Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zaostřeno na potravinové alergeny

29. 08. 2009 | Nemoci

Zaostřeno na potravinové alergeny

Rozšíření potravinových alergií vzbudilo v posledních letech pozornost; podle odhadů trpí některým typem alergie 2-4% dospělých a 6% dětí. Přes značné znalosti o potravinových alergiích a potravinách, které je mohou vyvolávat, tyto alergie zůstávají komplexním problémem.

Co je příčinou potravinových alergií?

Imunitní systém chrání organismus před vlivem škodlivých cizích bílkovin vyvoláním reakcí na jejich eliminaci. Alergie je ve své podstatě „porucha imunity“ kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Vlastní alergická reakce spočívá v tom, že imunitní systém reaguje tvorbou protilátek (bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu). Existují různé typy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce na potraviny, je označována jako IgE (imunoglobin E). Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu.

potravinyPři alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergie. Ty mohou zahrnovat vyrážky, svědění nosu a očí, dýchací potíže, kašel, kýchání, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, nadýmání a průjmy. Naštěstí průběh alergických reakcí vyvolaných potravinami je relativně mírný, avšak ve výjimečných a velmi řídkých případech může být fatální.

Alergie nebo intolerance?

Mnoho lidí nazývá všechny nepříjemné reakce potravinářskými alergiemi, nebo alergickými příznaky, ovšem v mnoha případech se jedná o intolerance nebo dokonce pouze o averze. Vlastní alergické reakce nastupují velmi rychle po použití a zahrnují i imunitní systém s uvolňováním IgE. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu, nezahrnují imunitní odezvy a většinou se projevují nadýmáním, průjmem a nebo zácpou. Příkladem potravinové intolerance je laktosová

intolerance, kdy některým osobám chybí trávicí enzym laktosa, který štěpí mléčný cukr - laktosa. Nerozštěpená laktosa je pak v zažívacím traktu fermentována za vzniku nadýmání, bolesti a průjmů.

Běžné potravinové alergeny

maso

Alergie mohou vyvolat v podstatě všechny potraviny, v Evropě však bylo stanoveno 14 potravinových alergenů, které představují většinu potravinových rizik a z tohoto důvodu podléhají legislativnímu označování.

Hlavní potravinové alergeny (zdroj)

Celer 
Obiloviny obsahující gluten
Vejce
Ryby
Lupina (luštěnina rodu Fabacea) 
Mléko
Měkkýši 
Hořčice 
Arašídy 
Sesamové semeno 
Mušle 
Soja  
Oxid siřičitý (užívaný jako antioxidant a konzervační činidlo např. suché ovoce, víno, zpracované brambory) 
Ořechy
 


Prahové hodnoty

U osob trpících potravinovými alergiemi existuje vysoký stupeň variability v množství alergenu přítomného v potravině, které může reakci vyvolat. Minimální množství alergenu nezbytné pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Vzhledem k velkým rozdílům v prahových hodnotách mezi jednotlivci, je v současné době velmi obtížné stanovit univerzální hodnoty pro maximální koncentraci alergenu v potravinách, která při požití nevyvolá alergickou reakci.

Legislativa Evropské Unie (EU)

jablkoV současné době neexistuje lék na potravinové alergie, jedinou možností pro postižení pacienty je vyhnout se potravinám, které alergeny obsahují. Pro zajištění dostupnosti potřebných informací nařídila Evropská komise (EC), aby 14 hlavní potenciálních alergenů (viz tab. 1) bylo zřetelně vyznačeno na etiketách všech balených potravin, což se týká i užívaných přísad. Výjimku tvoří oxid siřičitý, který nemusí být deklarován, pokud jeho koncentrace je nižší než 10 mg/kg.

Případ „může obsahovat“

Při výrobě potravin je nezbytné zabránit kontaminaci alergeny jednoho výrobku přenosem alergenů z jiného výrobku využíváním pravidel dobré praxe pro hygienická opatření. Přes to se mohou vyskytnout případy, že výrobek, který například v receptuře neobsahuje ořechy, je vyráběn na stejném zařízení a ve výrobních prostorách, kde se rovněž vyrábí potraviny s obsahem ořechů, a tak může obsahovat stopy ořechů a tedy i alergenů. Ve většině případů se tato možnost kontaminace řeší dobrovolným označením „může obsahovat“ na obalu. Tento nápis pak slouží jako důležitá informace pro spotřebitele.

Zdroj: SOS

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ten popis schvaľujem
Obrázek uživatelky
profil
Naštěstí moje rodina není alergická na potravinové alergeny.
Obrázek uživatelky
profil
je mi přes 50 a poslednich 9 let mam alergii na ruzne druhy ovoce a zeleniny,ale je zajimavé,že ne vždy.Někdy snim např.kivi a nic a jindy skončím na práškách,tak nevím co si mam myslet.PODLE Paní doktorky by bylo nejlepší jíst suchý chleba a zapíjet čistou vodou
Obrázek uživatelky
profil
nevím, zda se jedné o to, či ono, vím že mi pár druhů potravin nedělá dobře a tak je nepoužívám...a je to.
Obrázek uživatelky
profil
Vím moc dobře o čem je řeč... Nemůžu vlašské ořechy, lískové, mandle, jablka, hrušky, švestky, višně, třešně, nektarinky, broskve, mango, blumy, - no bylo by asi snažsí napsat, co z tohoto sortimentu smím. Ale ovoce mohu tepelně zpracované
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice