Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Základem úspěchu léčby rakoviny prsu je včasný záchyt onemocnění

7. 03. 2010 | Nemoci
primářka Radiodiagnostického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice MUDr. Jindřiška Urbanová:

 

Základem úspěchu léčby rakoviny prsu je včasný záchyt tohoto onemocnění. Proto by mělo platit následující:

Každá žena by měla pravidelně 1x za měsíc provádět samovyšetření po cyklu. Jak samovyšetřování provádět, by měl ženě ukázat gynekolog. V případě, že si nahmatá bulku, měla by bez prodlení navštívit lékaře.

U žen do 40 let se jako první provádí sonografické vyšetření.

 

Po dosažení věku pro preventivní vyšetření – 45 let – žena pravidelně dochází 1x za dva roky na mamografické vyšetření, na které ženu odesílá její gynekolog nebo praktický lékař s doporučením. Díky screeningu – prevenci – se mnoho žen včas podrobilo operaci a tím se zachránilo před předčasnou, naprosto zbytečnou smrtí.

 

Žena, která žádá o vyšetření bez doporučení od lékaře, si musí vyšetření uhradit sama.

 

Samostatnou skupinu tvoří ženy, které mají pozitivní rodinnou anamnézu (rakovina prsu se vyskytla u matky). Tyto pacientky by měly být vedeny a sledovány ve specializovaných mamologických  poradnách.

 

Z pohledu radiodiagnostického oboru je nejdůležitější, aby ženy nezapomínaly na preventivní mamografická vyšetření, a pokud již dojde k jakémukoliv problému, aby vždy přišly včas a vyšetření ani léčbu neodkládaly.

 

Nejzávažnější onemocnění v plicním lékařství

 

primářka Pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice doc. Martina Vašáková

 

Nejvíce závažných nemocí v plicním lékařství je spojeno s kuřáctvím cigaret. Za všechny vyjmenuji rakovinu plic a chronickou obstrukční plicní nemoc, které vedou prim mezi příčinami nemocnosti a úmrtnosti celosvětově. Jednoznačně mohu nedoporučit kouření, jakožto jeden z nejnebezpečnějších a nejvíce smrtících návyků. Nejlépe je nezačínat s kouřením vůbec, a pokud již kouříte, tak je vhodné co nejdříve přestat. Každý, kdo kouří, by si měl uvědomit, že rakovina plic postihuje prakticky výlučně kuřáky a že 5 let od diagnózy přežije méně než 10 % pacientů s rakovinou plic navzdory jakékoli léčbě (včetně radioterapie, chemoterapie a operace).

 




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chodím každé dva roky, sice nerada, ale patřím do rizikové skupiny, tak co nadělám, ještěže ty moje nádory byly nezhoubné!
Obrázek uživatelky
profil
Chodím pravidelně na mamograf každé 3 roky.Je to trochu nepříjemné ale,stojí to za zdraví.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles