Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zákaly rohovky

12. 09. 2011 | Nemoci
Rohovka je průhledná kopulovitě zakřivená vrstva pokrývající přední část oční koule spolu se sklérou. Je důležitou součástí aparátu oka lámající světlo. Celosvětově se podílejí na 5% příčiny slepoty. Zákaly rohovky jsou známy již od starověku. 

Jizvy rohovky vznikaly často ve středověku jako následek infekčních chorob, zejména neštovic. Léčba těchto zákalů byla obtížná, zkoušela se chirurgická ztenčení rohovky a na přelomu 19. - 20. století poprvé transplantace  lidské rohovky.
Často se vyskytují se systémovými, očními nebo dědičnými chorobami. Většinou jde o uloženiny, pravidelně či nepravidelně usazené v různých vrstvách rohovky, lipidů, barviv - železa např. po úrazech, mědi při dlouho ponechaném měděném tělísku v oku po broušení, zlata a stříbra při léčbě preparáty obsahující tyto kovy. Některé vznikají po úrazech - např. poleptání vápnem či dlouhotrvajících zánětech (např. po virových zánětech rohovky, u trachomu).  Je známa degenerace u osob vystavených UV záření, prachu a písku. Zakalení rohovky může být v centru rohovky či na jejím okraji.                                                                                                                                                                     

Příznaky

Některé nemusí žádné obtíže způsobovat, ale zákal rohovky může být viditelný a vadit kosmeticky. Jiné se pomohou projevit sníženou zrakovou ostrostí nebo světloplachostí, slzením, pocity škrábání a pocity cizího tělíska.
Diagnostika                                                                                                                                                                     
Oční specialista provede anamnézu, vyšetření zrakové ostrosti, vyšetření na štěrbinové lampě a další speciální vyšetření.
Terapie                                                                                                                                                       
Pokud nezpůsobují obtíže, léčba není nutná. Symptomatická terapie je na místě při popsaných subjektivních obtížích pacienta - používají se náhrady slz ve formě různých kapek a používají se i kontaktní čočky. Při poruše vidění je nutná chirurgická léčba, např. tzv.abraze epitelu - seškrab svrchní vrstvy rohovky a transplantace rohovky.

Chytra – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
co by Vás zajímalo?
Obrázek uživatelky
profil
do budoucna se budu snažitSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nepríjemné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles