklidňuje pohyb střeva, snižuje tekutost a nutkání na stolici.“vysvětluje lékař Petr Mareček.

 

  • neléčený nekomplikovaný akutní průjem trvá obvykle 2-3 dny,
  • moderní léky dokáží průjem zastavit do dvou hodin.“

 

Vychutnejme si každou sváteční chvíli. . Je zbytečné okrádat se o drahocenný čas žádnou nebo nevhodnou léčbou průjmu. Češi jsou národem trpitelů a mnohdy se raději trápí s průjmem, než by měli použít nějaký lék. Nevhodná „nadílka“ nás může  překvapit nejen doma, ale i na návštěvě. Jak nestrávit Vánoce s průjmem? V ideálním případě se nestresovat, nepřejídat, neopíjet... A když ani askeze nepomůže? Skoncujte s průjmem během pár hodin vhodným lékem…

 

DanieklaZ

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
........pro svatecni vecer a hodovani
Obrázek uživatelky
profil
Po salátu a všech možných mlsandách to není nic divného.Taky se mi to stává každé vánoce.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj