Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Věčná ospalost a únava? Může za tím být štítná žláza

13. 10. 2013 | Nemoci
Máte pocit, že vám vše déle trvá, jste často unaveni, nejste schopni se v práci na nic soustředit? I toto mohou být první příznaky onemocnění štítné žlázy. Spadá sem i pocit chladu, přibývání na váze či lámavé nehty a zácpa. Vzhledem k tomu, že tato choroba způsobuje nepravidelnou ovulaci, ženy, které se neléčí, můžou mít problémy s početím a s větší pravděpodobností potratů a předčasných porodů. Výsledkem snížené funkce štítné žlázy jsou také deprese (20 %).

Za onemocněním štítné žlázy nemusí stát pouze nedostatek jódu. Původcem se čím dál častěji stávají autoimunní onemocnění ve formě zánětu štítné žlázy. Jde v podstatě o poruchu obranyschopnosti organismu, kdy tělo začne tvořit protilátky proti strukturám štítné žlázy. Počet těchto onemocnění v posledních letech stoupá. Je to nemoc civilizační, na niž mají vliv škodlivé látky kolem nás, ale podstatnou roli sehrává také genetická zátěž. Nejčastěji se autoimunní onemocnění štítné žlázy vyskytují v dětství, v těhotenství a u žen v přechodu.

Věčná ospalost a únava? Může za tím být štítná žlázaImunitní systém reaguje neadekvátně, ve snaze bránit se napadení viru, bacilu, toxinu, alergen si tvoří protilátky, které pak paradoxně napadají vlastní tkáň. Tedy jde o skutečný sebedestruktivní proces. Specialista má k dispozici imunologické vyšetření, může s jeho pomocí velmi precizně sledovat stav imunitního systému, jeho reakce, hladinu protilátek, typy antigenů apod. Může si pomocí špičkové techniky zobrazit napadenou tkáň, orgán, sliznici, ale to všechno mu slouží jenom a jenom k zobrazení přítomného stavu, avšak příčinu, proč se tak děje, to nevysvětluje.

Choroby imunitního systému jsou obecně nejzávažnějšího charakteru. Spočívají především v tom, že si člověk sám v sobě nese sebedestruktivní program. „Každé onemocnění vede v určité fázi k oslabení imunitního systému a tím k většímu riziku "dalšího" nakažení či zhoršení stavu. Typickým příkladem je situace, kdy na relativně banální virovou infekci "nasedne" mnohem vážnější tzv. bakteriální superinfekce. Zabránit tomu můžeme nejlépe tím, že se nesnažíme nemoci "přechodit", ale naopak zodpovědně vyléčit. Často 1-2 dny v klidu zabrání 14-denní pracovní neschopnosti. To dnes ví i rozumní zaměstnavatelé.“ uzavírá MUDr. Ferdinand Polák, lékař pro intenzivní péči ve VFN, náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR


Trápí víc ženy než muže


Podle statistik trpí poruchami štítné žlázy každý pátý až šestý člověk, ženy asi patnáctkrát častěji než muži. Je potřeba si uvědomit, že počet autoimunitních onemocnění štítné žlázy s věkem narůstá.

"To znamená, že organismus si tvoří protilátky proti vlastní štítné žláze. Ty ji poškozují a veškeré změny – spolu s dalšími různými příčinami – mohou vést ke zvýšenému nebo naopak sníženému vylučování jejích hormonů. Konečným důsledkem působení autoimunitních nemocí štítné žlázy je její snížená funkce. Štítná žláza pak produkuje málo hormonů a atrofuje,"
MUDr. Polák Ferdinand, lékař pro intenzivní péči ve VFN, náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR, a dodává, že pokud se takové onemocnění v rodině vyskytuje, dá se očekávat, že postihne víc rodinných příslušníků. Taková onemocnění se bohužel čím dál častěji objevují u i dětských pacientů.

Nechte se vyšetřit


Vyšetření u odborníka je důležité, protože neurotické nebo depresivní nálady u dospělých se často označují jako psychosomatické problémy nebo jako přepracovanost. Jestliže se poruchy štítné žlázy neléčí, mohou způsobit i arytmii nebo poškození srdečního svalu. Když na sobě někdo podobné problémy zpozoruje, měl by jít ke svému praktickému lékaři, který ho pak objedná k odborníkovi. Ten potom zváží, zda problémy nesouvisejí se štítnou žlázou. Vyšetření u internisty či endokrinologa je jednoduché. Provádí se odběrem krve a ultrazvukem.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, tak já jsem začala řešit brainstartem, který obsahuje guaranu, které má podobné účinky jako káva či energetické nápoje. Kupuji výhodné dvojbalení. Zkuste vyzkoušet na ospalost a únavu
Obrázek uživatelky
profil
Moc dobře znám, ale už štítnou žlázu nemám, ale doživotně musím brát léky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Cakam kedy sa na nu budem liecit aj ja, lebo v rodine sa na nu lieci uz skoro kazdy.
Obrázek uživatelky
profil
před čtyřmi lety jsem měla rakovinu uzlin,při ozařování krku mi spálili štítnou žlázu,od té doby beru pravidelně léky a každý rok po kontrole na onkologii jdu také na kontrolu štítné žlázy, doporučuji,aby každý se nechal vyšetřit.
Obrázek uživatelky
profil
mě to už trápí 13 let a začala jsem tehdy brát prášky , budou až do konce života a není to nijak lěpší.Ale upozornění je důležitéSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles