Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vysoký krevní tak, arteriální hypertenze - jde to i bez léků?

29. 09. 2010 | Nemoci

Arteriální hypertenze patří mezi nejčastější srdečně-cévní onemocnění v průmyslově rozvinutých zemích. Jen v České republice v r. 2006 trpělo hypertenzí víc jak 35% dospělých. Poslední evropské údaje potvrzují 51 % mužů a 44% žen z celkové populace. To je víc jak polovina dospělých. Vzhledem k jejímu celosvětovému nárůstu hovoříme o neinfekční epidemii.

Jedná se o typické civilizační onemocnění.

U tzv. „primitivních“  národů se skoro nevyskytuje a pokud se např. u indiánů, černochů, hispánců a dalších příslušníků 3. světa nějaká civilizační nemoc, jako je kornatění tepen, cukrovka, osteoporóza, zvýšená hladina cholesterolu apod. vyskytne, tak jen u těch, kteří se v hospodářsky vyspělých zemích narodili nebo tu už dlouhodobě žijí.  

Přibližně 95% všech hypertoniků trpí primární (esenciální) hypertenzí.

Není možné u nich zjistit žádnou organickou (poznatelnou, prokazatelnou) příčinu. Zpočátku nemají žádný klinický nález. O vzniku hypertenze rozhodují tzv. hlavní rizikové faktory: dědičnost, kouření cigaret, nadužívání alkoholu, nevhodná dieta, nedostatek pohybu a psychický stres. 

Přibližně u každého druhého pacienta se zjistí rodinný výskyt hypertenze.

Pouze asi 5% všech pacientů s vysokým krevním tlakem má sekundární hypertenzi s organickou příčinou, kterou je prokazatelné onemocnění ledvin nebo žláz s vnitřní sekrecí. U devíti z deseti pacientů s primární hypertenzí (bez organické příčiny) vede samotné dodržování všeobecných opatření k měřitelnému poklesu krevního tlaku a to zcela bez léků. Proto je nutné, aby pacienti změnili škodlivé životní návyky, svůj životní styl a začli žít zdravěji.

Hodnota krevního tlaku závisí zejména na síle srdečního stahu, množství vypuzené krve a na pružnosti a odporu cév. Zjednodušeně je krevní tlak součinem tepové frekvence a odporu cévní stěny.

O hypertenzi se mluví, když dvě ze tří po sobě provedených měření ukáží hodnotu větší než 140/90 Torrů. Za normální tlak se považuje přibližně hodnota mezi 120/80 a 139/89 Torry. 1 Torr odpovídá jednomu mm Hg (milimter rtuťového sloupce). Dříve se za normu pokládala hodnota odvozená ze vztahu 100 + věk a tak byla ještě před čtvrt stoletím hodnota 160/95 mmHg považována za únosnou a nevyžadovalo se pravidelné užívání léků.

O vysokém krevním tlaku se říkává, že je „tichým zabijákem“, protože jde o nemoc, která nebolí a většinou také dlouho nepůsobí svému nositeli žádné velké potíže. Naopak lidé s vysokým tlakem se zpočátku cítí akceschopnějšími, protože je mozek okysličován pod vyšším tlakem. Na druhé straně ale cévy, v kterých je tlak vyšší, rychleji tvrdnou, stárnou a snáze se ucpávají. 

Následky neléčené hypertenze se mohou projevit jako blesk z čistého nebe, když člověka náhle stihne srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Hypertenze je často startovacím článkem k mnohem závažnějším onemocněním srdce a krevního oběhu. Přesto je ale mnohdy léčba medikamenty až  úplně poslední možností, ke které by se mělo přistoupit  po vyčerpání tzv. nefarmakologických metod, po úpravě životosprávy a vyhýbání se škodlivým návykům.

Již v polovině 70. let přišel na Harwardské univerzitě v USA se zajímavým výzkumem v léčení hypertenze prof. Herbert Benson. Zjistil totiž, že většina pacientů s hypertenzí reaguje velmi příznivě na psycho-somatická cvičení typu relaxačního tréninku a meditace po vzoru východních duchovních nauk.

Úspěšnost byla velmi přesvědčivá a uspokojující.

Vzhledem k mnoha závažným vedlejším účinkům silných léků na vysoký krevní tlak a také proto, že leckdy ani nejmodernější medikamenty vysoký tlak u mnoha lidí uspokojivě nesníží, obracejí se pacienti stále více k přírodním metodám, k přirozenějším a bezpečnějším prostředkům, které jsou často ověřeny staletou tradicí našich předků.

Vzhledem k monopolnímu postavení školní medicíny na trhu a někdy bohužel i problematickým výsledkům aplikace tzv. přírodních metod, které v rukou pomatených šarlatánů pacienta v minulosti třeba i poškodily, je většina nemocných odkázána na trvalé užívání chemických léků. Přesto zejm. v poslední době, díky větší informovanosti obyvatel, popularita seriózních přírodních metod a alternativní medicíny opět stoupá.

Převaha těch, kteří se prostředky alternativní medicíny léčí, je v dnešní době v porovnání s oficiálním lékařstvím evidentní a její obliba stále roste. Není také divu, když se pacient často od svého lékaře dozví, že bude muset brát léky na tlak do smrti, neodchází z jeho ordinace nadšený, což jeho motivovanost na sobě pracovat rozhodně nepodpoří. Jaké jsou tedy alternativní (komplementární) přírodní prostředky k léčení arteriální hypertenzní choroby?

 Kromě již zmíněných relaxačních technik a případného cvičení jógy, je pochopitelně nutné eliminovat hlavní vnější rizikové faktory jako je kouření cigaret, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu a vliv psychického stresu. Mezi hlavní vnitřní faktory patří samozřejmě již zmíněná dědičnost, ale její vliv není vždy tak jednoznačný. Pokud se budeme řídit obecnými pokyny v rámci zdravé životosprávy nemusí se vrozená dispozice projevit. Projevit se ale může, budeme-li dlouhodobě  pod vlivem hlavních rizikových faktorů (viz výše). Obecně platná pravidla přiměřené životosprávy a duševní hygieny sice platí, ale protože zůstávají v rovině zbožných přání a mají jen teoretický charakter, nedosahují v realitě současného hektického života u většiny lidí valné odezvy.

Počet těch, kteří jsou v práci na sobě poctivější a důslednější, není velký. Na závěr bych chtěl doplnit, že informace v článku nemají za účel odradit pacienty od pravidelné lékařské péče a užívání léků, ale mají jen poskytnout jiný pohled na problém tím, že existují i jiné vlídnější cesty vedoucí k témuž cíli.

 

Nejčastější otázkou kladenou v souvislosti s léčením cévní hypertenze:

 

Otázka:  Je nutné, abych stále užíval (a) tolik předepsaných léků?

Odpověď: Vždy má smysl zkusit dávky léků pod dohledem lékaře           alespoň snížit a pokusit se ovlivnit zvýšený krevní tlak třeba přírodními postupy nebo produkty. Pokud se osvědčí, je možné přejít postupně zcela na přírodní prostředky a chemické léky redukovat třeba jen pro nárazovou dávku v rámci první pomoci v kritické situaci. Je vhodné si při tom kontrolovat krevní tlak doma např. některým z novějších, raději značkových, digitálních tlakoměrů. Výsledky měření 2x denně si vždy ve stejnou dobu (nejlépe ráno a večer) zapisovat.

Ot.:  Jaké přírodní prostředky jsou k léčení hypertenze vhodné?

Odp.: V následujícím přehledu některé uvedeme. Pro bližší informaci je vhodná osobní konzultace.

Přehled přírodních prostředků k ovlivnění vysokého krevního tlaku:

Propolisová tinktura (nutno vyloučit alergii na včelí produkty). Doporučuje se užívat 20-40 kapek 1-2x denně s čajem či s vodou.

Extrakt z bílého jmelí v kapkách. Dávkování podle osobní konzultace s odborníkem.

Aloe vera - šťáva - doporučuje se pít 2-3x denně asi 2 dcl džusu nebo Aloe vera gel v době před jídlem, po dobu asi tří až čtyř měsíců. Výhodou produktů je, že nejsou chemicky konzervované a mají příjemnou chuť.

Vhodné jsou několikadenní diety (3 dny) s přijímáním ovocných a zeleninových šťáv.

Obecným dietním doporučením je omezení silně kořeněných jídel, hořčice,    bílého cukru, limonád, tučného masa, uzenin, vnitřností  a konzerv. Vyloučit by se měl alkohol, černá káva a přesolování kuchyňskou solí.

Minerální voda Magnézia. (Lze ji  konzumovat trvale.)

Opakované koupele v uhličité minerální lázni v našich lázních. Vhodné v rámci lázeňského pobytu trvajícím aspoň 21 dní. Počet koupelí v trvání 20 minut by měl být alespoň osm.

Potravinové doplňky: Lecithin, rybí tuk (omega 3), hořčík, antioxydanty (vit.A, C a E), výtažky z česneku nebo mateří kašička.

Na psychologicko-spirituální úrovni se jako jednou z vnitřních příčin uvádí přeceňování vlastních možností a nedostatečná důvěra ve Vyšší princip. V souladu s psychoanalýzou se jedná o nezvládnutí konfliktu s autoritou, potlačené nepřátelství, pokus vše kontrolovat a udělovat pokyny bez snahy porozumět pravidlům konstruktivní komunikace.

Onemocnění vysokým krevním tlakem je často doprovázeno zvýšenou hladinou cholesterolu, cukrovkou, dnavou artritídou, koronární nemocí  a nadváhou. Samotná a izolovaně se vyskytující hypertenzní nemoc není tak častá a proto se sdružuje s dalšími potížemi. Léčení musí proto být sice komplexní, ale přesto individuální.

Lázeňská léčba je díky přítomnosti přírodního zdroje, vhodného klimatu, žádoucí změně prostředí, klidu přírody, úpravy dietního režimu, času na pravidelnou pohybovou aktivitu,  přehodnocení a případný start ve změně některých životních návyků k léčbě arteriální hypertenze ideálním impulzem.

Zpracováno s použitím výňatků z knihy M.Mihulové a M.Svobody „Zdraví přirozenou cestou“ z nakladatelství Santal, Liberec.

 
 

MUDr. Tomáš KILIAN

Lázně Libverda

E-mail:tomas.kilian@seznam.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nakouřím nepiji a stejně mám vysoký tlak asi opravdu hraje dědičnost
Obrázek uživatelky
profil
veľa chorôb navzájom súvisí
Obrázek uživatelky
profil
v tom máme site hrozivé výsledky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice