Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zavřete rakovině dveře, preventivně!

4. 06. 2010 | Nemoci

Rakovina – slovo, které slýcháme dennodenně. V televizi, v rádiu, od známých, čteme o ní v novinách a v nejhorším případě se s ní setkáme na vlastní kůži. Také se ptáte, zda je něco, co můžeme proti rakovině udělat? Existuje nějaká, alespoň malá, prevence? Zdá se, že ano. Selen!

 

Význam tohoto prvku nebyl až do roku 1979 příliš známý. Byl to prostě jen jeden z prvků. V současné době ale získal selen důležité místo jako možná zbraň proti rakovině. Vědci se domnívají, že by mohl být jednou z nejúčinnějších látek v obraně proti nemocem. Selen společně s vitaminem E pomáhá v prevenci rakoviny a srdečních onemocnění.

 

Selen jako antioxidant blokuje škodlivé molekuly – tzv. volné radikály, které poškozují DNA. Je součástí antioxidačního enzymu, který chrání buňky proti škodlivinám z potravy. Kombinace s vitaminem C a E má chránit organismus proti celé řadě onemocnění, jejichž předpokládanou příčinou je poškození volnými radikály – rakovině, srdečnímu onemocnění, mozkovým příhodám, šedému zákalu a dalším. 

 


Úspěšný boj!

Pětiletá americká studie ukázala, že denní užívání 200 mcg selenu vedlo ke snížení rakoviny prostaty o 63%, k nižšímu výskytu rakoviny tlustého střeva o 58%, rakoviny plic o 46% a k poklesu úmrtí na rakovinu vůbec o 39%. Jiné studie ukazují slibnost selenu v prevenci rakoviny vaječníků, děložního hrdla, konečníku, močového měchýře, jícnu, slinivky, jater a také v prevenci leukémie.

 

U pacientů s nižším obsahem selenu v krvi se vyvinulo více tumorů, bylo u nich větší riziko návratu nemoci či šíření rakovinového procesu či dokonce kratší doba přežití.   

 

V boji proti cholesterolu a onemocnění srdce

Selen snižuje „přilnavost“ krve a tím chrání srdce a redukuje riziko tvorby krevní sraženiny, což zmenšuje riziko srdečních a mozkových příhod. Také zvyšuje poměř HDL – prospěšného cholesterolu k LDL – škodlivému cholesterolu, který je pro srdce nebezpečný.

Pravidelné užívání potravinových doplňků s obsahem selenu nejvíce pomůže kuřákům a lidem, kteří již prodělali srdeční nebo mozkovou příhodou. Ale nejen jim. Užívání selenu prospívá i zdravým lidem. 

 

Selen je také účinný proti virovým infekcím, zmírňuje průběh oparu a pásového oparu, může také zpomalit průběh AIDS. Selen příznivě ovlivňuje naši imunitu, brání organismus proti bakteriím a virům.

V kombinaci s vitaminem E má selen protizánětlivé účinky. Nedostatek selenu v těhotenství může zvýšit riziko vrozených vad.

 

Unavte únavu!

Nedostatek selenu se může projevovat svalovou slabostí nebo únavou. Mimo potravinových doplňků selen obsahují také běžné potraviny jako jsou para ořechy, dary moře, drůbež, maso, ovesné vločky či hnědá rýže. Potravinové doplňky s kombinací selenu, zinku vitaminu C a E pomáhají omezit proces degenerace a stárnutí buněk a jsou vhodné jako prevence proti chřipce, nachlazení a při poruchách imunity.

 

Doporučená denní dávka selenu je 65 – 100 mcg pro muže i ženy. Léčebné dávky mohou být kvůli účinnosti mnohem vyšší (200 – 600 mcg), ale mohou se užívat pouze omezenou dobu.  

 

Dejte vale virům a bakteriím!


Mirka Bali
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
preventíva ozaj je na mieste práve keď sa človek cíti byť zdravý
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles